Vrijdag 28 februari 2020

Lieve BakBuren

Wat een keuzestress van 'rode draden' door ons bakassortiment heen deze week!
Carnaval, de vastentijd en zaterdag hebben we ook nog eens een extra dag (29 feb) dankzij het schrikkeljaar. We konden geen duidelijk thema kiezen. En dat betekent dan weer dat we ze allemaal verwerkt hebben in het aanbod van deze week :=) Tjakka!
 
Ons Carnaval-schrikkeljaar assortiment deze week is geworden:

 

* Het speciale brood: Carnavals croissantbrood

Carnaval gaat bijna onopgemerkt voorbij in Noord Nederland. Toch?
Dat zal niet het geval zijn met dit brood.
 
Geïnspireerd door de kleurrijke carnavalsbroden uit zuid Nederland, hebben we ons geliefde briochedeeg in een carnavalspak uitgedorst. In plaats van de 'rijk in E-nummers chemische kleurstoffen', gebruiken we rijk in kleuren natuurlijke voedingsstoffen – bieten (rood), spinazie (groen) en kurkuma (geel). Het resultaat is wel een beetje psychedelisch maar met zo'n bammetje in je lunchtrommel heb je zeker geen saaie lunch. Handig  – en geruststellend – is om te weten dat de brioche niet smaakt naar bieten, spinazie of kurkuma, maar naar boterig briochebrood!
 
We wisten niet of we dit als brood of als patisserie moeten indelen. Vandaar de naam 'speciaal brood'. Ondanks zijn kleuren, blijft het een bevredigende brioche – of croissantbrood zoals ons buurmeisje, Sam, het noemt. Carnavals croissantbrood, klinkt dat niet iets om over te juichen?
 
Carnivals croissantbrood2 Carnivals croissantbrood2
Carnivals croissantbrood2 Carnivals croissantbrood2

€4,95 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 600 gram)

 

* Het gast brood: S-L-O-W brood

Met zo'n 'extra' dag op 29 februari – dankzij het schrikkeljaar – is er een dag-buiten-de-tijd gevoel. Alsof dat extra dagje een kado is. Zo'n dag vraagt vertraging om daar dan volledig van te kunnen genieten. En ons S-L-O-W brood past daar perfect bij. Dus.
 
Volgens de oude bakkersleer geeft een langere rijstijd meer smaak aan een brood, en je hebt minder gist nodig. Wij laten dit brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam rijzen. Dat leidt tot een brood dat – net zoals ons zuurdesem – prettiger is voor een gevoelig darmstelsel. We gebruiken een mengsel van verschillende meelsoorten om meer karakter in de smaak van het brood te brengen: volkoren spelt, gebuild tarwemeel en volkoren roggemeel. En alles is van Nederlandse bodem. Deze uitgerekte rijstijd op lage temperatuur geeft wel een plakkerig deeg…en dat betekent dat het niet makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter dat het eindresultaat er werkelijk artisanaal uitziet :=)
 
Hoe smaakt het resultaat? Want daar gaat het uiteindelijk toch om! Een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid en dat perfect gaat met allerlei soorten beleg, van hartig tot zoet. Het blijft ook nog eens dagenlang sappig. Bovendien kun je kiezen of je het als busbrood, 8 bolletjes of freeform wil bestellen.
 
SLOW 3 SLOW 3

€4,75 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram)

 

* Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan patisserie: Super gezond dubbele chocolade koekjes

Na uitbundig Carnaval gevierd te hebben was het (vroeger) de bedoeling om daarna de vastenperiode in te duiken. Dit dan 40 dagen lang tot de Pasen. Dat betekent - nog steeds voor sommige mensen – je van 'iets' onthouden tot Eerste Paasdag. Een soort herkansing voor de nieuwjaarsvoornemens. Dus mocht je je ingezakte nieuwjaarsvoornemens willen afstoffen, dan kunnen wij ons steentje daarin bijdragen. Morgen is weer een dag. Een nieuw begin is altijd mogelijk.
 
'Vrij van alles' klinkt al van zichzelf heel gezond, toch? Er zit niets in mbt gluten, suiker, lactose of noten. Ze zijn ook nog eens vegan. Ja, ja, we horen jullie jullie al afvragen Gezonde dubbele sjokkie koekkies? Hoe is het mogelijk?!" Uiteraard moet er wel iets in zitten anders zouden we gebakken lucht verkopen. Of zaagsel….
Deze koekjes bestaan uit bananen, haver, zonnebloempitten, cacaopoeder, gemalen kokos en 70% pure chocolade chips. Hier maken we bolletjes van, drukken ze een beetje plat en bakken ze in de oven. Wat leuk is aan deze koekjes, is dat ze je voeden, dus na eentje heb je echt niet zo’n trek meer om de rest van het pakje – of zakje in ons geval – leeg te snaaien.
 
€3,25 voor een zakje van 6 koekjes
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
45ff308590594734ba8f4c8cb04b7247

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.