Vrijdag 28 januari 2022

Lieve BakBuren

Gisteren (maandag) was het landelijke pindakaasdag! Geen prijzen om te raden wat ons thema is voor deze vrijdag….maar voor de ‘helaas geen pindakaas’ers’ (dwz mensen die geen pindakaas lusten…en die bestaan zekerrrr) hebben we ons gast brood zonder pindakaas gemaakt. Tip – het smaakt wèl voortreffelijk met pindakaas erop ;=)

Ons landelijke-pindakaas-dag assortiment voor deze week is: 

Het ‘gast’ brood: Lijnzaadbrood

‘Lijnzaadbrood’: het klinkt wel geitenwollensokkerig. Maar laat je daardoor niet misleiden. Dit is een degelijk, smaakvol, overal inzetbaar brood. 

Ben je nog steeds een beetje ‘blah’ wegens alle Corona-beperkingen en maatregelen, de torenhoge besmettingen en alle quarantaine-en-test verplichtingen? Dan is dit wholesome brood jouw persoonlijke antistof tegen dit alles.

Lijnzaad zorgt ervoor dat je lekker omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet aanmaken en lijnzaad is hier een uitstekende bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wàt? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje!

Ons geitenwollensokkerig lijnzaadbrood is een licht volkorenbrood gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel, volkoren roggemeel en heul veul lijnzaad. Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid om de gezondheid van je maag te ondersteunen. 

Dit brood gaat eigenlijk perfect met alles: van avocado tot zuivel (roomboter, kaas etc), en van hartig tot zoet beleg. En uiteraard is het een aanrader voor pindakaas!Trouwens, het dragen van geitenwollensokken tijdens het eten is optioneel…

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Patisserie: Mini-banaan, pindakaas en honing cakejes NIEUW, NIEUW, NIEUW!!!

Waarmee lust jij jouw pindakaas?

Gewoon op brood? Of met een laagje jam? Of met dunne geschaafde kaas? Of gewoon rechtstreeks met een lepel uit het potje? De meest tenenkrullende combinatie die we zijn tegengekomen is pindakaas, Marmite, zuurkool en tabasco….ehm… nee!

De combinatie van pindakaas met banaan is vooral bekend van de tosti’s die Elvis maakte. Maar nu hebben we dit duo verwerkt in deze schattige mini-cakejes. Onze bananen cakes zijn altijd zo geliefd en daarom vroeg Jayne zich af of een bananen cake met pindakaas zou lukken. Antwoord: JA! En met een beetje fleurige bloemenhoning aan het beslag toegevoegd is het een nog grotere JAAAAAA!!!

In plaats van onze gebruikelijke 24 cm lang cakes, dachten we onze mini-cake vormpjes weer eens van stal te halen. Dus mocht je alleen wonen of met z’n tweeën zijn dan zijn deze perfect voor jou/jullie. 

Wat leuk is aan deze cakejes is dat je ze op allerlei manieren kunt eten: je kunt ze beleggen en er allerlei ‘gebakjes’ van maken. In de foto’s zie je onze testjes: ricotta en honing, marmalade (de sjem was op bij ons!), plakjes kaas, banaan, en met meer pindakaas (of course). Uiteraard kun je ‘gewoon’ een plakje zo opeten – maar aan jou hoe…een beschaafd plakje in de breedte (zoals de foto boven links), of misschien een stoere plak door de cake in de lengte te snijden? 

Een mini-cake blijft een aantal dagen sappig (in een luchtdichte container) dus genoeg kansen om allerlei toppings uit te proberen. Sjoerd heeft net ontdekt dat er een pak zuurkool in de koelkast is verschenen dus hij hoopt dat Jayne niet van plan is om rare combinatie’s uit te proberen…. 

€3,50 per schattig cakeje (ca 7 x 12 x 5 cm; genoeg voor 1 à 2 personen) 

* Glutenvrij patisserie: Pindakaas-granola blokjes met pure chocolade (glutenvrij)

Heb je soms het idee dat je van alle restjes uit de koelkast een lekkere maaltijd kan maken? Dat noemen wij een ‘opruimkoelkast’ maaltijd.  Toen we dit recept voor het eerst maakten hadden we echt zo’n opruimgevoel…

Dit is een recept van de geliefde bakkerij Ovenly uit New York dat Jayne tegenkwam op een van haar lievelingsblogs. De foto’s zagen er aantrekkelijk uit, dus was het een poging waard. Toen we alles aan het afwegen en mengen waren, hadden we het idee dat dit nou typisch zo’n ‘opruimkast’ recept zou kunnen zijn….pindakaas…chocolade…haver….kokos…een handvol cranberries…een beetje kaneel en gember… We konden ons bijna voorstellen dat het het eind van een maand was, en dat de bakker bij Ovenly voor z’n/haar voorraadkast stond met allerlei beetjes over. Ah, verrek, what the hell, laten we alles maar eens mengen en zien wat er gebeurt…

En het resultaat is erg lekker! Gelukkig maar…Oh ja, en het is ook nog eens glutenvrij. Een toevallige bijkomstigheid maar niet onprettig voor sommigen van jullie!

€4,50 voor 6 blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.