Vrijdag 28 september 2018

Lieve BakBuren

Twee weken geleden gingen wij de stevig wandelen in de heuvels van Jaynes thuis-gebied, de Yorkshire Dales. Vanwege de keukenverbouwing waren we niet met vakantie geweest – 6-weken lang ‘glamping’ in onze eigen tuin gaf gaf wel een redelijk vakantiegevoel – maar een paar dagen lekker uitwaaien in The Dales leek ons een top idee.

En misschien….misschien…zouden we nog een lading echte Cheddarkaas kunnen scoren om mee te nemen in onze handbagage.
Wel, lieve bakburen, het is ons gelukt. Het vak in de supermarkt werd geplunderd en de douane werkte ook weer mee deze keer.
Horen we nu een groot gejuich over de Breek en omgeving?

Dus deze week hebben we als gastbrood het echte Engelse Cheddarkaas & bieslook brood. Om in het Engelse stramien te blijven hebben we als patisserie een Yorkshire gembercake. En als ons vaste brood is er, het very un-English rogge zuurdesem brood.

Ons Full English assortiment voor deze week in geworden:

* Het ‘gast’ brood: Echte Engelse Cheddarkaas & bieslook brood
Dit Cheddar & bieslookbrood is onze allerbeste topper aller tijden, en elke keer dat we dit in het assortiment hebben vliegt het als warme broodjes over de toonbank, ha,ha.

Dit is zo speciaal dat we het alleen heel af en toe kunnen maken.
We hebben genoeg Cheddar kunnen meenemen in onze handbagage om aardig wat te maken. Maar niet echt superveel…. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen dan kan het zijn dat we in de loop van de week contact met je opnemen om te vragen of het een tikje minder mag…We willen zo veel mogelijk bakburen de kans geven om ons meest geliefde brood te kunnen eten dit weekend.

Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas er ook bij om weg te snacken. De smelteigenschappen van Cheddarkaas zijn totaal anders (beter?) dan Hollandse kaas….Maar hoe dan ook, die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?

Voor de nieuwere bakburen….Onze lievelingskaas voor dit beroemde brood is de seriously strong extra mature Cheddar. De cheddarkaas die hier in Nederland te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte cheddar uit Engeland. We hebben bij kaaswinkels, groothandels en online gezocht, maar niks kan tippen aan de Cheddar die we in Engeland kunnen vinden.  Helaas is het meestal ook nog seriously duur als er geen aanbieding is. Als we op bezoek naar Jaynes ouders gaan dan begint moeder Pauline alvast de supermarkt aanbiedingen in de gaten te houden. Vroeger struinde ze zelf alle supermarkten af, maar op 81 jarige leeftijd heeft ze het internet gevonden en nu kan ze veel sneller vinden waar er een aanbieding is ;=)

Cheddarbus2016 Cheddarbus2016

€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram


* Patisserie: Yorkshire Gembercake
Een niet-zoete-donkere-cake die zijn plakkwaliteiten te danken heeft aan donkere stroop. Hierdoor kun je het dagenlang goed houden en elke dag wordt het nog sappiger & plakkeriger. Als je van gember houdt dan zullen je smaakpapillen met dit recept zeker in ‘ginger heaven’ zijn: het bevat vers geraspte gemberwortel en gemalen gemberpoeder.

Ondanks dat we dit een cake noemen, vragen we ons af ‘is dit een cake of is het een brood?’ Je kunt het inderaad zo opeten als een plak cake, maar met kaas is het ook niet mis. In Frankrijk wordt zoiets (pain d’épices) met ganzenlever geserveerd (oh yeah, moddervet), of met een goede pate (dus op naar de traiteur dit weekend?). En een likje boter kan natuurlijk altijd. Het maakt een bijzonder ontbijt met yoghurt & fruit (banaan is goddelijk) en het maakt onvergetelijke toast. Nog meer inspiratie nodig? Het vriest trouwens geweldig in, maar daar krijg je waarschijnlijk de kans niet toe….

Een hele cake is ongeveer 24cm lang (onze 'Brick' vorm), en ondanks dat deze zeer lekker is, dachten we dat dat een beetje te groot zou zijn om zo aan te bieden. Zo ondeugend zijn wij nou niet (okee, okee, misschien wel een beetje…). Vandaar dat we het deze week als een ‘halve-cake’ verkopen. Maar voel je vooral vrij om een hele cake te bestellen :=)

Gember cake dec2015_1 Gember cake dec2015_1

€3,75 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 ruime plakken)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.