Vrijdag 29 januari 2021

Lieve BakBuren

Het is wat, zeg.

Een verlengde lockdown én nu ook nog eens die avondklok.

Gelukkig hebben we extra lekkere baksels bedacht voor dit weekend zodat er wel een stimulans is om thuis te moeten blijven ;=)

Zoals je afgelopen vrijdag al had gemerkt pakken we nu je bestelling anders (chiquer?) in: in een bruinpapieren zak (voor één brood) of een papieren tas met handvatten voor een grotere bestelling. Ook om Sjoerds tennisarm nog verder te ontlasten: de herhaaldelijke beweging om 100+ broden en veel patisserie individueel in vloeipapier te wikkelen duurde vaak zo'n 2 uur op de vrijdagmiddag. En dat boven op de rest van de bakdag. Je hoeft geen medelijden te hebben, hoor! We klagen niet ;=) We vertellen het zodat je weet wat er aan de hand (of elboog, eigenlijk…) is, en dat we naar creatieve oplossingen zoeken zodat we zo lang mogelijk kunnen blijven doorbakken :=)

Ons isde-moeite-waard-om-thuis-te-blijven assortiment voor deze week is:

 

* Het 'gast' brood: Krenten-roggebrood

Je kent dat gevoel vast wel.

Je schaft iets aan en dan vraag je je af waarom je dat al jaren niet eerder had gedaan. Bijvoorbeeld Netflix, een nieuw scherp mes, een lamp voor in de woonkamer in plaats van die uitstekende draden die daar al jaren hangen uit het plafond….

Zo is het ook met dit brood. We vragen ons af waarom we dit nog nooit eerder hebben gemaakt.

Jayne werd zondagochtend wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, maar natuurlijk met een twist. (Anders zou het Jayne niet zijn….).

De twist was om wat cacaopoeder toe te voegen.

In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein had ze het idee dat cacao en rogge een aangename 'alliantie' zouden zijn…

De cacao toevoeging bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou denken. Het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.

In de foto's zie je de verschillende combinaties die we hebben geprobeerd: kaas (de zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), pindakaas (alle 'kaas'-en, haha), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken ei. 

Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te blijven. Da's wel handig…met zo veel smaakkoppelingen wil je zeker thuis blijven om ze uit te proberen voor je ontbijt, lunch en zelfs diner.

Krenten-roggebrood met cacao 4 Krenten-roggebrood met cacao 8

€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 700 g)

 
 

* Patisserie: Breek bananencake

Het is al heel lang een familiegrapje dat Jayne een maaltijd op tafel kan toveren vanuit het zogenaamde niks. Net wanneer je denkt dat je niks in de koelkast hebt, kan Jayne daar wel iets van maken. ‘De Koningin der Restjes’. Zo wordt Jayne door haar stiefvader Ron genoemd.
Dus stel je het lot van de twee overrijpe bananen op de bodem van je koelkast voor. Ze werden daar een paar dagen eerder naartoe verbannen toen de fruitvliegjes ze ontdekten. Maar uit het zicht is niet uit het hoofd voor onze Koningin der Restjes. Ze had een eenvoudig, ietwat ouderwets bananencake recept op het oog om die steeds-bruiner-aan-het-wordende-bananen te transformeren. Zij waren er rijp voor (hi hi, dat was een open doel!)….

Die bananen, en dat ene receptje, riepen. Maar bananencake – of banana bread zoals de Amerikanen dat noemen – maken wij nooit in de bakkerij. Banana bread valt in hetzelfde stramien als muffins. Saai, boring, te gemakkelijk en ‘dat kan ik zelf thuis ook wel maken’. Kortom, muffins en banana bread zijn niet gewenst of aantrekkelijk. Just too ordinary.

Tot die vrijdag in de zomer van 18 maanden geleden. Toen werd DIE ene Breek bananencake 'geboren'…
Jullie kennen Jayne inmiddels en hoe zij werkt. Geen recept is veilig voor haar aanpassinkjes. In dat ouderwetse recept werd de zachte boter vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard zowiezo verlaagd.
Wat er uit de oven kwam was een verrassing. We hebben nog nooit zo’n licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananencake gemaakt. Mensen, dit is werkelijk extraordinary.

 
Op die bepaalde bak-vrijdag (die lijkt een eeuwigheid geleden) schoten we lekker op met het bakken. Dat gaf Jayne de tijd om een testje te kunnen draaien. (Weten jullie nog hoe dat ging bijna een jaar geleden….bij het ophalen van je bestelling was er vaak een testje om te proeven…en een knuffel bij het betalen? ha! en dat missen we echt!). 
Normaal gesproken was er met het proeven van een testje een kleine pauze tussen de hapjes, het verwerken van de smaken en dan de mening die volgt.
Die vrijdag was dat anders. De cake ging de mond in en het leek alsof alle smaaksensoren oplichtten. Onmiddellijk gevolgd door een onbevangen uitroep in de trant van ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ – in een Amsterdams accent natuurlijk. Meerdere keren kwam er een 'oeh, ah' kreet voorbij. Hi hi…

Met zo’n terugkoppeling konden we niets anders dan deze Breek bananencake opnemen in ons vaste assortiment. Vooral nu, met deze lange avonden binnenshuis met minder mogelijkheden voor gezelligheid, halen we het weer uit onze receptenklapper. Om de slogan van de belastingdienst te lenen (en te verbuigen)…'Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker'.

 
€4,50 voor een halve langwerpige cake (van 12 cm lang); €8 per hele cake (een hele 24 cm lang)
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.