Het is wat, zeg.
Een verlengde lockdown én nu ook nog eens die avondklok.
Gelukkig hebben we extra lekkere baksels bedacht voor dit weekend zodat er wel een stimulans is om thuis te moeten blijven ;=)
Zoals je afgelopen vrijdag al had gemerkt pakken we nu je bestelling anders (chiquer?) in: in een bruinpapieren zak (voor één brood) of een papieren tas met handvatten voor een grotere bestelling. Ook om Sjoerds tennisarm nog verder te ontlasten: de herhaaldelijke beweging om 100+ broden en veel patisserie individueel in vloeipapier te wikkelen duurde vaak zo'n 2 uur op de vrijdagmiddag. En dat boven op de rest van de bakdag. Je hoeft geen medelijden te hebben, hoor! We klagen niet ;=) We vertellen het zodat je weet wat er aan de hand (of elboog, eigenlijk…) is, en dat we naar creatieve oplossingen zoeken zodat we zo lang mogelijk kunnen blijven doorbakken :=)
Ons is–de-moeite-waard-om-thuis-te-blijven assortiment voor deze week is:
* Het 'gast' brood: Krenten-roggebrood
Je kent dat gevoel vast wel.
Je schaft iets aan en dan vraag je je af waarom je dat al jaren niet eerder had gedaan. Bijvoorbeeld Netflix, een nieuw scherp mes, een lamp voor in de woonkamer in plaats van die uitstekende draden die daar al jaren hangen uit het plafond….
Zo is het ook met dit brood. We vragen ons af waarom we dit nog nooit eerder hebben gemaakt.
Jayne werd zondagochtend wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, maar natuurlijk met een twist. (Anders zou het Jayne niet zijn….).
De twist was om wat cacaopoeder toe te voegen.
In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein had ze het idee dat cacao en rogge een aangename 'alliantie' zouden zijn…
De cacao toevoeging bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou denken. Het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.
In de foto's zie je de verschillende combinaties die we hebben geprobeerd: kaas (de zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), pindakaas (alle 'kaas'-en, haha), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken ei.
Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te blijven. Da's wel handig…met zo veel smaakkoppelingen wil je zeker thuis blijven om ze uit te proberen voor je ontbijt, lunch en zelfs diner.
€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 700 g)
* Patisserie: Breek bananencake
Tot die vrijdag in de zomer van 18 maanden geleden. Toen werd DIE ene Breek bananencake 'geboren'…
Jullie kennen Jayne inmiddels en hoe zij werkt. Geen recept is veilig voor haar aanpassinkjes. In dat ouderwetse recept werd de zachte boter vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard zowiezo verlaagd.
Wat er uit de oven kwam was een verrassing. We hebben nog nooit zo’n licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananencake gemaakt. Mensen, dit is werkelijk extraordinary.
Die vrijdag was dat anders. De cake ging de mond in en het leek alsof alle smaaksensoren oplichtten. Onmiddellijk gevolgd door een onbevangen uitroep in de trant van ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ – in een Amsterdams accent natuurlijk. Meerdere keren kwam er een 'oeh, ah' kreet voorbij. Hi hi…
Met zo’n terugkoppeling konden we niets anders dan deze Breek bananencake opnemen in ons vaste assortiment. Vooral nu, met deze lange avonden binnenshuis met minder mogelijkheden voor gezelligheid, halen we het weer uit onze receptenklapper. Om de slogan van de belastingdienst te lenen (en te verbuigen)…'Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker'.
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood