Vrijdag 22 september 2017

Lieve BakBuren

Drie woorden deze week: Cheddarkaas en Cowboy Cake!

We zijn net gisteravond teruggekomen van een weekendje Yorkshire en daar hebben wat wat pakken echte Cheddar kunnen scoren. Dus, om jullie te kunnen verwennen maken we onze topper allertijden…het echte Engelse Cheddarkaas & bieslook brood.
Als patisserie hebben we onze veel gevraagde Cowboy Cake. Speciaal voor Manfred & Bethuel. Chocolade maakt altijd veel goed he…. Als hoeksteen om dit alles bij elkaar te houden is er ons vaste brood, het rogge zuurdesem, dat klaar staat voor iedereen.

Ons kaas-en-chocolade-verwennerij assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Echte Engelse Cheddarkaas & bieslook brood
Dit Cheddar & bieslookbrood is onze allerbeste topper aller tijden, en elke keer dat we dit in het assortiment hebben vliegt het als warme broodjes over de toonbank, ha,ha.

Onze lievelingskaas voor ons beroemde brood is de seriously strong extra mature Cheddar.
De cheddarkaas die hier in Nederland te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte cheddar uit Engeland. We hebben bij kaaswinkels, groothandels en online gezocht, maar niks kan tippen aan de Cheddar die we in Engeland kunnen vinden.  Helaas is het meestal ook nog seriously duur als er geen aanbieding is. Dan wordt ons Cheddarbrood niet te betalen voor jullie. Als we op bezoek naar Jaynes ouders gaan dan begint moeder Pauline alvast de supermarkt aanbiedingen in de gaten te houden. Tijdens het laatste jaar is er helemaal niks geweest. Maar echt niks. Vandaar dat het nu alweer een jaar geleden is sinds we dit voor het laatst gemaakt hebben :=(

Er is altijd wel een verhaal over de dingen die we meemaken wanneer we op een Cheddar plundertocht gaan…..
Nou….. Pauline was net 80 geworden en dus we hadden besloten om een weekendje Leeds te doen om deze mijpaal-verjaardag te vieren. Afgelopen donderdagavond belde Sjoerd Pauline op om te vragen of er toevallig weer een kaas-aanbieding was voor dit weekend.
Zij begon meteen te giegelen. Er was inderdaad een aanbieding…en giegel giegel….zij had al 'veel' pakken ingeslagen. Hoeveel is veel?, vroeg Sjoerd. Zes pakjes elk van 350g, riep zij triomfelijk. Was dat genoeg? Toen moesten wij lachen….dat zou genoeg kaas zijn voor hooguit 14 broden. Een beetje weinig want meestal bakken we 50+ broden omdat het zo speciaal en populair is. Hoeveel zouden we dan wel willen kopen? Mwah….25 pakken? Minimaal. Zou dat kunnen?

Normaal gesproken heeft de lokale supermarkt een kleine hoeveelheid kaas in het schrap, dus Pauline zou bellen om er 25 te reserveren. Een half uurtje later kregen we een WhatsApp bericht van Pauline dat zij al in de rij bij de kassa stond. Geslaagd! 25 pakken in the bag. Het was een beetje van een rare gewaarwording om je 80-jaar jonge (schoon)moeder bijna 10 kg kaas te laten halen met 2 kunstheupen, 2 kunstknieen en een versleten ruggegraad. Gelukkig had ze een 'nice young man' bij de supermarkt gevraagd om het in haar kofferbak te zetten en het daarna door een 'less nice and less young man' ze uit de kofferbak te laten halen. Jaynes vader, Ron dus.

Dit kaasbrood is een licht gistbrood dat vol blokjes original seriously strong extra mature Cheddarkaas zit met een beetje bieslook om de kaassmaak nog meer te accentueren. Het is heerlijk zoals het is, ook met een beetje boter. Als het warm uit de oven komt (of wanneer je het zelf opwarmt), ruikt de keuken verrukkelijk en de smaak is, wel, heaven in a mouthful :=) Je kunt het ook in de broodrooster doen en dan heb je een tosti. Mocht je twee bammetjes aan elkaar willen plakken met wat ham en boter en dit vervolgens in de broodrooster doen, dan heb je een eigentijdse ham & kaas tosti.
Tapenade, pesto en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz) zijn ook perfect partners. Heerlijk ook bij de soep. Misschien is hagelslag net een stapje te ver…maar pindakaas en jam zou misschien wel kunnen [de Engelsen eten vaak een broodje kaas met jam en/of pindakaas….niet voor niks een eiland, en nu een buiten-EU eiland].
 
Dit is zo speciaal dat we het alleen heel af en toe kunnen maken. Dus mocht je deze week geen brood kunnen bestellen, misschien is het een idee om een buurman/buurvrouw te emailen/appen om eentje voor je in te slaan en in de vriezer te bewaren?
Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas er ook bij om weg te snacken. De smelteigenschappen van Cheddarkaas zijn totaal anders (beter?) dan Hollandse kaas….Maar hoe dan ook die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?

Cheddar Mum2017 Cheddarbus2016
Cheddar & bieslook1 Cheddarbolletjes 2016

€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Cowboy cake
Yee-Ha bakburen, onze echte Cowboy Cake voor al onze BreekBakBikkels! Dankzij de herhaaldelijke vragen van onze volhoudende bakbuurmannen is dit weer in ons assortiment. We luisteren echt wel ;=) soms dan….

Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot en grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproeft te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Een paar jaar geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd, maar om het hip en trendy te maken had ze de oospronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Jakkes, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets-ehm, stalen ros zit. Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten.

Cowboy cake1 Cowboy cake5

€4,50 voor 6 macho man-sized stuks 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.