HALLOWEEN Bakken voor de Buren: vrijdag 27 oktober 2017

Lieve BakBuren

Wij zijn terug!
We hebben een super vakantie in Japan gehad ondanks alle voorafgaande twijfels over de spanningen tussen de heren Trump en Kim.
Een reis vol verhalen, lachen, avonturen en we hebben allerlei gekke dingen meegemaakt. Van een klein traditioneel hotel in het midden van een louche sex-club-wijk in badplaats Beppu, tot het hartverscheurende Hiroshima, de Nederlanders-zijn-hier-geliefd Nagasaki, de palette aan herfstkleuren van de esdoorn bomen, beeldschone vrouwen in kimono’s die over straat schuifelen op houten slippers, onvergetelijke avonden in onbekende lokalen in tavernes & restaurants, de super snelle shinkansen bullet treinen, en overal gesprekken met handen, voeten….en google translate.

Ondanks die top vakantie zijn we ook weer heel blij om thuis te zijn. Het leuke van weggaan is dat je thuis kunt komen. We merken dat omdat we weg zijn geweest, dat we des te meer ons dagelijks leven waarderen. Dus dat betekent dat we op volle toeren gaan om vrijdag weer voor jullie te gaan bakken. Onze mouwen zijn al opgestroopt en de babybadjes staan klaar voor al dat deeg :=)
Een warm welkom ook aan al onze nieuwe bakburen die er zijn bijgekomen na het artikel in de PS van Het Parool over thuisbakkers op 30 september. Jullie zijn van harte welkom!

Jullie vallen meteen met de neuzen in de sushi want komend weekend wordt het Halloween weekend. Halloween zelf valt op dinsdag (31 oktober) maar wat een goede smoes om gruwelijke smakelijke baksels voor jullie te verzinnen. Daar was Jayne zaterdag al mee bezig (jetlag heeft zo zijn voordelen…) om eventjes een testje te draaien voor een passend gastbrood met het Halloweenssymbool van de pompoen…..en het is gelukt.

Ons vaste brood, het rogge zuurdesem brood, wordt dus vergezeld door het gastbrood van deze week: het verschrikkelijk lekkere dubbel pompoen brood dat rijkelijk gevuld is met blokjes geroosterde pompoen en pompoenpitten voor een extra crunch.
De patisserie is de traditionele Ierse Halloween cake, de Barmbrack. Dit is altijd zo geliefd omdat we weten dat sommigen van jullie de weken aftellen totdat het weer Halloween is. Aan de Barmbrack hangt een verhaal, en dat kun je hieronder lezen. Aan het pompoenbrood hangt ook een verhaal in de geest van Halloween dat een beetje griezelig is…..
Lees het dus niet alleen en ook niet in het donker…. whooooooo whooooo.

Ons verschrikkelijk likkebaardend assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Dubbel pompoen brood
Pompoenen zijn het meest bekende ‘gezicht' van Halloween. Blijkbaar stamt deze Amerikaanse traditie van een pompoen uithollen tot een Jack-o’-lantern (lampion) van de Ierse immigranten die daar gingen wonen. Maar weet je hoe die legende ontstaan is? Nee?

Het was een donkere stormachtige nacht…..
De dorpssmid, Jack, was een man die niet bekend stond om zijn pure levensstijl. Kortom, Jack was een rokkenjager, een zuiplap en hij gokte veel.
Op een avond kwam Jack de duivel tegen. De duivel wilde hem al naar de hel meenemen, want waarom zou hij nog jaren moeten wachten gezien zijn levensstijl….? Maar ondanks zijn gebreken wist Jack met een list de duivel in een boom te lokken. Vervolgens kraste hij een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooooooit naar de hel zou gaan haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij.

Toen Jack uiteindelijk jaren later stierf mocht hij door zijn slechte levensstijl niet naar de hemel. Maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel vanwege de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack, volgens het verhaal, rond over de aarde.
Toen de duivel Jack wegstuurde bij de hellepoort, gooide hij hem een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje in een knol die hij toevallig aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten.
En zo is het ontstaan, lieve BakBuren, de Jack-o'-lantern lamion vernoemd naar de niet-zo-edele smid Jack.

We weten niet wat Jack van ons brood had gevonden, maar wij vinden het devilishly delicious!
Een zacht gistbrood dat royaal gevuld is met blokjes geroosterde pompoen en pompoenpitten. Deze laatste zorgen voor een extra knisper in je bammetje.
Het brood is wel kleurrijk (net zoals ons verhaal over Jack) met de blokjes oranje pompoen en de groene pompoenpitten. Prachtige herfstkleuren toch? Dat wordt vrolijkheid in je lunchtrommel en aan de ontbijttafel deze week :=)

Dit brood gaat uitstekend met hartig beleg zoals kaas (vooral komijnenkaas), boter, avocado, hummus, zalm en het maakt geweldige toast. Pindakaas en tahin gaan net…maar jam en Nutella zijn niet echte aanraders.
Dit dubbel pompoen brood is fantastisch met een stevige najaarssoep. Voor de pompoenliefhebbers onder jullie, ga voor een pompoen overdosis: serveren naast een dikke pompoensoep met een goede drizzle pompoenpittenolie en besprenkeld met een handvol geroosterde pompoenpitten. Too much?…..We horen het wel!

Dubbel pompoen brood1 Dubbel pompoen brood3

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_9

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Barmbrack – traditionele Ierse Halloween cake
Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in Earl Grey thee-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, rozijnen, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!
 
Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar. Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat nog trouwen; een erwt – jammer, dan trouw je niet dit jaar; en een stuk doek/stof….dan je hebt geen mazzel en je wordt arm; en een stokje…levert veel ruzie op….. Hmmm…. Genoeg keus voor ons dus! We maken dit brood met een van de voorgenoemde verrassingen.
 
We leveren dit expres ongesneden aan.
Als we dit brood in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..niet de bedoeling ;=)

Barmbrack plakjes2 Barmbrack 2015 heel3

€4 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token)
€7,50 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.