Vrijdag 23 april 2021

Lieve BakBuren
 
Ontzettend bedankt voor alle verjaardagswensen afgelopen vrijdag – en het blijft nog steeds raar voor mij (Jayne) om niet te kunnen knuffelen bij een kado of felicitatie. Maar ik hou nog steeds een excel sheet bij (haha) met alle gemiste knuffels van de afgelopen jaar…. Echt waar!
 
Deze week hebben we een aanbod vol noten. Nutty in het Engels betekent een beetje gek…dus dat past lekker bij ons, vinden wij ;=)
 

Ons we've-gone-nuts-this-week assortiment is:

 
 

* Het gast brood: Pinda-chilibrood

Als je de paardenrennen ziet, dan is er regelmatig een outsider die in die  laatste tien meter voor de eindstreep uit het niets komt en de race wint. 

Dit brood doet ons daar aan denken. 'Pinda-chili' lijkt een ongewone combinatie voor in een brood, maar het is de outsider in ons assortiment. Elke keer zijn we verrast door hoe geliefd dit brood is – en eigenlijk wat een winnaar het is.

Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chili vlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. 
Naast de pindakaas en de chili vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra mjam mjam.
 
Laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is. Ondanks ons 'we've gone nuts' thema van deze week, zijn we niet (te) gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid…Ons pinda-chilibrood gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.
 
 
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt
 
 
 

* Patisserie: Kersen-pistachenoten 'Sakura' taart NIEUW, NIEUW, NIEUW

De bomen staan nu volop in bloesem. Dat doet ons denken aan hoe verliefd de Japanners zijn op de kersenbloesem of zoals zij dat noemen 'Sakura'
 
Wij lezen elke week verschillende blogs en websites met gerechten die 'in seizoen' zijn en op dit moment zijn dat vooral asperges, morille-champignons en wilde daslook. Die zijn nu wel wat te wild om in een brood te verwerken, dus we houden het bij pinda-chili brood en…een nieuwe cake!
 
Kersenbloesem wordt uiteindelijk kersen (mits de vogels niet alles opeten) en deze lichtelijk zure-doch-sappige vruchten vind je rijkelijk verstrooid over deze beeldschone en kleurrijke taart van deze week.
Het groen van de bladeren zie je weerspiegeld in de pistachenoten op de bovenkant van de cake, maar ook in het cakebeslag geven ze een lichte lentegroene tint.
De cake-kruim is fluffy en luchtig dankzij het gebruik van olijfolie in plaats van boter. En alsof dat nog niet genoeg is, deze taart bevat echt heel weinig suiker. Tja, om bij je vingers bij af te likken! Meerdere buren hebben het al geproefd en die waren echt happy happy!
 
Net zoals de bloesem in de bomen is deze taart snel weg… vandaar dat we het aanbieden als een hele taart (van ca 32 cm lang; genoeg voor 8 stukken) of een halve (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 plakken) zodat je er nog wat langer van kan genieten.
 
Mocht je nou echt een stuk willen bewaren (why?), dan is het wel een aantal dagen goed houdbaar in een luchtdichte container waar het sappig in blijft.
 
€5,50 per halve cake (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 goede plakken)
€10,50 per hele cake (ca 32 cm lang; genoeg voor 8 goede plakken)
 
 
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_2
€3,75 per brood (ca 700 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.