Vrijdag 16 april 2021

Lieve BakBuren
 
Komende zaterdag is Jayne jarig (alweer 21!) en om dat te vieren heeft zij de menukeuze deze week bepaald om jullie te verwennen. We kunnen onze vrienden niet uitnodigen om te komen eten en we kunnen niet weggaan naar het buitenland voor een sjiek weekend weg. Dus wat doe je dan om je verjaardag te vieren? Je verwent de bakburen :=) 
 
Deze zaterdag moet Jayne de limelight delen met de begrafenis van de Britse Prins Phillip maar als je goed luistert hoor je Jayne vrijdag neuriën 'It's my birthday / And I'll bake if I want to / Bake if I want to / Bake if I wa-a-a-nt to….'
 

Jaynes-verwen-keuze assortiment voor deze week wordt:

 
 

* Het gast brood: Deens roggebrood / Dansk rugbrød (is ook toevallig gistvrij)

Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deense roggebrood. 

Dit was zo populair toen we het begin maart maakten – na een pauze van bijna 2 jaar - dat we niet te lang wilden wachten om dit weer te bakken. De speciale zuurdesemstarter die we hiervoor gebruiken is nog steeds lekker actief dus dat maakt het hele proces een stuk eenvoudiger. En gezien dat dit Jaynes 'verwen-keuze' is dan heeft zij carte blanche ;=)

Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon zes jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten uit Deense broodboeken in de Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren dan ook niet zo geslaagd….
Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingrediënten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingrediënten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingrediënten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in onze koffers.

Na meer proefjes gedraaid te hebben, hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok in København voor zijn gevallen. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar van De Zandhaas uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moe(s)ten reizen (reizen – weet je nog wat dat was?) voor het moutmeel en gebroken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels. 

Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer) dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken. 

Deens emmer2 Deens emmer2
Deens emmer2 Deens emmer2

€4,95 alleen per busbrood (ca 700 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegie
 
 
 

* Patisserie: Koffie koffiecake (NIEUW, NIEUW, NIEUW)

Voordat je denkt dat we aan het aftakelen zijn en in herhaling vallen - afgelopen week was het Big Big Comfort Appelcake en deze week Koffie koffie Cake – laten we je dan meteen maar geruststellen… Het gaat gaat lekker lekker met ons hoor ;=)
 
 De Denen en de Nederlanders hebben een gedeelde liefde voor koffie. Dus dit nieuwe baksel past naadloos bij ons Deens roggebrood voor deze week, en tegelijkertijd is het een feestelijk stuk cake voor bij de koffie. Dat zal een Zoom-meeting heerlijk oppeppen, of het wordt een bijzonder moment om bij stil te staan wanneer je toegestane enige bezoeker langs komt voor koffie/lunch/thee. 
 
Een koffiecake is eigenlijk een Amerikaanse fenomeen - coffee cake. Een licht sponsmengsel met een kaneel-suiker swirl tussenlaag en een kruimeltopping bovenop. Maar gek genoeg zit er geen koffie in een US koffiecake! Het is een stuk gebak voor bij je kopje pleur, espresso, cappuccino of latte, net zoals de Zweden hun dagelijkse fika (koffie en cake) moment hebben. We vonden dat dat koffie-gemis eigenlijk hersteld moest worden ;=) Dus Jayne ging gisteren een experiment doen (jaja, zij is inderdaad bijna jarig, any excuse om een proefje te draaien). Een koffiecake met koffie erin. Wereld nieuws.
 
In onze eigen draai geven aan een klassieke coffee cake hebben we een beslag gemaakt met zure room in plaats van melk. Dat maakt een lichte, sappige kruimel die dagenlang goed blijft. Aan de kaneel-suiker swirl tussenlaag hebben we een flink shot koffiesmaak toegevoegd ('Goede 'morgens, wereld!') en de kruimellaag bovenop hebben we verder opgepimpt met bruine boter (beurre noisette) om een diepere nootachtige ondertoon te geven. Verrukkelijk!
 
€4,50 voor 6 blokken

 

 

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Bricks zusje

Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.
 
Zusje bestaat uit amandelmeel, volkoren rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijnde kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen fietsen.
Net zoals de Brick is zij van alle marketen thuis: van Nutella en jam tot kaas en ham. Zij flirt ook met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch een verdwaalde kroket en alle soorten kazen.
 
Het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. 
 
€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen)

 

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,75 per brood (ca 700 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.