Vrijdag 30 april 2021

Lieve BakBuren
 
Bijzonder en grappig!
Koningsdag is vandaag (27 april) en de voormalige Koninginnedag (30 april) valt op onze bakvrijdag dit jaar. Dat is wel een leuke opvallende toevalligheid. Dit jaar wordt Koningsdag weer Woningsdag….en vanaf morgen komen er wat versoepelingen in de Corona-maatregelen. Happy happy dus.
 
Ook apart deze week is dat deze maand een 5e (bak)vrijdag heeft, wat niet zo vaak voorkomt  En daarom hebben we een glutenvrij 5e-vrijdag-van-de-maand brood in het assortiment. Feest toch?
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is er vanavond rond 21.40u een supermaan te zien! En da's altijd mooi. Meer info is te vinden op https://www.parool.nl/nederland/supermaan-te-zien-op-koningsdag
 
Dus, alles bij elkaar, genoeg redenen om voor jullie deze vrijdag een majestueus assortiment te bakken :=)
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 

Ons Koningsdag=Woningsdag assortiment voor deze week wordt:

 
 

* Het gast brood: Koningsdag 2021 brood

Dit was een verrassende topper bij zijn eerste optreden twee jaar geleden op Koningsdag.
Zoals je je Willem-Alexander niet meer zonder Maxima kunt voorstellen, kunnen wij ons het Koningsdag assortiment zonder dit brood niet meer voorstellen. Zo verrukkelijk is het.
 
Rogge, sinaasappel en venkel maken een onverbeterlijke ménage à trois (althans in Jayne d’r bakbrein dan). 
Een beetje fenugriek, een schepje Nigella zaden en je hebt het recept voor een werkelijk majestueus brood. Vol smaak, sappigheid en prettige verrassingen. Het is ook perfect om te polderen. Te polderen? Jazeker, want met zo’n brood zijn al je beleg-twijfels opgelost. Niet nodig om één soort brood voor het ene bammetje te gebuiken en een ander soort brood voor een ander. Nee. Met Nederlandse belegsoorten zoals kaas, zalm, ham, jam en pindakaas is dit vorstelijke brood van alle markten thuis. En over thuis gesproken…het wordt (weer) Woningsdag, en geen Koningsdag dit jaar. 
 
€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) - geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
 
 
 
 

* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesem cake (is ook toevallig glutenvrij)

Deze cake is blij-makend…wel, uiteindelijk.
Jayne heeft wel een dingetje met dit recept omdat er elke keer wel iets mis gaat. Het werd een soort nemesis cake.
Een bakplaat met twee cakes kantelde toen Jayne ze halverwege de baktijd wilde omdraaien. Splat. Alles op de grond. En dat net voordat zij de deur uit moest om les te gaan geven in Groesbeek. Die arme Sjoerd werd achtergelaten om letterlijk alles op te ruimen…en nieuwe moest maken…
Een andere keer was ze te ongeduldig om de cakes goed af te laten koelen. 'Dat zal wel mee vallen,' dacht zij. Vallen bleek het juiste woord te zijn. Bij het verwijderen van de cakevormring zakte de nog warme cake uit en vloeide alles uit over de tafel. Oh jee. En niet één keer. Maar vier keer achter elkaar. Hoezo koppig?
 
Deze cake is zóóóó verrekte lekker dat het al die moeite waard is. Anders hadden we het allang opgegeven. Met een sappig en boterig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Van het geurige aroma van het sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig (maar niet als het de vierde cake is die over de tafel uitvloeit, haha). Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je er het hele weekend van kan genieten. Perfect om voor thuis te blijven dit weekend. Oh ja, en alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens gluten-vrij. Gewoon toevallig hoor.

Oefenen (en ervaring) baart kunst, dus deze cake laten we nu eerst helemaal afkoelen voordat we hem uit de cakevorm halen en Jayne zorgt dat ze niet weer ergens naar toe hoeft op een bakdag. Voor het geval dat er toch iets misgaat…you can never be too sure
 
Amandel-sinaasapelbloesem Koningsdag 2015 Amandel-sinaasappelbloesem cake
 
€4,95 voor een 1/4 punt; €18,50 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
Een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s
 
 
 

* Het 5e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrije brood: Rozemarijn-zeezout brood (glutenvrij én gistvrij)

Een van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…
 
Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.
 
 
€6,95 per busbrood, gist- en glutenvrij
 
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem ergens
 
€3,75 per brood (ca 700 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.