Vrijdag 30 augustus 2019

Lieve BakBuren

Met ‘kaas’ en ‘pretzels’ als hoofdingrediënten deze week, is het je vergeven om te denken dat we een borrel aan het organiseren zijn in plaats van een bak-assortiment. Maar nee, beiden spelen hoofdrollen in onze bakdag komende vrijdag.

De kaas zie je terug in ons Hollandse kaasbrood. Horen we een gejuich over Amsterdam Noord gaan, zelfs tot in Purmerend, Eindhoven en Nijkerk (waar onze bak’buren’ ook tegenwoordig wonen)? Yes indeedy, om de eerste week van het academische jaar te vieren gaan we jullie flink verwennen met onze bestseller. Dit vliegt elke keer als hete broodjes over de toonbank. En ja, we geven weer die heerlijk gesmolten kaas uitvloeisels ook mee.

De pretzels zijn terug te vinden in de patisserie en onze gloednieuwe honing pretzeltaart. Wat?? Horen we weer een gil, maar dan van schrik? Pretzels in een taart? Wees niet bang, Jayne heeft geen (extra) klap van de molen gehad. De pretzels zijn onderdeel van de taartbodem en die zorgen voor een krokante korst én een aangenaam zout tegengewicht voor de honing-room vulling.  

En het geliefde, altijd op te rekenen, rogge zuurdesem is er zoals altijd.

Ons de-scholen-zijn-weer-begonnen assortiment van deze week wordt:

 

* Het ‘gast' brood: Hollandse kaasbrood

Eigenlijk heeft dit brood geen voorstelronde nodig. 

Dit is – samen met het Engelse Cheddarbrood – jullie favoriete brood aller tijden.

Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen. Geen verdwaalde licht gele stukjes ergens in een broodje verstopt. Nee. Blokjes kaas die je nog kunt zien wanneer je een plakje snijdt. Met wat tuinkruiden toegevoegd steken deze aantrekkelijke groene spikkels goed af in de zee van gele tinten van gedeeltelijk gesmolten kaasblokjes. 

Onvoorstelbaar lekker, dit kaasbrood is licht warm te eten, maar ook koud, of in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’. 

Hollandse kaas brood 2017_bolletjes2  Hollandse kaas brood 2017_bolletjes2 Hollandse kaas brood gesneden

€4,95 als busbrood of 8 bolletjes (ca 600g) 

 

Patisserie: Honing pretzeltaart 

Voordat je dit overslaat, mompelend dat het moet niet gekker worden en zijn onze bakkers mal(ler) geworden door de hitte van de laatste dagen, geef ons heel even het voordeel van de twijfel. Heel even. Dan mag je beslissen.

Je weet allang dat Jayne het heerlijk vindt om chique taarten te maken. Ondanks dat de traditionele manier heel bevredigend is, kan het soms te tijdsintensief zijn. Probeer je daarom voor te stellen hoe nerdy zij kan worden als er een nieuw idee komt voor een snelle taartbodem.

Lezend door haar lievelingskookblogs op een zaterdagochtend kwam ze een recept tegen voor een salted honey pie met een pretzelbodem. Oei oei, de nerdy alarm ging af, zwaailichten in het bakkersbrein en een bijna-oncontroleerbare dwang om het recept te proberen. Meteen. Met twee proefkonijnen al wekenlang ingepland voor de volgende avond was de timing perfect. Delayed gratification amahulah.

Terwijl de voorbereiding best wel rechtdoorzee was, hadden we niet kunnen voorspellen hoe complex – en verrukkelijk – het eindresultaat zou zijn. Dat onze gasten gingen zwijmelen is een understatement. Ze gleden bijna in ecstase onder de tafel. Deze taart is de belichaming van het samenkomen van contrasten: het zout van de pretzels met het zoete van de honing, de crunch van de korst met het fluwele van de romige vulling. 

Je hebt alleen een dun plakje nodig…en dat kwam juist goed uit. Onze proefkonijnen konden veel naar huis meenemen om de dagen daarna hun gasten te verwennen. Bovenop zijn verrukkelijkheid bleek deze taart dagen lang goed houdbaar te zijn. Dat ook nog. Oh deep joy. 

Afgelopen zondag gingen we in de herhaling. Wanneer Nederland op het strand ligt te bakken, staan wij vaak in onze keuken anders te ‘bakken’. Jayne wilde zeker weten dat het recept te herhalen was. Hoe zo nerdy ?

Dat lukte goed. Maar dan…een taart op het aanrecht smeekt om opgegeten te worden. Wij eten zeker niet alles op…dus de buren! Sjoerd sneedt puntjes en ging de deuren langs. Wil wil iets testen? En graag je feedback. ’S avonds kwamen de terugkoppelingen via de app. Een 8 van onze naaste buren (met slagroom erbij was hun aanrader), twee dikke duimen van de overburen ‘heerlijk proeverijtje, die kan in het assortiment’ en een andere buurman schoof een tweede stuk naar binnen met allerlei genietende geluiden.

Kortom, een succes. 

En nu mag jij zelf beslissen :=)

Honing pretzeltaart5 Honing pretzeltaart5
Honing pretzeltaart5 Honing pretzeltaart5

€4,25 voor een 1/4 punt taart; €15 per hele taart (doorsnede is 23cm)

Een 1/4 punt is genoeg voor 2 tot 4 mensen, afhankelijk van je trek en wat je al daarvoor hebt gegeten.

 

* Het ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesembrood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem1 april2019

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.