Vrijdag 23 juli 2021

Lieve BakBuren
 
Deze week is het uiteindelijk focaccia week!
Na twee jaar terug van weggeweest, is het weer eens tijd om deze favoriet te bakken voor de Vakantie-BreekBlijvers. Fantastico :=) 
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons het-is-weer-focaccia-tijd assortiment wordt:
 
 
 
*Het 'gast' brood: Focaccia con olive verdi

Een van de redenen waarom we van die Amsterdamse zomers houden – wanneer veel mensen weg zijn – is omdat we dan dìt recept kunnen bakken. Het is altijd zo verrekte geliefd en er komen dan ook echt (te) veel bestellingen binnen.

We moeten dus eigenlijk wachten totdat veel mensen de hort op zijn, anders is het voor ons niet haalbaar. Een klassiek geval van ‘te weinig uren in een dag’ - focaccia heeft langere rijstijden nodig - én we hebben niet genoeg bakplaten. Maar deze week is het eindelijk zover. Ben jij niet blij dat je nog thuis bent?!

Dit bekende brood heeft eigenlijk geen voorstelronde nodig. Zijn rijke olijfolie smaak, lichttaaie textuur en krokante zouterige korst is een combinatie die zijn populariteit al jarenlang verklaart. Meestal houden we van purisme, maar omdat wij toch maar weer eens willen uitpakken voor de thuisblijvers, hebben we groene olijven (olive verdi) toegevoegd, samen met Italiaanse kruiden (oregaan en tijm). 

Dit is een brooddeeg dat uuuuuren lang nodig heeft om te rijzen – rustig en op z’n tijd – en vlak voordat het de oven in gaat drukken we onze vingers er nog even in om de kenmerkende kuiltjes te maken. Met wat voorstellingsvermogen – en een Peroni bier (of twee) op  – zouden deze kuiltjes je kunnen doen denken aan de golvende zee van een Italiaanse kustplaats. We sprenkelen er wat grof zeezout overheen voor dat aan-zee-gevoel en toppen alles af met een goede plens olijfolie.

We leveren dit brood af als een (ongeveer) 20x30cm plak van circa 600+g. Deze kun je dan in lange strips of blokken snijden en zo opeten (zie foto's hier). Of je kunt ze in nog meer olijfolie dompelen, eten met pesto, tapenade, hummus of een andere dip.  

En we hebben ook ontdekt dat als je een plak doormidden snijdt en belegt, dan heb je een soort broodje Italiano (zie foto's hieronder). Je kunt natuurlijk ook stukken toasten en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen? Bravo così!

En mogen we een beetje bazig zijn? Over de uitspraak…het moet als een vloekwoord klinken: Focaccia! De juiste uitspraak is dus als fok-kat-tja en niet als fo-kazia. Da’s zooooo fout….Einde taal-les ;=))

​​​​​​​Let op: Er is een limiet aan het aantal focaccia'sie die we kunnen bakken. Dus misschien moeten grotere bestellingen een beetje aangepast worden. We zien wel.

Focaccia met olijven6 Focaccia met olijven6
Focaccia met olijven6 Focaccia met olijven6

€4,95 per focaccia plak van 20 x 30cm (ca 600g) 

 

* Patisserie: Delicieuze druivencake

Met focaccia deze week in onze gedachten moesten we opeens denken aan een andere focaccia die erg populair is in Italië rond de druivenoogst tijd. Het heet 'schiacciata all'uva'. Het is een focaccia die drie soorten druiven bevat: verse van deze jaarlijkse oogst, gedroogde rozijnen van het jaar daarvoor en Vin Santo zoete wijn gemaakt van de gefermenteerde druiven van het jaar daarvoor. Een eerbetoon aan drie generaties druiven én hun oogsters.

Met dat idee in de kop snap je dan wel dat we snel de link maakten naar onze delicieuze druivencake.

Deze bevredigende cake is gemaakt met amandelmeel, tarwemeel, olijfolie en citroen. De suiker is teruggeschroefd zodat het verkwikkende en verfrissende van de citroen mooi tot zijn recht komt. Door het beslag gaan verschillende kleuren druiven en daarna – na een poosje in de oven – ook nog eens bovenop. Kleurrijk, sappig en verrassend. Perfect bij de thee, koffie of een glas Vin Santo, wat wil je nou nog meer? 

Ondroevige druivencake7 Ondroevige druivencake7
Ondroevige druivencake7 Ondroevige druivencake7 

€3,95 per kwart punt; €14 voor een hele cake (23cm doorsnede)

 

*Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_2
€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.