Vrijdag 16 juli 2021

Lieve BakBuren
 
Mocht je nog niet vertrokken zijn met vakantie – op het nippertje voordat Nederland op rood springt – dan hebben we deze week voor jullie een vakantieverwenpakket in petto. We herhalen namelijk de EK voetbalfinale (misschien stiekem in de hoop dat Engeland de strafschoppen nu wel beter zal nemen…) met lekkernijen uit Engeland én Italië. En dan ben jij de enige echte winnaar!
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons herhaling-van-de-EK-finale assortiment wordt:
 
 
*Het 'gast' brood: Spekjes-rozemarijn brood
Als je mensen vraagt wat nou typische Engelse etensdingen zijn, dan wordt regelmatig 'English breakfast' genoemd. Engels ontbijt met eieren, spek, witte bonen in tomatensaus en toast….
Spek – of bacon in het Engels – blijkt iets dat Nederlanders vaak associëren met Engeland. Vandaar dat we het deze week in ons brood verwerken.
De spekjes worden eerst uitgebakken om ze smaakvol en krokant te krijgen voordat ze het brooddeeg in gaan. Dit heerlijke gistbrood – gemaakt van gebuild tarwemeel – heeft ook een lichte ondertoon van de verse rozemarijn uit de tuin. Dit brood is flink gluten-vol en very very very vegetarian unfriendly ;=)

Sjoerd raadt aan (Jayne niet, die is vegetariër!) om dit vooral met een lik boter te eten. Dat is trouwens een lik en geen lik-jeroomboter….We hebben het over Sjoerd en diens liefde voor boter. (Zijn motto in het leven is ‘Boter, boter en als je twijfelt, dan nog meer boter!’).

Je kunt een plakje van dit brood eerst even in de toaster doen, dan ruikt het echt super lekker in de keuken. Mocht je bolletjes bestellen, dan zijn ze voortreffelijke barbecue bolletjes…vul ze met nog meer (BBQ) vlees. 
 
Dat is een perfekt stoer ontbijt om je weekend mee te beginnen. Het brood is verrukkelijk met eiergerechten: roerei, gebakken, gekookt of gepocheerd. Als je écht in de Engelse ontbijtstemming wilt blijven, denk dan om de witte bonen in tomatensaus op tijd in huis te halen. Samen met goede ketchup of 'HP brown sauce'. Deze laatste wordt, tot de chagrijn van menige Engelsen, tegenwoordig geproduceerd in Nederland….
 

€4,95 per brood (ca 650 gram): Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of 8 bolletjes wilt

 

* Engelse patisserie: Traditionele Victoria sponge sandwich cake

Met de vakantie-sfeer in de lucht kun je dit weekend lekker luieren over thee-en-cake. Als Engelse quintessential patisserie hebben we de traditionele Victoria sponge sandwich cake.

Genoemd naar de Britse koningin Victoria, die hier graag een puntje van lustte bij haar afternoon tea. De ronde cake wordt eerst horizontaal doormidden gesneden en dan weer aan elkaar geplakt (vandaar de naam sandwich cake) met jam en slagroom. Wij doen een tikje extra om er ook nog wat seizoenvruchten tussen te doen. Denk aan aardbeiden, nectarines, frambozen…we kijken wat er rijp én lekker is deze vrijdag. Hoeveel luxe en verwennerij kun je hebben?!

Normaal gesproken zijn de Victoria sponge cakes rond de 20 cm in doorsnede, maar dat vinden wij gewoon te groot. Dus, slimmerds die we zijn, hebben we kleintjes kunnen maken van 9 cm doorsnede. Die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en ze zijn groot genoeg voor 2-4 personen. Pink om hoog en God Save The Queen!

Vic sponge juni15 Vic sponge juni15

€4 per cake van 9 cm doorsnede
 
 
* Italiaans glutenvrij-3e-vrijdag-van-de-maand brood: Zongedroogde tomaten-olijven brood

Ons glutenvrij zeezout-rozemarijn brood is altijd populair. Het 'glutenvrij' komt dankzij een basis van gemalen lijnzaad. Maar deze week pimpen we het anders op: met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en een wat oregaan voor juist dat extra vleugje smaak van Italië.

We bakken dit brood in onze lange 'Brick' bakvorm van 24 cm. Het blijft dagenlang mals in de koelkast zodat je het kunt  uitproberen met allerlei toppings: kaas, eieren, hummus, guacamole en prosciutto.

GV tom & olijven brood heel2 GV tom & olijven brood heel2
GV tom & olijven brood heel2 GV tom & olijven brood heel2

€7,95 per brood

 
 
* Italiaanse patisserie: Biscotti met chocolade en noten

Na veel cake-achtige patisserie gemaakt te hebben in de laatste weken dachten we dat het weer eens tijd zou zijn voor een andere cake-textuur. 

Deze harde, langwerpige koekjes zijn van oorsprong Italiaans. De naam biscotti vertaalt letterlijk als tweemaal gebakken: bis-cotti. Voor de vroegere bakkers waren biscotti (in Italië), biscuits (Frankrijk en Engeland), beschuit (Nederland) een economisch voordeel omdat ze gebakken konden worden bij een lagere temperatuur dan brood; een bakker kon dan na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om deze te bakken. Tegenwoordig maken de moderne bakkers muesli en granola in hun afkoelende ovens. Slim volk die bakkers ;=)

Deze Italiaanse koekjes (cantuccini) worden in Italië in Vin Santo (sterke zoete wijn) gedompeld en zijn een specialiteit uit Firenze. Maar ze zijn ook heerlijk wanneer ze in (sterke) koffie gedompeld worden. Dan is de choco net een beetje gesmolten….jammie, jammie. Een heerlijk oppeppertje op elk tijdstip van de dag. 

Omdat deze koekjes best wel krokant (=hard) zijn, doe aub voorzichtig als je een (slecht of oud) gebitje hebt…..anders zou het zomaar een dure bakweek kunnen worden: €4 plus de tandartsrekening ;=) 

Biscotti Biscotti
Biscotti Biscotti
€4 per zakje vol
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2021_2
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.