Sjoerd raadt aan (Jayne niet, die is vegetariër!) om dit vooral met een lik boter te eten. Dat is trouwens een lik en geen lik-jeroomboter….We hebben het over Sjoerd en diens liefde voor boter. (Zijn motto in het leven is ‘Boter, boter en als je twijfelt, dan nog meer boter!’).
€4,95 per brood (ca 650 gram): Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of 8 bolletjes wilt
* Engelse patisserie: Traditionele Victoria sponge sandwich cake
Met de vakantie-sfeer in de lucht kun je dit weekend lekker luieren over thee-en-cake. Als Engelse quintessential patisserie hebben we de traditionele Victoria sponge sandwich cake.
Genoemd naar de Britse koningin Victoria, die hier graag een puntje van lustte bij haar afternoon tea. De ronde cake wordt eerst horizontaal doormidden gesneden en dan weer aan elkaar geplakt (vandaar de naam sandwich cake) met jam en slagroom. Wij doen een tikje extra om er ook nog wat seizoenvruchten tussen te doen. Denk aan aardbeiden, nectarines, frambozen…we kijken wat er rijp én lekker is deze vrijdag. Hoeveel luxe en verwennerij kun je hebben?!
Normaal gesproken zijn de Victoria sponge cakes rond de 20 cm in doorsnede, maar dat vinden wij gewoon te groot. Dus, slimmerds die we zijn, hebben we kleintjes kunnen maken van 9 cm doorsnede. Die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en ze zijn groot genoeg voor 2-4 personen. Pink om hoog en God Save The Queen!
Ons glutenvrij zeezout-rozemarijn brood is altijd populair. Het 'glutenvrij' komt dankzij een basis van gemalen lijnzaad. Maar deze week pimpen we het anders op: met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en een wat oregaan voor juist dat extra vleugje smaak van Italië.
We bakken dit brood in onze lange 'Brick' bakvorm van 24 cm. Het blijft dagenlang mals in de koelkast zodat je het kunt uitproberen met allerlei toppings: kaas, eieren, hummus, guacamole en prosciutto.
Na veel cake-achtige patisserie gemaakt te hebben in de laatste weken dachten we dat het weer eens tijd zou zijn voor een andere cake-textuur.
Deze harde, langwerpige koekjes zijn van oorsprong Italiaans. De naam biscotti vertaalt letterlijk als tweemaal gebakken: bis-cotti. Voor de vroegere bakkers waren biscotti (in Italië), biscuits (Frankrijk en Engeland), beschuit (Nederland) een economisch voordeel omdat ze gebakken konden worden bij een lagere temperatuur dan brood; een bakker kon dan na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om deze te bakken. Tegenwoordig maken de moderne bakkers muesli en granola in hun afkoelende ovens. Slim volk die bakkers ;=)
Deze Italiaanse koekjes (cantuccini) worden in Italië in Vin Santo (sterke zoete wijn) gedompeld en zijn een specialiteit uit Firenze. Maar ze zijn ook heerlijk wanneer ze in (sterke) koffie gedompeld worden. Dan is de choco net een beetje gesmolten….jammie, jammie. Een heerlijk oppeppertje op elk tijdstip van de dag.
Omdat deze koekjes best wel krokant (=hard) zijn, doe aub voorzichtig als je een (slecht of oud) gebitje hebt…..anders zou het zomaar een dure bakweek kunnen worden: €4 plus de tandartsrekening ;=)