Vrijdag 30 juni 2017

Lieve BakBuren

We vallen meteen maar met de deur in huis met een huishoudelijke mededeling (ahum ahum…):
Volgende week vrijdag (7 juli) zijn we gesloten wegens een bruiloft catering.
Dus mocht je deze week nog iets extra’s (voor de vriezer) willen bestellen….?

We zijn terug in het bak-zadel de vrijdag daarop (14 juli) met ons Frans-geinspireerd ‘quatorze juillet’ assortiment – speciaal voor Bastilledag.

Maar nu terug naar deze vrijdag…..tadaaaaa….ons assortiment van deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Maanzaad brood
Thomas Jefferson schreef bij de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring dat ‘alle mensen gelijk geschapen zijn’. ‘Created equal’ dus, en niet iets anders….hi hi.
Dat zou je ook van verschillend brooddeeg kunnen denken. Maar niet alle brooddegen zijn gelijk geschapen. Sommigen zijn meer plezierig om mee te werken dan anderen.
Dit maanzaadbrooddeeg is er zo eentje. En misschien is deze eigeniljk onze favoriet. Soepel, zacht, niet plakkerig en het rijst zo egaal en mooi in de oven dat we een soort van ‘trotse ouders gevoel’ hebben wanneer de broden uit de oven komen: ‘kijk ‘s wat we gecreeerd hebben!’ Het is een brood waarvan wij blij worden alleen al door het te maken. Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach.

Misschien heeft dat blijheidsgevoel ook een andere reden….maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. Als je verslaafd wordt aan dit brood, dan misschien….geintje…. ;=) Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Dat was voor ons minder handig en vooral onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer terecht komt dan dat het bovenop het brood blijft zitten. Dan schrikken we – heel even – dat we misschien muizen hebben. Maanzaad lijkt zooooo op muizenkeutels….
De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat geeft een aangename textuur aan het brood, en met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben, wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven. En ons ook niet elke keer een hartverzakking geven dat we mogelijke 4-voetige fans hebben aangetrokken in het bakhuis.

Dit zomerse brood is perfekt met kaas (zie foto), heerlijk met een likje roomboter, decadent met roomkaas en gerookte zalm en het maakt verrukkelijke toast. Kortom, het is helemaal thuis met al uw belegswensen dit weekend: hartig en/of zoet.

Maanzaad bus & bolletjes  Maanzaad busbrood
Maanzaad broodje geitenkaas3  Maanzaad busbrood doorgesneden

€4,75 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


* Patisserie: Fudgy walnoten espresso shortbread (suikervrij)
We hebben dit een tijd geleden voor het laatst in ons assortiment gehad –  en we vragen ons af waarom!
Deze fudgy walnoten espresso shortbread loopt altijd storm, net zoals hete broodjes over een toonbank. Een krokante shortbread (zandkoekje) bodem met daar bovenop een laag zachte fudge-achtige vulling vol walnoten en espresso koffie. Om het nog even af te toppen drizzelen we er ook nog gesmolten pure chocolade overheen in de stijl van Jackson Pollock….of een vijf-jarige die aan het vinger verven is.

Het blijft dagenlang goed en je kunt het opeten zoals het is, of ‘oppimpen’ tot een dessert met fruit, roomijs en/of slagroom. Wat dit extra verrassend maakt is dat het suikervrij is dankzij een beetje kokosbloesemsuiker en een beetje honing. Perfekt voor iedereen die binnenkort wil dat dat leuke korte zomerbroekje/bikini/rokje/jurkje goed past….ja ja, lieve bakburen de zomervakantie klopt al weer bijna aan de deur! Begin je je daar alvast op voor te bereiden?

Fudgy walnoten espresso shortbread1  Fudgy walnoten espresso shortbread3

€4 per zakje


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_6

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.