Vrijdag 23 maart 2018

Lieve BakBuren

Volgens de kalender is vandaag de 1e dag van de lente…Ongeloofelijk gezien dat dalende kwik de laatste tijd en snijdende oostenwind, maar tja, 20 maart is het dan ‘eindelijk’ officieel lente.
De Keukenhof opent morgen zijn deuren om echt aan te tonen dat de lente is begonnen. Dus vooruit dan maar, wij doen mee….

We hebben geprobeerd om in ons aanbod van deze week een voorjaarsgevoel mee te geven. Als gast brood hebben we het zonnige pitten brood vol zonnebloempitten voor de broodnodige gezondheidsboost. Mocht het echte lenteweer een tijdje op zich laten wachten, dan hebben we als troost onze Bakewell blokjes. Puur Brits en puur comfort food. Als hoeksteen om dit alles bij elkaar te houden is er natuurlijk ons vaste brood, het rogge zuurdesem, dat klaar staat voor iedereen ondanks de weersomstandigheden.

Dus ons het-is-lente-echt-waar assortiment voor deze week is geworden:

* Het ‘gast’ brood: Zonnige pitten brood
Er zijn dagen wanneer je weining pit en puf hebt. Dit brood is voor zulke dagen. Het bevat veel zonnebloempitten zodat wat je niet van jezelf hebt – qua pit, je dat wel uit dit brood kan halen.
Gezien dat zonnebloempitten een van de hoogste natuurlijke bronnen van vitamine E zijn, kan dit brood werkelijk iets voor je gezondheid betekenen.
Vitamine E is belangrijk voor je algehele gezondheid en het neutraliseert vrije radicalen in je lichaam (sommige mensen blijven echter altijd wel radicaal…ha ha) die anders vethoudende strukturen en moleculen zouden beschadigen.
Het betekent dat het je hersencellen beschermt, cholesterol reguleert en alle celwanden repareert. Oh yeah! Wanneer de vetten in de celwanden worden beschadigd kan de werking van de cel beinvloedt worden. Onderzoek heeft ook aangetoond (ja, ja) dat vitamine E het risico van darmkanker verlaagt, ‘hot flashes’ vermindert tijdens de menopauze (dames, koop dan 2 broden deze week!), vermindert complicaties in diabetes en het beschermt tegen cardiovasculaire ziektes. En alles uit zo’n klein zaadpakketje. En ook nog eens in onze bakkerij!

Behalve plenty pitten zit er deze week ook biologisch Nederlands gebuild tarwemeel en haver in ons brood. Plus een klein beetje honing.
Dit brood kan toch echt met alle soorten beleg, zowel hartig als zoet. Je voelt je direct gezonder als je er al naar kijkt met al die goede ingredienten erin. Het is wel een leuk concept: de bakker betalen in plaats van de dokter ;=) Dus als je deze week voelt dat je energie en puf op een laag pitje (oh jee, wat een woordspeling van onze UK allochtoon) suddert, pep je dan op met ons zonnige pittenbrood.

  Zonnige pitten brood2 Zonnige pitten brood2
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Bakewell blokjes
Als je ‘Bakewell Tart’ tegen een Engelsman zegt dan kun je verwachten dat zijn ogen dromerig worden, er een glimlach op z’n gezicht komt en vervolgens komt er dan een diepe zucht met Ahhhh, Bakewell Tart……Dit is een koesterende patisserie die de Britten in het hart raakt, want het vertegenwoordigd comfort food dat je koestert en omarmd. Een dikke omhelzing die altijd welkom is. De tradtionele Bakewell Tart – genoemd naar de plaats Bakewell – bestaat uit een korstdeegbodem met een laag jam erop en bovenop de jam een frangipane (= sponsachtig amandelbeslag) topping.

Terwijl Jayne juist van veel deegdingen maken houdt, wilde ze hier toch nog (even tussendoor) een andere draai aan geven. Dus kwam ze met het idee om een andere bodem te maken: van zandkoekjesdeeg. Ietsjes makkelijker als je veel bestellingen hebt op een drukke bakvrijdag:=) Dat bleek eigenlijk nog lekkerder te zijn dan het origineel (volgens Jayne dan…), vooral als het nog steeds een beetje warm is. Of zoals de Engelsen dat mooi kunnen verwoorden ‘with the breath of the oven still on it.’ Deze simpele combinate van een fruitige jam met een luchtige amandelcake bovenop is onverbeterlijk, maar aan de bodem viel er wel wat te twisten ;=)

Bakewell slice 2016_2 Bakewell slice 2016_2

€4,50 voor 6 goede blokken


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.