Vrijdag 30 maart: Goede Vrijdag / Paas assortiment

Lieve BakBuren

Het is alweer Pasen, en de Paashaas komt komende vrijdag zeker bij ons langs!

We hebben een smakelijk aanbod samengesteld dat ook een aantal dagen goed houdbaar is zodat je ze ook voor het Paasontbijt kan gebruiken: traditionele Engelse Hot Cross buns, een goed inzetbaar echt Deens rogge brood, onze gewone en toch zo ongewone rogge zuurdesem en citroen-maanzaad Paas-nestjes cake. Dat wordt uitbuiken zondagmiddag en dan een flinke wandeling gaan maken ;=)

Ons Paashaas assortiment voor deze Goede Vrijdag is dus geworden:

* Het ‘traditionele Engelse Paasbrood: Hot Cross Paasbrood
In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie op de Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes, met bovenop een kruis (zie foto’s) om de kruisiging te symboliseren. We maken voor jullie niet alleen de traditionele buns (bolletjes) maar ook een Hot Cross busbrood!

Busbrood?? Dat bestaat helemaal niet in Engeland….Jaynes overgroot-oma’s (eentje was zo’n Downtown Abbey-achtige kok; de ander was beroemd om haar bak-talenten) zouden zich omdraaien in hun respectevelijke graven. Zo’n busbrood maken we dus echt echt echt alleen voor jullie hoor! De NL markt wil ook graag strakke plakjes brood kunnen snijden…. Ahum.
Onze versie zit vol met gedroogde vruchten, geconfijte sinaasappelstukjes en met een smaakt-naar-meer ondertoon van kaneel, plus stukjes verse appel. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.

Op Goede Vrijdag eten de Britten ze ‘gewoon’ (meestal met zachte boter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter! Tjakka!). Maar ze zijn ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden ze rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam.
Dus, Hot Cross Bun heeft niks te maken met Hete Kruizen voordat je het vraagt…. ;=)

Er is veel bijgeloof omtrent de Hot Cross Buns. Het delen van een Hot Cross Bun onderhoudt de vriendschap voor het komende jaar, en als je tijdens het sharen (en opeten) zegt "Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be", dan kan die vriendschap niet meer stuk.

Een zeer oude traditie onder bakkers bestaat ook: een bolletje, mits opgehangen in de keuken, beschermt tegen brand en zorgt dat al het gebakken brood goed zal lukken. Dit laatste zouden wij kunnen uittesten ;=) En voor diegenen die zich niet zo gezond en fit voelen – een stuk van zo’n bolletje eten zou de persoon helpen om te herstellen.

Hot Cross buns2 Hot Cross buns2
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


Het ‘gast’ brood: Deens roggebrood / Dansk rugbrød
We kunnen deze vrijdag slechts een beperkte hoeveelheid roggebrood maken ivm de ovencapaciteit – dus op=op! Op tijd bestellen dus.
Donker, moutachtig en sappig! Dat is ons Deense roggebrood.
Het is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast. Dat maakt het uitstekend inzetbaar voor je Paasontbijt.

Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon drie jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten (Sjoerd dan; jullie weten al langer dat Jayne dat echt niet doet….) uit Deense broodboeken in Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren dan ook niet zo geslaagd….
Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingredienten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingredienten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingredienten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in onze koffers.

Na meer proefjes gedraaid te  hebben hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. En wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok voor zijn gevallen in København. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moeten reizen (wat jammer nou) voor het moutmeel en gebroken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken.
Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.

Dit zal perfekt passen bij je Paasontbijt want het is van alle markten thuis: jam, Nutella, roerei, gebakken eitjes, zalm, ham en alle kaas soorten (inclusief pindakaas, ha ha). Of pik een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas & gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkle tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Graag gedaan hoor!

Deens rogge brood heel Deens rogge brood heel
Deens rogge brood heel Deens rogge brood heel
€4,75 per busbrood (ca 700 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegie


* Patisserie: Citroen & maanzaad Paas-nestjes Cake
We wilden jullie ontlasten……Het was zeer verleidelijk om iets met chocolade te maken. Maar toen dachten we er nog eens goed over na: er worden in deze dagen al zoveel chocolade eitjes naar binnen gewerkt, dat we beter totaal iets anders zouden kunnen gaan bakken. Iets fris en lente-achtigs. Goed idee toch?
Dit is dus onze Bakken voor de Buren oplossing om jullie  wat rust te geven voor – of na – de chocolade overdosis. Noem het een lente schoonmaak voor je smaak papillen….

Deze Paas nestjes bestaan uit een lichte cake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje. De 'zingy' citroen kietelt je tong en het maanzaad geeft iets van een knisperigheid. We gaan ze niet volspuiten met slagroom, drizzlen met chocolade of een icing overheen lepelen. We laten ze gewoon ‘puur’ zodat jullie de eigen creativiteit erop los kunnen laten,
Maar……we zullen er hoogstwaarschijnlijk wel wat Paas-eitjes bij doen….

Citroen & maanzaad tulbandjes Paques2
€1,25 per nestje/tulbandje/cakeje

 

Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_2
€3,50 per brood (ca 650 gram)

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.