Vrijdag 31 maart 2017

Lieve BakBuren

Het is al eind maart, en de zomertijd is nu officieel begonnen. Was er iemand van jullie die het vergeten was om hun klok een uur naar voren te zetten dit weekend? Ha ha…

Met de belofte van mooi weer en dat het zelfs vandaag weer ‘officieel’ rokjesdag is (=yippee, 20 gradenC vandaag), komen wij  nu al bijna in een vakantie gevoel. Na een wandeling door het Breek-park in de middagzon met al die loslopende, vliegende en zwemmende ganzen, rondvliegende felle groene halsbandparkieten en af en toe een KLM-zwaan die voorbij glijdt, moeten we toch wel beseffen dat we echt in Amsterdam Noord zijn – en niet op safari in een game park ergens anders in de wereld. Vanuit deze tropische sfeer in onze bak-gedachten is het Zebra brood ontstaan.
Omdat er zoveel strepen in zaten, zochten we een passende patisserie met ook een streepje erin….Zodoende kwamen we bij onze Bakewell slice uit, die een streepje jam bevat. Heel erg Engels en niet exotisch maar wel verrekte lekker.

Ons we-hebben-een-streepje-voor assortiment deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Zebra brood
Nederland kent zijn tijgerbrood, maar nu komen wij aan met ons zebra brood. Vol pyjama strepen ziet het er indrukwekkend uit en het geeft je wel het idee dat je op safari bent.

Ons zebra brood bestaat uit twee smaken brooddeeg. Het ene heeft een beetje dadelstroop en een schep cacaopoeder (die je niet proeft in je plakje) om het donker te maken; beiden zijn gistdegen op basis van gebuilde tarwemeel en volkoren roggemeel en we hebben ook een snufje karwijzaad toegevoegd. Dat vermengd zich heel subtiel door het brood heen. Dit brood gaat het beste met hartig beleg: eiergerechten, avocado, hummus, alle soorten kaas en worsten. Pindakaas gaat prima; de onderliggende karwijsmaak met jam of Nutella moet je wel liggen….Ahum…

Met dit brood kun je dit weekend gaan opscheppen aan de ontbijttafel! En ook volgende week op kantoor met je bammetjes – want het blijft bijna een week lang goed houdbaar. Spec-ta-cu-lair, en mooie strepen! Jazeker, een apart brood.
Dit is een olifant van een brood – het is heel groot  en eentje die je niet gauw zal vergeten:=)

Zebra brood1  Zebra brood2

Zebra brood3  Zebra brood4

€4,50 alleen als busbrood te bestellen deze week 

* Patisserie: Bakewell Slice
Als je ‘Bakewell Tart’ tegen een Engelsman zegt, dan kun je verwachten dat zijn ogen dromerig worden, er een glimlach op z’n gezicht komt en vervolgens komt er dan een diepe zucht met Ahhhh, Bakewell Tart……Dit is een koesterende patisserie die de Engelsen in het hart raakt, want het vertegenwoordigd comfort food dat je koestert en omarmd. Een dikke omhelzing die altijd welkom is. De tradtionele Bakewell Tart bestaat uit een korstdeeg bodem met een laag jam erop en bovenop de jam een frangipane (= amandel-sponsachtig beslag) topping.

Terwijl Jayne juist van veel deeg dingen maken houdt, wilde ze hier toch nog een andere draai aan geven. Dus een paar jaar geleden, toen we dit voor het eerst maakten, kwam ze met het idee om een andere bodem te maken: van zandkoekjesdeeg. Ietsjes makkelijker dan een kortsdeeg bodem als je veel bestellingen hebt op een drukke bakvrijdag:=)
Het bleek zelfs nog lekkerder te zijn dan het origineel (volgens Jayne dan…), vooral als het nog steeds een beetje warm is. Of zoals de Engelsen dat mooi kunnen verwoorden ‘with the breath of the oven still on it.’ Deze simpele combinate van een streep (ja ja, we houden dit rode draadje erin deze week) fruitige jam met een luchtige amandel cake bovenop is onverbeterlijk, maar aan de bodem viel er wel wat te twisten ;=)

Bakewell slice 2016_1   Bakewell slice 2016_2
€4 voor 6 goede stukken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_4  Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.