Vrijdag 26 april 2019: Koningsdag assortiment

Lieve BakBuren
 
Gezien dat Koningsdag komende zaterdag alweer aan de deur klopt, hoefden we niet ver te zoeken voor een thema en ideeen deze week. Het grootste probleem was om van ons oorspronkelijke plan van Hollandse kaasbrood af te stappen omdat er nu juist zoveel mensen (even) weg zijn. We wilden geen rellen in 020Noord veroorzaken…Dus dat werd diep in onze bak-navels kijken (letterlijk vertaald uit het Engels, ja ja..) voor andere ideeen die met het thema Oranje te maken hadden.
 
Gelukkig zijn we eruit. We hebben als gast brood een eigen Koningsbrood 2019 ontwikkeld, speciaal voor jullie, onze BakBuren. 
Voor onze patisserie hebben we deze week ook het Oranje thema erin gehouden: onze Hema oranje tompouce vervanger, de altijd geliefde amandel-sinaasappelbloesem cake (die ook toevallig glutenvrij is). Oh ja, en niet te vergeten, onze eigen Koning der Broden, ons vaste brood: het rogge zuurdesem.
 
Ons majestueuze-geschikt-voor-een-Koning voor deze week is dus geworden:
 
* Het ‘gast’ brood: Koningsdag 2019 brood
Soms moet je met de flow meegaan en je eigen plannen tijdelijk even parkeren.
Zo ging het deze week.
 
Wij hadden het fantastische idee om voor Koningsdag een Hollands kaasbrood te bakken. Heerlijk Hollands, ter viering van de Nationale Feestdag.
Sjoerd had van de week een groot wiel kaas gescoord en wij keken er echt naar uit om kilos van die kaas weer in kleine blokjes te snijden, blaren op te lopen en zoveel kaas zien dat we even geen kaas meer zouden willen zien. Leuk zo’n creatief leven dat wij leiden (da’s leiden en geen lijden trouwens!)
Maar tja, toen beseften we ineens – dankzij de bakburen van afgelopen vrijdag die hun Paasbestellingen kwamen ophalen – dat veel mensen nu 2 weken weg zijn. Pasen + mei vakantie = niet in de buurt zijn.
 
Als je zo’n enorm wiel kaas in de koelkast hebt dan wil je wel genoeg klanten hebben zodat het op gaat – het liefst in één keer.
Hoofdkrabbend gingen we bedenken wat we zouden kunnen maken als Plan B. We hadden er niet meteen een antwoord op want we waren wel heeeeeellll enthousiast om dat kaasbrood te maken.
 
Maar wanneer één ovendeur dicht gaat, gaat een raam ergens anders in het huis open. In dit geval was dat een raampje in Jaynes bakbrein.
Surfend op een zaterdagochtend door haar lievelingskookblogs, stootte zij op een idee voor een Paasbrood met sinaasappel en venkel. Het recept had meteen Jaynes volle, onverdeelde aandacht. Het bakbrein ging aan, de tandwielen gingen draaien en een Brood Plan B begon vorm te krijgen. Een hartig sinaasappelbrood…nou, dat zou wel eens iets kunnen zijn…
 
We weten niet wat jullie doen op 1e Paasdag, wanneer de zon volop aanwezig is en de hele wereld blijkt naar de Keukenhof, stranden en parken te gaan, maar hier in de BuiksloterBakery bakken we. Ja dat lees je goed. We bakken niet op het strand, we bakken niet hangend in de tuinstoel, nee we bakken gewoon door in onze keuken en schuur.
 
Dat ideetje voor Brood Plan B had nu een nachtje slaap gehad (oh jee) en tussen de middag werd het in de praktijk gezet.
Het oorspronkelijke recept werd – uiteraard – aangepast. Uitsluitend volkoren tarwemeel (‘Bah, dat wordt te zwaar en te droog,’ riep Jayne) werd vervangen door ons gebuilde tarwemeel. En dan op het nippertje werd het idee weer aangepast zodat een deel van het tarwemeel weer werd vervangen door lichte roggebloem. Rogge, sinaasappel en venkel maken een onverbeterlijke ménage à trois (althans in Jayne d’r bakbrein dan).  Een beetje fenugriek, een schepje Nigella zaden en alles werd gemengd, gekneed en gevormd tot een brood.
 
Het resultaat is een werkelijk majestueus brood vol smaak, sappigheid en prettige verrassingen. En het is perfekt om te polderen. Te polderen? Jazeker, want zo’n brood kan al je beleg-twijfels oplossen. Niet nodig om één soort brood voor het ene bammetje te gebuiken en een ander soort brood voor een ander broodje. Nee. Dit vorstelijke combinatie is van alle markten thuis. En vooral met Nederlands belegsoorten zoals kaas, zalm, ham, jam en pindakaas.
 
Tegenwoordig kun je je Willem-Alexander niet meer voorstellen zonder Maxima. Wij kunnen ons nu niet meer voorstellen dat we dit brood nooit eerder in ons bak-assortiment hadden. Zo verrukkelijk is het. Maar gelukkig lopen plannen soms anders, je moet met de stroom mee gaan en dan ontstaan er leuke onverwachte broodverrassingen. Happy Koningsdag!
 
€4,95 per brood of 8 bolletjes (ca 600g)
 
 
* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesem cake(is ook toevallig glutenvrij)
Deze cake is blij-makend. Perfekt om je weer in een feestelijke stemming te krijgen voor Koningsdag. Het is een sappig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel dus. De zachte boterige samenstelling is niet alleen koesterend, maar met het geurige aroma van de sinaasappelbloesem voel je je gelukkig. En da’s dan weer mooi meegenomen!
Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je het hele weekend hiervan kan genieten.
Oh ja, en als dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens gluten-vrij.
 
€3,95 voor een 1/4 punt (van een cake van 20cm doorsnede; een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat echt veel meer karakter krijgt van dat beetje toegevoegde roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.