Vrijdag 27 augustus 2021

Lieve BakBuren
 
Wij zijn weer terug vanuit 5 dagen Engeland én ook uit de verplichte quarantaine daarna!
Heerlijk om Jaynes ouders weer te zien na 19 maanden…En net zoals wij deze week onze ovendeuren weer openen, hebben de scholen ook hun deuren weer geopend. (We horen de ouders onder jullie ook juichen). Dat betekent dat de zomer qua vakantietijd 'officieel' ten einde is gekomen. Zijn wij het, of is de vakantieperiode nou nog sneller gegaan dit jaar?
 
De wakkeren onder jullie zullen merken dat de prijs van ons rogge zuurdesembrood verhoogd is met 20 cent. Na jaaaaaaaren op dezelfde prijs stilgezeten te hebben, hebben we besloten om het een tikkie duurder te maken. Dit om de flink gestegen energiekosten en meelprijzen een beetje op te vangen. 
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons einde-zomer-en-de-scholen-zijn-terug assortiment wordt:
 
 
* Het 'gast' brood: Eind-zomer-TeRSZbrood
Als je fan bent van ons Deens roggebrood, dan zal je gek zijn op deze blonde versie. 
Meestal maken we dit brood in de winter onder de naam WinTeRSZbrood. Maar om het academisch jaar – en de lunchtrommels – op het gezonde been te beginnen dachten we dat dit brood nu perfect van pas zou komen. Dus een kleine verandering in de naam, maar geen grote make-over zodat het onherkenbaar wordt voor zijn vele fans.
 
Dit soort 'feel good, does you good' brood geeft je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn. Een supergezond, compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, spelt en gebuild tarwemeel (allemaal EKO). Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden. We noemen het een TeRSZ brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: T(arwe), R(ogge), S(pelt) en Z(aden). Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht. Dat is het geval hier niet. Het blijft dagenlang goed en mals wat zal zorgen voor happy gezonde lunches in de komende week. Geen rommel in je (lunch)trommel.
 
Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Same same but different. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… In ieder geval zijn we het wel met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het in de loop der tijd getest met vers gemaakte eiersalade, koude gezouten boter (of course), gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado, bij een dikke minestronesoep en met pindakaas en jam. Allemaal geslaagd, hopelijk net zoals jullie kids dit jaar op school.
 
Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)
 

€4,95 per busbrood (ca 800 gram) –alleen beschikbaar als busbrood deze week

 
* Patisserie: Breek bananencake
Mocht dit het weekend overleven dan zou dit ook goed in de lunchtrommel passen. 
 
Onze beroemde bananencake die geen voorstelronde meer nodig heeft. 
Een oorspronkelijk ouderwetse recept dat we hebben opgepimpt door de zachte boter te vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard sowieso al verlaagd.
Licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake. Werkelijk extraordinary – en altijd erg geliefd. Of in de woorden van menige bakburen ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ Met een Amsterdams accent uiteraard.
 
€4,50 voor een halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een hele is 24 cm lang)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,95 per brood (ca 650 gram)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.