Vrijdag 3 september 2021

Lieve BakBuren
 
Na bijna 40 jaar stilte is er (weer eens) het gerucht dat eind deze week ABBA met nieuwe liedjes komt. Ben je jonger dan 40? Google ABBA dan maar eens… 
Tijd om je glitterpak en plateauschoenen af te stoffen en je schrap te zetten voor binnenkort een ABBA overload op Sky Radio.
Met zo'n ABBA nieuwtje hadden wij gelijk het idee om een Zweedse-Scandi twist aan ons aanbod van deze week te geven. Mamma Mia wat hebben wij lekkere dingen in petto voor jullie…Honey Honey let us thrill you ah ha…
 
Wist je trouwens dat toen ABBA de Eurovisie won in 1974 met Waterloo, dat de UK ze toen 'nul points' gaf? Tja…
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons ABBA-is-er-weer-met-muziek assortiment wordt:
(En komt ABBA deze week nou niet met die muziek update, dan heb je gewoon allemaal lekkere Scandi dingen om uit te kiezen. Win/win hè!)
 

*Het 'gast' brood: Zweeds brood met anijs

De oorspronkelijke naam van dit geliefd-in-Zweden recept is 'Limpa met anijs'. Maar dat klonk voor Jayne echt als een SOA…en met zo’n ongelukkige benoeming dachten we dit heerlijke brood nooit te kunnen verkopen. Dus huppettee, een snelle naamsverandering en een paar jaar geleden ging dit voor het eerst als hete broodjes over onze bak-toonbank. Jullie bleken toen net zo gek op dit brood te zijn als de Zweden zelf.  

Dit brood bestaat uit volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuild tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is met die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg al gevonden in een brood….maar nog niet tot Ikea in het €2 ontbijt (bestaat dat nog steeds in dit Corona-tijdperk?). Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend.

Het smaakt fantastisch met allerlei Scandi-smørrebrød belegsoorten zoals kaas, eieren, garnaaltjes, rosbief en 'oh yeah' gerookte zalm. Maar je kunt ook een plakje dik besmeren met gezouten boter. God aptit!

Scandibrood met anijs2 Scandibrood met anijs2
Scandibrood met anijs2 Scandibrood met anijs2

€4,95 per busbrood/artisanale freeform/8 bolletjes (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je 1 busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes wilt deze week 

 

*Patisserie: Sappige Scandi 'somerse' slice (is ook toevallig glutenvrij!)

Het klinkt als een mop…'Hoe krijg je vier talen in een cake?'
Zo dus: een titel verzinnen in het Nederlands, Scandi, Amsterdams en Engels: Sappige Scandi somerse slice. Spreek dus uit op z'n 020'tigs…
 
Een boterig amandel-citroen (en toevallig glutenvrij) beslag, verleidelijk gekruid met de Scandi-specerijen kardemom en gember. We toppen het af met rijp somers (we zijn in Amsterdam) fruit en bakken het dan tot goudbruin.
We verklappen nog niet welk fruit we gaan gebruiken – we kijken wat er heerlijk uitziet eind deze week. Denk dan aan bijvoorbeeld perziken, nectarines, peren, frambozen of iets anders. Hoe dan ook is deze taart onweerstaanbaar! Kortom, deze week een tranche finesse. Oeps, da's een vijfde taal….
 
We maken deze taart in een 33 cm lang langwerpige taartvorm. 1/4 taart (slice) is genoeg voor 2 personen.
 
Peer-vruchten-amandeltaart1

€2,95 voor 1/4 taart; €11,50 voor een hele taart

 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
€9,75 voor ca 900g
 
 
*Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,95 per brood (ca 650 gram)

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.