Vrijdag 3 april 2020

Lieve BakBuren

We gaan nog steeds door met bakken!
Het systeem om de bestellingen ingepakt aan de deur te overhandigen en te betalen met een tikkie (of pinnen binnen, of overmaken) werkt soepel, veilig en efficiënt.
 
Deze week willen we iedereen een hart onder de riem. Dus… chocolade! En een voedend brood dat kort geleden zo in de smaak viel dat we dachten om het opnieuw te maken.

Ons samen-sterk assortiment voor deze week is dus geworden:

 

*Het ‘gast’ brood: WinTeRSZ brood (tarwe-rogge-spelt-zaden)

Dit was zo populair in januari dat we dachten dat dit soort 'feel good, does you good' brood nu weer op z'n plaats moet zijn. Normaal gesproken herhalen we dingen niet zo kort na elkaar, maar dit zijn geen 'normale' tijden…
 
Dit is het soort brood dat als je het ziet, je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn geeft. Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht. Dit fungeert dan als hefgewicht – handig nu dat de sportsscholen dicht zijn….zou je thuis lekker kunnen blijven pompen en trekken.
 
Dit supergezonde brood is een compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, spelt en gebuild tarwemeel (allemaal EKO). Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden. We noemen het een winTeRSZ brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: T(arwe), R(ogge), S(pelt) en Z(aden).
 
Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… Het doet ons ook denken aan een ‘blonde versie’ van onze geliefde Deense rogge brood. In ieder geval zijn we het wel met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het tot nu getest met vers gemaakte eierensalade, koude gezouten boter (of course), gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado, en bij een dikke pompoensoep. Allemaal geslaagd. En het blijft dagenlang goed en mals…..
 
Winterbrood7 Winterbrood7
Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)

€4,95 per busbrood (ca 800 gram) –alleen beschikbaar als busbrood deze week

 

* Patisserie: Boozy brownies

Chocolade én alcohol! Oh ja. Klinkt dat niet als iets passends om jullie deze week een hart onder de riem te steken? Deze heerlijkheden ontstonden een paar jaar geleden toen we een bak vol gedroogde vruchten over hadden. Maar niet zo maar gedroogde vruchten…ze waren geweekt in sherry en cognac. En ja, we hadden ze over: te veel gemaakt voor een dessert. Maar we vonden ze een een beetje te, ahem, ‘aromatisch’ voor boven op onze fruitkom ‘s ochtends vroeg, dus we moesten iets daarvan maken ;=)

Toen sloeg de bak-bliksem-inspiratie toe: wat zou er gebeuren wanneer we er een brownie van zouden maken? Jullie waren er gek op….dus bij deze, onze moist 70% pure chocolade brownies die nog moisterder zijn geworden door het toevoegen van een alcoholische lading boozy gedroogde vruchten. Tjakka. Hik hik..Voor diegenen die zich zorgen maken: de booze verdampt zeker in de oven op 160 graden :=)

Boozy brownies2 Boozy brownies2

€4,50 voor 6 blokken

 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV2
€9,75 voor ca 900g

 

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Vijgen dadel truffel blokjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

We willen onze ‘vrijvan’ fans niet buitensluiten van hemelse patisserie deze week.
Deze truffelblokjes zijn gemaakt van 70% pure chocolade, kokosolie, eieren en een flinke handvol dadels en vijgen. Een heel klein beetje zout – om de smaak van de chocolade te kietelen – en een schepje gemalen kardemom maken het speciaal. Vlak voor het ophalen besprenkelen we ze nog even met cacao-poeder.
 
Vijgen & dadel truffel blokjes2 Vijgen & dadel truffel blokjes2
Vijgen & dadel truffel blokjes2 Vijgen & dadel truffel blokjes2
€4,25 voor 8 blokjes
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov2017_4

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.