Lieve BakBuren
Ons uitwaai assortiment voor deze week is dus geworden:
* Het 'gast' brood: Uitwaaien uienbrood met haver en appel
Dit is precies het soort brood dat je graag wil eten na het uitwaaien op het strand of op de dijk. En, als het kan, het liefst voor een open haard.
Het is een brood dat je nou typisch in zo'n gezellige Engelse pub kan tegenkomen als onderdeel van de (Ploughman’s) lunch. Boter erop, misschien een plakje kaas en/of wat vleeswaren. Biertje (een pint hè) erbij (maar geen Corona-bier aub…).
Dit hartige gistbrood is een tongstrelende ervaring voor je smaakpapillen. Het is een brood dat je koestert vanaf je eerste hap: een kleine crunch van de zonnebloem- en pompoenpitten. Daarna een zachte contrast van appelstukjes en fluweelzachte uien. Alles wordt bij elkaar gebracht in dat stevige ‘gezonde gevoel’ dankzij een flink schep havervlokken.
Ons uitwaaibrood gaat uitstekend met allerlei soorten hartig beleg, maakt verrukkelijke lekkere toast (uiteraard met boter erop) en gaat super met stevige soepen. Heerlijk met een plakje kaas en/of vleeswaren en/of gerookte zalm. Biertje erbij…alle problemen waaien over….het leven kan bijna niet beter.
€4,95 per busbrood/freeform/8 bolletjes (ca 700 gram)
* Patisserie: Appelkruimelcake met rozemarijn
We weten dat elke Nederlander een uitgesproken mening heeft over appeltaart en hoe ‘het hoort te zijn’. En vooral dat recept van je oma. Die discussie willen wij altijd meteen ontwijken ;=) Dit recept is net een tikkie anders en toch onverbeterlijk lekker.
Een boterige sponscake bodem met blokjes appel, een laag appelblokjes daar bovenop, en daar weer bovenop een kruimeltopping met een vleugje rozemarijn. Rozemarijn? Jazeker, want appels en rozemarijn zijn goede smaak partners – en da’s heel bekend hoor – maar dan vooral bij varkensvlees. Zou deze combinatie ook werken in een cake? Wij hebben dit toendertijd ‘even’ getest toen het nog warm uit de oven kwam en we gingen er eigenlijk van kwijlen……..
Verrassend lekker, bijzonder smaakvol en misschien net zo goed als dat appelgebakrecept van oma…..
€4,50 voor 6 blokken
* Het glutenvrije brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
€9,75 voor ca 900g
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Botox blokjes
Dankzij de vele schoonheidscomponenten die huid- en gezondheidsbevorderend zijn (nog een Scrabble woord), dan hebben jullie misschien hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik het Botox blokje nou opeten….of direct op mijn gezicht smeren?
Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten? Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes van de Botox naald zijn…