Vrijdag 4 juni 2021

Lieve BakBuren

Het is al juni – en het lijkt nu alsof de zomer er echt aankomt. Uiteindelijk.

Dus deze week hebben we allerlei lekkernijen die je kunt opeten in de tuin, op het balkon en in het park. En je mag zelfs vrienden uitnodigen voor je etentje.  Het is dus niet alleen de zomer die er aankomt, maar het sociale leven ook weer….

 
Volgende week (11 juni) bakken wij niet. Sjoerd en die kies…
Sjoerd moet voor een soort van spoedje naar de tandarts… kies trekken, plus wortelkanaal andere kies afronden/checken, hakken, verdoven, slopen en… uitboren. Joepie. Not.
 
Ons de-zomer-komt-er-aan assortiment voor deze week wordt:
 
 
* Het gast brood: Barbecue brood
Nu het weer zich zo uitstekend leent om de barbecue weer eens aan te steken, kunnen wij ons barbecuebrood weer van stal halen.
 
Dit is een licht volkorenbrood dat vol uien zit en een grote handvol gehakte salie uit eigen tuin. Dit wordt allemaal opgenomen door een sappige broodkruim van ons lievelings gebuilde tarwemeel.
 
Dit barbecue brood is onverbeterlijk met een burger, worst en zelfs met gegrilde groenten. Denk dan aan onze bolletjes die fungeren als uitstekende ‘burger buns’. Met mayonaise, ketchup, Dijon mosterd en wat sla. Of gewoon als plakje rechtstreeks op de barbecue. Dan komt de grillsmaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken. 
 
Maak hier een broodje kaas van en leg die op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….voilà! Een bbq kaas-ui tosti. Mjam, mjam. Een sneetje gaat ook perfect met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado, hummus en alle kaas-soorten. We zouden pindakaas deze week maar overslaan…
 
Barbecue busbrood doorgesneden1 Barbecue busbrood doorgesneden1
Barbecue busbrood doorgesneden1 Barbecue busbrood doorgesneden1

€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt

 
 
 
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzadenbrood (a.k.a The Brick of Baksteen) 
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis van geroosterde noten. Mjam!
 
Mega-meerzaden GV4
€9,75 voor ca 900g
 
 
 
* Patisserie: Blondies met citroen, lavendel en witte chocolade
Deze blondies vertegenwoordigen de zomer in één hap: de geurigheid van lavendel, de frisheid van citroen, de fluwelen ondertoon van de witte chocolade en de aangename crunch van noten. Ze zijn een relatief nieuwe toevoeging aan ons bak-assortiment en de laatste keer vlogen ze als hete broodjes over de toonbank (als dat dan kan voor blondies…).
 
Het is een kunst om met lavendel te werken. Een tikkie teveel en je denkt niet meer aan de lavendelvelden in de Provence…maar dan juist aan die kledingkast van je oma. Oeps.
We hopen dat we hier toch echt de juiste balans gevonden hebben.
Dus wat misschien op het eerste gezicht een gekke combinatie lijkt is er hopelijk eentje geworden die lang in je geheugen zal blijven – en voor alle goede redenen. Even afkloppen…
 
€4,50 voor 6 goede blokken 
 
 
 
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Good-for-the-Soul brownies (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij maar smaak-VOL)
Een brownie die niks bevat? Hoe is het mogelijk?
Veel oefenen…heuuuul veel oefenen.
 
De weg naar een smakelijke brownie – die niet alleen glutenvrij is maar ook suikervrij én lactosevrij – is een lange weg geweest. Jayne heeft regelmatig testjes gedaan die nooit ons bakkerij-menu hebben gehaald. Voor goede redenen. Erg alternatieve recepten zoals zoete aardappel brownies, zwarte bonen brownies en miso brownies waren allemaal, stuk voor stuk, net zo onsmakelijk als ze klinken ;=(
Maar de aanhouder wint. Deze brownies zijn zoooooo lekker dat ze onze volvanalles brownies in de schaduw zetten. En dat zonder schrikbarende ingrediënten. Ze zijn gemaakt van dadels, pure chocolade, eieren en een handvol walnoten. Super eenvoudig maar onwijs lekker. 
 

€4,95 voor 6 blokken

 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem aug2020_2
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.