Vrijdag 5 oktober 2018

Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV4
€9,75 per Brick (ca 900 gram)


* Het ‘gast’ brood: Pinda & chili brood
Nee, we zijn niet gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid….maar het kwik begint nu te dalen en daar willen wij wat aan doen vanuit onze bakkers bekwaamheid.

Dit brood combineert dat über-Hollandse ingredïent, pindakaas, met wat pittige chilli vlokjes. Echt niet te veel chilli trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal.
Naast de pindakaas en chilli vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra mjam mjam.
Maar laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood te apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.

Pinda-chilli brood2 Pinda-chilli brood2
€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Kaneel mousse meringues (glutenvrij & lactosevrij)
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke schuimtaartjes tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. En ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor het opzetten van de bakkerij.

Deze meringues waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze matig verleidelijk uit. Zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchten jams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde…. Deze (on)interessante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte kaneel mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag…
Gelukkig, want het leven is veel leuker wanneer een verrassing vanuit een onverwachte hoek komt. Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien hebben we deze regelmatig gemaakt voor caterings en feesten. En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook vanzelfsprekend glutenvrij en lactosevrij. Met zulke meringues krijg je veel vrienden….ze (de meringues dus) zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig).

Mogen we je ook een advies geven, mocht je deze heerlijkheden willen bestellen voor dit weekend?
Koop dan wat goede (35-40%) slagroom, klop het op (zonder suiker!) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue eet met een flinke klodder slagroom, dan zal je ons oneindig dankbaar zijn.

Kaneel mousse meringues2 Kaneel mousse meringues2
€3 voor een bakje vol (tenminste 6 stuks) meringueskan ook zonder noten boven op; geef dit dan door aan ons!


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.