Vrijdag 6 september 2019

Lieve BakBuren
 

Hebben jullie dat ook?

Het is al september en voor ons gevoel zouden er nog een paar maanden moeten komen voordat de zomer afgelopen is en we de herfst ingaan. In onze terughoudenheid om de zomer te laten wegglippen proberen we het – nog eventjes – vast te houden met onze broden en patisserie deze week.

Ons de-laatste-dagen-van-de-zomer assortiment is geworden:

 

* Het ‘gast’ brood: Fetakaas en olijven brood

Om de laatste dagen van de zomer vast te houden hebben we een brood dat de Middellandse Zee ademt. Met fetakaas, olijven en de intense dennengeur van rozemarijn zou je zo in gedachten kunnen wegdromen naar een Grieks eiland.

Dit brood kun je zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt. Ideeën om nog meer mee uit te pakken zijn met bijvoorbeeld een gebakken eitje met vers gemalen zwarte peper, of met plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté.
 
Mocht dit brood je zo erg in de Griekse stemming brengen, pas dan op….na afloop ga je vast je borden door de kamer gooien. Hoppa!

Zorba de Griek brood2 Zorba de Griek brood2
Zorba de Griek brood2 Zorba de Griek brood2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g

 

* Patisserie: Pruimen torte

Een cake die de kleuren heeft van een zomerse zonsondergang.
Wie zou dat nou niet willen?

Dit recept verscheen, blijkbaar, elke september, jaar in jaar uit, in de New York Times als één van Amerika’s meest geliefde cakes. Wij hadden nog nooit van deze cake gehoord. Maar wat was het de moeite waard. De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake lijken op het punt om open te barsten van hun sappige rijpheid. De sappen beginnen om in het diep gele beslag te komen zodat de kleuren op een zomerse zonsondergang lijken – paars, diep rood en oranje.

Het is een feest voor het oog en gelukkig ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is. Made for sharing…..of niet!

Pruimen torte1 Pruimen torte1

€4 per grote 1/4 punt cake; €14,50 per hele torte (hele torte doorsnede is 26cm)

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_8
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.