Vrijdag 6 april 2018

Lieve BakBuren

We hebben een sunshine sinaasappel vitamine C-draad door ons assortiment lopen deze week.
Met het koude en wisselende weer van de laatste weken kan iedereen wel een extra shot vitamine C gebuiken. En er is goed nieuws! Blijkbaar kan het dit weekend (zondag) zomaar ineens boven de 20 graden worden. Dat wordt dan extra Vitamine D ;=)

In ons gastbrood van wortel & zwarte sesambrood verschuilt de vitamine C zich in sinaasappelsap om het brood te helpen rijzen. In de patisserie komt het terug in de pinda, dadel & chocolade kruimel blokjes, die tevens zelfs bijna suikervrij zijn.
Het is ook alweer de 1e-vrijdag-van-de-maand en daarvoor hebben we ons glutenvrije mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen). Zoals elke week hebben we ons standard maar ver-van-gewoon rogge zuurdesem brood. Daar zit dan weer geen vitamine C in….

Ons sinaasappel sunshine assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Wortel & zwarte sesam brood
Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met zijn oranje en zwarte spikkels. Het heeft niet alleen een opvallend uiterlijk, maar het heeft ook zeker een verrassend achtergrondverhaal: er zit namelijk een aardige scheut sinaasappelsap in. Zoals iedereen weet is sinaasappelsap een goede bron van vitamine C. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood.
Ascorbinezuur (beter bekend als de vitamine C pillen die veel mensen slikken tijdens deze wintermaanden) wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Het bevordert het omzetten van eiwitten naar gluten, en deze laatste geeft brood zijn sponsachtige elastische karakter. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken sinaasappelsap. Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling hoor…) en een heerlijke smaak. Dat de sesamzaden kleine bommetjes van gezondheid zijn (rijk in koper, mangaan, magnesium, zink en vitamine B1) en dat wortels een goede dosis vitamine A geven (goed voor je ogen) betekenen dat dit een super brood is. Oh ja, bijna vergeten te melden, het smaakt ook nog eens super lekker!
Kortom: een zonnig brood dat goed gaat met allerlei soorten hartig beleg. Jam en pindakaas zou ook net kunnen….maar net.

Wortel-sesam busbrood Wortel-sesam busbrood

€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Pinda, dadel & chocolade kruimel blokjes (bijna suikervrij)
Is het je wel eens overkomen – op een feest of zittend voor de buis – dat je een handvol pinda’s neemt en dan ook nog eens handvol chocolade? (Zeg aub ‘JA’ anders voelen wij ons echt wereldvreemd, ha ha)
Het is niet alleen de combinatie van zout-dan-zoet dat dit een winnaar maakt, maar ook de crunch van de pinda’s en de hit van de chocolade.
Bak-slimmerds dat wij zijn, we gebruiken al deze eigenschappen in onze verrassende patisserie voor deze week.

Voor de crunch hebben we niet alleen pinda’s maar ook een kruimelige topping en een krokante koekjesbodem. De chocolade hit komt van, wel, (melk)chocolade (duhhh) en wat cacao, het zoute van de pinda’s en het zoete van de dadels en de sinaasappel.
Ondanks dat de naam je doet denken dat dit een suikerbom is, ligt de verrassing verborgen in zijn verrukkelijkheid: het is ook nog bijna suikervrij….De dadels, melkchocolade en sinaasappel zorgen ervoor dat deze patisserie vanzelf al zoet genoeg is. Er was alleen een klein beetje lichte bruine basterdsuiker nodig om dit helemaal perfekt op smaak te brengen. Echt…. Een heeeellll klein beetje maar…. !

Pinda  dadel & chocolade kruimel blokjes2 Pinda  dadel & chocolade kruimel blokjes2

€4,50 voor 6 blokjes


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.