Vrijdag 31 augustus 2018

Lieve BakBuren

Ben jij goed in loslaten?
Na onze keukenverbouwing en veel opruimen dachten wij dat we daar aardig in geslaagd waren.
Maar deze week beseften we dat we nog iets hadden dat we niet wilden loslaten…..de zomer!
We zijn nog niet klaar om te accepteren dat de zomer bijna voorbij is en dat de herfst eraan komt. Zaterdag is het alweer 1 september, de scholen beginnen volgende week weer én het wordt al sneller donker.
Dus deze week maken wij een bakkers-poging om de zomer heel even vast te houden met een assortiment dat een zonovergegoten gevoel geeft. Als gastbrood hebben we een zwarte olijven en fetakaas brood om dat zomervakantiegevoel te vertegenwoordigen; als patisserie doen we de kleurrijke zonsondergang pruimen torte. En last but not least, ons rogge zuurdesem, die mag er wezen whatever the weather.

Verder over loslaten gesproken, hebben we nog een goede selectie opruimkastkookboeken in de bonus. Boeken gooi je nooit weg, toch?
We hebben een heel assortiment van Jamie Oliver tot retro kookboeken en glutenvrij. Kom maar halen en doe een donatie in de pot. Zoiets. Wie het eerst komt…
En er is ook nog een bak met hardware. Bijvoorbeeld die superstrakke Braun koffiemachine…perfekt voor op de camping (in de herfstvakantie dan).

Ons we-laten-de-zomer-nog-niet-wegglippen assortiment voor deze week is

* Het ‘gast’ brood: Zwarte olijven en fetakaas brood
Je hebt vast ook zo’n vakantieherinnering: je zit ergens op een terras, misschien aan het eind van de middag of avond. Het is heerlijk warm, je bent ontspannen, de kleuren en geuren om je heen komen langzaam bij je binnen zodat je je omgeving ruikt, ziet, hoort, proeft en voelt op een volledig ontspannen manier.
Het moment is perfekt. Het lijkt alsof de tijd zich speciaal voor jou uitrekt zodat jij langer van dit ogenblik kunt genieten.
Je neemt een hapje van het eten dat voor je staat….. En je neemt een slokje bier of wijn. Hemels. Dit is vakantie.

Het is dit ‘volmaakte moment’ dat we mee willen geven in het brood van deze week. No pressure voor ons dus ;=)
Hoezo de lat hoog leggen? De smaken van de ingredienten in dit brood– zwarte olijven en feta kaas, slepen je meteen mee naar de zon toe. Je kunt dit brood zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt. Dat geeft nog meer vakantie gevoel.
Ideeen om nog meer mee uit te pakken zijn met bijvoorbeeld een gebakken eitje met vers gemalen zwarte peper, of met plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté. Mocht dit brood je zo erg in een Griekse stemming brengen, pas dan op….na afloop ga je vast je borden door de kamer gooien…..Hoppa!

Zwarte olijven & feta kaas brood2 Zwarte olijven & feta kaas brood2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Pruimen torte
Een cake die de kleuren heeft van een zomerse zonsondergang.
Wie zou dat nou niet willen?

Dit recept heeft Jayne opgespoord als één van Amerika’s meest geliefde cakes. Het verscheen elke september, jaar in jaar uit, in de New York Times. Wij hadden nog nooit van deze cake gehoord, maar iets met zo’n geschiedenis smeekte om gebakken te worden….

En wat was het de moeite waard! De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake lijken op het punt om open te barsten van hun sappige rijpheid. De sappen beginnen om in het diep gele beslag te komen zodat de kleuren op een zomerse zonsondergang lijken – paars, diep rood en oranje.
Het is een feest voor het oog en gelukkig ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat. Tjakka!

Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is. Made for sharing…..of niet!

Pruimen torte2 Pruimen torte2

€3,95 per grote 1/4 punt cake; €14,50 per hele torte (hele torte doorsnede is 26cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.