Vrijdag 6 juli 2018

Lieve BakBuren

Strak gemaaide grasbanen, meelevende toeschouwers juichend voor de underdog, mensen smikkelend van hun bakken strawberries & cream. Dit alles kan alleen maar één ding betekenen: Wimbledon is begonnen!
Anyone for tennis?

Met dit in de achtergrond hebben we dus deze week de  Engelse zomer in de bakkerij binnengehaald.  
Vrijdag is het ook weer de 1e-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat onze glutenvrije Brick (het glutenvrije mega-meerzaden brood) zijn maandelijkse retour maakt.

Even ter herinnering: onze laatste bakdag voor de verbouwing wordt zoals het er nu naar uitziet 13 juli (mocht alles goed gaan komende week met de electra)

Ons Engelse zomers assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Engelse tuin kruidenbrood
Vraag aan niet-Engelsen een aantal typische Engelse dingen te noemen, dan wordt er vaak met een soort heimweese zucht ‘ah….die tuinen’ genoemd. Gemanicuurde gazons, buxusboompjes in allerlei creatieve vormen geknipt en veel kleurrijke bloemen. Op oude landgoederen waar de gardens pronkstukken zijn, is er ook meestal een walled kitchen garden te vinden: zorgvuldig onderhouden, vol met allerlei groenten en keukenkruiden die dan weer terechtkomen in de gerechten op de borden van de adellijke eters.

Dit brood zit vol tuinkruiden die te vinden zijn in een Engelse kitchen garden tuin. Het is een licht volkorenbrood dat nog luchtiger wordt door het toevoegen van yoghurt. Bovenop zitten havervlokken om een interessant contrast te geven – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens – net zoals een foute Engelse ‘Basil Fawlty’ toupet tijdens een waaierige strandwandeling…. Weet je nog?? Ha ha..
Aan de foto’s te zien lijkt dit brood heel eenvoudig, dat wil zeggen dat je er eigenlijk niet zo veel aan ziet…. In tegensteling tot onze ‘normale’ broden, zit het niet bomvol olijven, tomaten, zaden of pitten of brokken kaas….maar het zit wel bomvol smaak. Vooral dankzij al die verse tuinkruiden.

Dit is het perfekte gezelschap voor zowel bij een weekendontbijt/brunch als de barbecue. Het gaat uitstekend met allerlei eiergererchten, vleeswaren en gerookte zalm. Het geeft ook een eigentijdse twist aan tosti’s, en is goed dompelbaar in kruidige olijfolie.
Mocht je echt in de ban van de Engelse zomer willen komen, dan maakt het chique sandwiches. Denk er dan wel aan om de korsten eraf te snijden voor het serveren en vervolgens in triangles (driehoeken) of langwerpige fingers te snijden.

Tuinkruiden heel1 Tuinkruiden heel1
Tuinkruiden heel1 Tuinkruiden heel1
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Traditionele Victoria sponge cake
Deze cake werd vernoemd naar de Britse koningin Victoria, die hier graag een puntje van lustte bij haar afternoon tea.
Eigenlijk is dit dé quintessential traditionele Engelse cake. De ronde cake wordt eerst horizontaal doormidden gesneden en dan weer aan elkaar ‘geplakt’ (vandaar de naam sandwich) met jam en goede stevige slagroom. Wij doen een tikje extra moeite door er ook nog wat seizoensvruchten tussen te doen: hopelijk aardbeien om in de Wimbedon strawberries & cream na te bootsen. Hoeveel luxe en verwennerij kun je hebben?!

Normaal gesproken zijn de Victoria sponge cakes rond de 20cm in doorsnede, maar dat vinden we eigenlijk te groot om in de bakkerij te verkopen Dus, slimmerds die we zijn, hebben we kleintjes kunnen maken van 9cm doorsnede. Die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en ze zijn groot genoeg voor 2 personen als dessert of 4 personen voor bij een bakkie.
Wanneer je ze opeet, neem er dan een kopje thee bij – het liefst met melk – en zeer belangrijk…….pink omhoog tijdens het drinken :=)

Vic sponge juni15
€4 voor de cake gevulde met slagroom, jam & vruchten
Elke cake is 9cm doorsnede; genoeg voor 2 personen als dessert of 4 voor bij een kopje thee

 

Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen) – volgende Brick wordt pas 7 september
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch op die BBQ of grillplaat.

  Mega-meerzaden GV Mega-meerzaden GV1

€9,75 per Brick (ca 900 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem mei2018

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.