Vrijdag 8 maart 2019

Lieve BakBuren

We waren blijkbaar te snel uit de startblokken gegaan afgelopen week met onze lente aankondiging….
Na een paar dagen heerlijk lenteweer vragen we ons af ‘Waar is die lente nou gebleven?
De Native Americans deden vroeger een regendans om de regen op te roepen. Wij voelen ons bijna geroepen om een lentedans te doen….bijna…maar nog niet helemaal. Dus we doen de next best thing en we roepen de lente op met ons vrolijke bak-assortiment voor deze week. Er is iets voor iedereen – van suikervol en glutenvol tot vrijvanalles. Kom op met dat lenteweer, goden!

Ons waar-is-de-lente-nu-ineens-gebleven assortiment:

* Het ‘gast’ brood: Zongedroogde tomaten brood
Heb je ooit in een cafe of in een bakkerij een zongedroogd tomatenbrood(je) besteld, om je daarna af te vragen waar de beloofde tomaten nou gebleven waren? Vaak lijkt het dan alsof de zongedroogde tomaten er overheen gevlogen zijn, want er zit af en toe een verdwaald stukje tomaat in. Dat zal je met het gast brood van deze week echt niet gebeuren‎. Dat zit bomvol tomaten. Tjakka!

Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de ‘gewone’ bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook meer tomaten. Ons zongedroogde tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy van die rode ronde zonnige vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon op de heerlijke lange zomerse avonden….dream on….

Het brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, wat goede olijfolie, plakjes kaas, smeerkaas, maar (helaas)… geen pindakaas.

Triple tomaten brood doorgesneden Triple tomaten brood doorgesneden
Triple tomaten brood doorgesneden Triple tomaten brood doorgesneden
€4,95 per brood of 8 bolletjes (ca 600g)


Patisserie: Lemon & lime bars
Deze citrus bars bestaan uit een knapperige basis van digestive koekjes (zoals in een cheesecake). Daarop ligt een laag van citroen en limoen creme. En bovenop wordt alles versierd met slagroom rozetjes. We snijden deze bars in dikke repen omdat….we dat kunnen ;=)

Trouwens deze bars vriezen geweldig in, dus je kunt ze altijd voor betere tijden (lees: warmer weer) bewaren.

Lemon bars5 Lemon bars5

€3,50 voor 2 dikke bars


*Vrijvanalles patisserie: Bananen boekweit cake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Dankzij Starbucks en andere trendy koffieketens heeft banana bread nu een ‘geeuw’ factor gekregen. Net zoals muffins. Om de gaap tot een glimlach om te toveren hebben wij hier nieuw leven in geblazen.

Jayne is een fan van, ahem, wat alternatievere ontbijten, bijvoorbeeld, havermout van allerlei soorten, en laatst nog, een boekweitpap met banaan en honing. Jullie kunnen voorstellen dat Sjoerd weigert dit soort dingen te proberen…Maar toen we de banaan-boekweit-honing combinatie testten in de bakkerij afgelopen jaar in de vorm van deze bananen boekweit cake was het een hit. Boekweit bleek een perfekte partner te zijn voor banaan in cake. Om van de geeuw-factor af te komen moeten we deze cake misschien eigenlijk iets anders noemen….Dolce & Banana? Dat klinkt net ietsjes sexier en hipper toch ? ;=)

Net zoals een tijdloos stuk kleding waarvan de look aangepast kan worden met allerlei accessoires, zo is het ook met deze cake. In zijn naakte vorm is het al erg lekker. Maar je kunt het ook slim aankleden en mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven denk dan aan pindakaas, notenpasta’s, plakjes banaan, tahini, vruchtencompotes en suikervrije jams; als het je niet uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt top toast na een paar minuten in de broodrooster. En joy of joys,het is een week goed houdbaar in de koelkast. Dat is genoeg tijd om alle combinaties uit te proberen. En om te duimen dat het weer beter wordt zodat je buiten in de tuin kunt ontbijten en brunchen …

Banana boekweit cake1 Banana boekweit cake1

€4,80 per halve langwerpige cake (ca 12cm lang en 425+g zwaar)


Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem 2016_dec

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.