Lieve BakBuren
Na de zware kersttijd – met Sjoerds onverwachte hartinfarct (het gaat weer goed!) – zijn we nu weer volop aan het genieten van alle aandacht om Jaynes nieuwe bakboek heen. De uitgever (Gottmer-Becht) is allerlei leuke promotie activiteiten aan het verzinnen en we merken dat die ons veel energie geven. Jayne zei tegen de promotie-afdeling, ‘Ik ben voor alles te porren…behalve skydiving en bungyjumping!’
Vandaar dat afgelopen vrijdag journalist Marieke van Foodies magazine een hele dag met ons kwam meelopen om een rapportage over de bakkerij te schrijven. We hebben haar flink laten werken – dat wilde ze ook – en zij heeft meegedaan met alle onderdelen van het kaasbrood. We zijn benieuwd of zij in slaap is gevallen in de trein naar huis na zo’n inspannende dag… ;=) We horen binnenkort van haar wanneer haar rapportage – met alle gezellige foto’s van de ophalers – online (of in print) komt.
Morgen (1 maart) is Jayne te gast bij June Hoogcarspel (‘June tot Twaalf’) bij Radio Noord Holland van 10:20-11:00u.
Mocht je met ons willen komen lachen, foto-bomben, ondersteunen en een knuffel geven, dan zijn we in de komende paar weken op meer plekken ‘live’ te zien – met gratis baksels en veel gezelligheid:
*zaterdag 4 maart: Duikelman kookwinkel, Amsterdam, 13-16u
*zaterdag 25 maart: Scheltema boekhandel, Amsterdam. Jayne geeft er een bakles (14-15u) en wordt geinterviewd door culinair journaliste Joke Boon en deelt lekkere baksels uit. GRATIS! Maar wel graag inschrijven please via https://becht-boeken.nl/aanmelden
Uiteraard kun je altijd ‘Elke dag bakdag’ hier bij ons kopen en ‘live’ laten signeren met een persoonlijk bericht :=)
En nu terug naar ons bakassortiment van deze week…
Maart doet ons vaak denken aan maanzaad. Die kleine zaadjes doen ons glimlachen met dat onverwachte, bijna grappige, knispertje. We hebben ze én in het brood én in de patisserie verstopt deze week. Zo klein en toch zo vol verwachtingen en beloftes. Net zoals de lente…die nu om de hoek begint te komen kijken.
Ons knisperig-en-knapperig assortiment van deze week is:
* Het gast brood: Maanzaadbrood
Ons maanzaadbrood is een blijmakend brood: zowel voor ons als bakkers (een echt lekkerrrr deeg om mee te werken) als bij de eters. Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Ja toch?
Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Maar dat is voor ons minder handig en onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer komt dan bovenop het brood. Je doet de ovendeur open, probeert je broodblikken erin te schuiven….en je krijgt meteen een lading maandzaad teruggeblazen in je gezicht. Het lijkt iets vanuit een slapstick film.
De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg, en dat geeft een aangename textuur aan het brood. En misschien weet je dat niet, maar maanzaden zijn kleine gezondheidsbommetjes. Die bevatten allerlei mineralen en gezondheidsbevorderende stofjes. Dan wil je zoveel mogelijk daarvan in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven….




€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
* Patisserie: Campari-citruscake (met maanzaad, haha) NIEUW! NIEUW! NIEUW!
Nostalgisch én hip in één hap!
We hadden dit weekend een halfuurtje gekkigheid met een slappe lach over cocktails van vroegâh…tequila sunrise, pina colada, snowball, manhattan, sidecar, cosmopolitan. Ken je ze nog? En daarna gingen we bergafwaarts met cocktails met erg dubieuze namen waarvan ‘between the sheets’ de enige is die we hier durven op te schrijven ;=)
Maar cocktails zijn al een tijd weer ‘in’ en hip. Vooral de espresso martini.
En de negroni.
Deze laatste trok Jaynes aandacht – zij die bijna nooit drinkt – en haar bakkersbrein sprong meteen aan.
Negroni is een mengsel van de ‘crimson’-rood, bittere sinaasappel-gebaseerde Campari (en vermouth en gin) met een schijfje sinassappel als garnish. De verleiding was te groot om de smaak van een negroni (en misschien de oranje-en-die crimson kleuren) in een cake proberen te krijgen. En vooral nu dat de bloedrode bloedsinaasappels helemaal in seizoen zijn. Dus dat bakkersbrein ging ratelen…en met resultaat.
Een sappige, kleffe cake vol citrus (bloedsinaasappel- en citroenenrasp) met een flink scheut Campari. Dat geeft een licht bittere kruidenondertoon die perfect de lichte zoetigheid van de cake uitbalanceert.
(De alcohol verdampt in de oven – dus het is prima om een stukje aan de kids te geven).
Het toevoegen van een handvol maanzaad aan het beslag schept wat extra vrolijkheid…en gekkigheid. We bekwasten de cake rijkelijk met een mengsel van bloedsinaasappelsap en citroensap wanneer hij warm uit de oven komt. En dat maakt die cake echt helemaal af!
Hij is een aantal dagen goed houdbaar, op alle tijdstippen van de dag te genieten en ook om op te pimpen voor het diner met roomijs, slagroom, crème fraîche en misschien zelfs met een glaasje Campari ernaast…
Kortom, een unieke punt patisserieplezier voor dit weekend. Come join the party!



€4,95 per 1/4 punt cake; €19 voor een hele cake van 26 cm doorsnede en bijna 1,2 kilo :=)
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!


€9,75 voor ca 900g
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€3,95 per brood (ca 650 gram)