Lieve BakBuren
Als we de weer apps moeten geloven dan wordt het vanaf morgen de komende tijd veel warmer. Voor de thuisblijvers betekent het dat het weer tijd wordt om die barbecue af te stoffen. Vandaar dat ons menu voor deze week is toegespitst op lekker gezellig buiten eten met je familie en gasten. (Of gewoon op je uppie: quality time met z’n drieën: me, myself en I).
En Sjoerd wilde echt echt echt twee patisseries maken deze week…en Jayne kon hem niet van mening veranderen. Dus bij deze!
Ons zomerse-weekend assortiment van deze week is geworden:
* Ons gastbrood: Barbecuebrood met bosui en salie
Zodra de zomer aan de deur klopt, worden de barbecues uit de schuren gerold en afgestoft. Wat is het toch dat mannen met vuur hebben en dat fikkie stoken?
Dit is een licht volkorenbrood dat vol bosui zit samen met een grote handvol gehakte salie. En die salie komt rechtstreeks uit eigen tuin! Dus lokaler dan dit wordt het niet😜
Mocht je de barbecue willen aansteken, dan is ons brood onverbeterlijk met een burger, vette worst en zelfs met gegrilde groenten. Met mayo, ketchup, Dijon mosterd of zelfs wat sla.
Of gewoon als plakje rechtstreeks geroosterd op die barbecue. Dan komt de grillsmaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken. Of maak hier een broodje kaas van en leg die nog even op het rek totdat de kaas een beetje smelt….et voilà! Een bbq kaas-ui tosti. Deze laatste werkt ook uitstekend zonder barbecue – gewoon in een koekenpan met een beetje boter of olie. Tosti-heaven!
Met of zonder barbecue is dit sneetje het perfecte gezelschap voor eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons (met nog wat meer ui…), avocado, hummus en alle kaas-soorten. Ik zou pindakaas deze week maar even overslaan…



€5,25 als busbrood OF artisanale freeform (ca 700 gram) – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt
* Patisserie 1: Pruimen torte
Dit recept kwam Jayne een aantal jaren geleden tegen als één van Amerika’s meest geliefde cakes. Het verscheen elke september, jaar in jaar uit, in de New York Times. Wij hadden nog nooit van deze cake gehoord, maar iets met zo’n geschiedenis smeekte om gebakken te worden….
En wat was – en wat is – het de moeite waard! De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake barsten open om hun sappige rijpheid te bevrijden. De sappen zakken lekker in het diepgele beslag zodat het eindresultaat de kleuren van een zomerse zonsondergang heeft.
Het is een feest voor het oog en gelukkig ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat. Tjakka!
Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26 cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is. Made for sharing…..or not!






€4,95 per 1/4 punt; €19 per hele torte (26 cm doorsnede)
* Patisserie 2: Kruidige peer, walnoot en rogge cake (lactosevrij, suikerarm)
Rijpe peren, stukjes walnoten en de nootachtige smaak van volkoren roggemeel…
Een geurig kruidenmengsel van kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper…
Ruik je het al? Een cake om van te houden.
Bovendien bevat het ook nog eens weinig suiker. Even better!
We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: moist met een compacte structuur. Deze twee kwaliteiten betekenen dat je dikke plakken kunt snijden of het goed dicht kunt metselen met boter.
Echt een cake om je tanden eens goed in te zetten. Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een ‘vergeten stukje achterin de koelkast’ bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn. Tadaaaaa… !
Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met roomboter…hoor je Sjoerd?) en zelfs met kaas als een boterham vervanger. Ondanks de naam tea loaf hoef je het niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!
We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen want je weet nu dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….




€4,95 per halve cake (ca 12 cm lang; genoeg voor 8 plakken); €9,50 per hele cake (ca 24 cm lang)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)