Vrijdag 15 augustus 2025

Lieve BakBuren

Komende vrijdag blijkt de ‘dag van de ontspanning ‘ te zijn. Is dat niet een goede rode draad voor ons menu deze week? Dat vonden wij wel 😀 

Aan de ontbijttafel  gingen we gisteren door een aantal keuzes voor mogelijke baksels. Jaynes favoriet voor zo’n ‘baksmoes’ was Zen appelcake. Maar gezien dat Sjoerd voorlopig de bakker is, is het aan hem om te beslissen. Hij begon het recept te lezen…vond het zo,zo en te veel gedoe en haakte af😜🤣 

Dat werd hem duidelijk dus niet voor de dag van de ontspanning! Wat is het dan wel geworden? Dat lees je iets verder naar beneden…

Ons dag-van-de-ontspanning ♨️🧘‍♂️ assortiment van deze week is geworden:

Wist jij dat maanzaad een welzijnsbevorderend effect op het lichaam heeft? Dat komt door de kleine hoeveelheden opium alkaloids. Die brengen je zenuwstelsel tot rust. Helemaal toepasselijke voor deze dag van vrijdags ontspanning dus. En ze zijn ook nog eens natuurlijke pijnstillers. Misschien is dat niet gek wanneer je denkt dat maanzaad de voorloper van opium is….maar wees niet bang, je loopt geen gevaar met dit brood. 

Wanneer we zeggen dat je blij van dit brood wordt heeft dat niets te maken met de louche ‘dope’ kant van maanzaad. Het zit hem er vooral in dat al die zwarte spikkels er  enigszins grappig uitzien. En wanneer je een hapje neemt, veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach op  je gezicht. Vandaar. 

Ons maanzaadbrood is perfect voor deze tijd van het jaar. Het is van alle markten thuis – van hartig tot zoet. Dat betekent dat je het dit weekend overal kunt inzetten: verrukkelijke broodjes bouwen voor je lunch zaterdag maar ook lekkere toast met jam voor je zondagochtend ontbijt/brunch.

By the way, maandzaadjes bevatten ook veel goede vetzuren: die verhogen het niveau van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen. Maar misschien niet als je ze erg dik met boter bemetselt….!

€5,25 als busbrood OF artisanale freeform (ca 700 gram) – geef aan bij je bestelling welke vorm je wilt

Wat een traktatie!

Zittend met zo’n puntje taart en een kopje thee of koffie in de na-hitte van een zomerse dag….da’s pas ontspanning. Of als dessert met vrienden na een gezellig diner vol lachen, goede gesprekken en plezier samen. Zo’n moment wanneer je volop geniet van de dag.

Voor ons is dit een genot om te maken. Het ruikt echt echt echt voortreffelijk wanneer het uit de oven komt. Sappige zomerse vruchten in een beslag met gemalen hazelnoten, Italiaanse ricotta, een beetje citroen en een vleugje gember. De keuze van fruit laten we over aan de verrassing van wat we vinden wanneer we de inkoop later deze week doen. Maar hoe dan ook wordt het een kleurrijke toevoeging aan je eettafel dit weekend.

Trouwens, deze ricottataart is meerdere dagen goed houdbaar. Dan kun je hier het hele weekend van genieten. Het is prima bij zowel een verkoelend ontbijt (jazeker!), of als een lekker ‘iets’ voor bij de koffie of thee mocht je overdag een dippie hebben met die zomerse hitte. Of als afsluitertje voor dat gezellige diner…

€4,95 per 1/4 punt; €19 per hele taart (23 cm doorsnede) 

We kunnen dit ook glutenvrij maken. Dus geef dat aan bij je bestelling

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie