Bakken voor de Buren: vrijdag 22 juli 2016

Lieve BakBuren

Velen van jullie zijn al vertrokken naar de zon, maar wij blijven hier de hele zomer heerlijkheden bakken :=)
Voor de thuisblijvers willen we graag de smaak van verschillende vakantielanden naar jullie toe brengen. Wat een verwennerij hebben wij in petto tijdens de komende weken….Het is bijna de moeite waard om thuis te blijven, alleen al om van onze baksels te kunnen genieten ;=)
Om te beginnen komt cette semaine een vleugje Frankrijk naar de BuiksloterBoulangerie. Dit om te vieren dat de Tour de France zijn eind dit weekend nadert . Ooooo la la, chers voisins!

Ons zoals-een-God-in-Frankrijk leeft assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Brioche brood
Brioche, samen met croissants, zijn het summum van Franse viennoiserie. Boter(achtig), zacht en licht gezoet. Dit is zo’n luchtig brood dat zomaar zou kunnen wegwaaien naar de hemel toe.
Maar gebruik dit niet alleen bij het ontbijt s’il vous plaît. Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood:  het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (pain perdu, als we mogen opscheppen met onze francais). Na een paar dagen maakt het ook nog fantastische toast, ook op zijn Frans met beurre beurre en nog meer beurre erop…
Bovendien kun je gewoon terugvallen op lekker Nederlands zijn en het besmeren met pindakaas en Nutella ;=) Met een plak jonge- of belegen kaas is het onverslaanbaar. En als je twijfelt wat je erop kunt ook doen…dan bien sûr is boter (gezoute) altijd goed.

Brioche1  Brioche doorgesneden2
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.
€4 per busbrood (ca 500 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Tarte aux fruits
Een primeur in onze boulangerie deze week! Dit is werkelijk een van de lekkerste baksels die we recentelijk gemaakt hebben.
Als wij op vakantie in Frankrijk zijn, dan zijn we vaak te vinden, bijna kwijlend, voor de etalages van de patisserie winkels. De Fransen noemen dit slenteren leche vitrine – letterlijk ‘ramen likken’. Helemaal te begrijpen want vooral zomers is er een waar kleurenpalette van tartelettes aux fruits, macarons en éclairs uitgestald achter het glas. Ze geven ons altijd inspiratie  Onze tarte aux fruits van deze week zou zo in een goede patisserie winkel kunnen passen. Echt waar!
Een boterige kruimelige deegbodem, gevuld met frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en royaal getopt met rijpe zomerse vruchten van nectarines en frambozen. En chic alors, de tart is 2 à3 dagen goed houdbaar op kamer temperatuur.  C’est vraiment magnifique.

Tarte aux fruits1  Tarte aux fruits4

€3,50 per 1/4 punt tarte, of €12,50 per hele tarte (hele tart doorsnede is 23cm)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.