Bakken voor de Buren: vrijdag 8 juli 2016

Lieve BakBuren

Hoera! We hebben weer de ECHTE ENGELSE CHEDDAR KAAS in huis!
Afgelopen week waren we eventjes in post-Brexit Engeland. Dankzij een lagere Briste pond (ja ja, wat een nep…) hebben we 15 kilo (zeker, dat heb je goed gelezen) – dwz 30 pakken – Cheddar kaas door de douane in onze handbagage kunnen krijgen. Het was weer een avontuur…Gelukkig hebben de douaniers op Leeds nog een goed gevoel voor humor: kaas naar Nederland? Jayne werd goed gefouilleerd (die ziet er ook zooooo crimineel uit) en ons koffertje werd geswabd voor drugs. De blokken kaas in de koffer lagen naast 150 Kerstlichtjes (kado van Jaynes moeder), dus dat had verwarring kunnen brengen. Cemtex of zoiets – met een elektonische detonator… Ja, ja lieve bakburen. We maken wat mee in onze zoektocht om goed brood voor jullie te bakken.

Met de Cheddar weer in huis en de Wimbledon tennis finale komend weekend voor de deur kan dat alleen maar een ding betekenen: deze vrijdag een quintessential Engels assortiment.
Onze gastbrood wordt dan onze topper ter aller tijden (het echte Engelse Cheddarkaas & bieslook brood) en de patisserie echte Engelse scones.
(We slaan maar even over dat Engeland nu én uit de EU én uit het EK voetbal ligt….en dat Nederland niet eens het EK haalde slaan we nog sneller over).

Voor de sportfans wordt het komend weekend feest: de finales van Wimbledon en het EK voetbal met bovenop de etapes van de Tour de France. En ook nog een EK atletiek in Amsterdam. Tjonge jonge wat een drukte! Mocht het ook zomers weer worden, dan kun je je eigen afternoon tea in je achtertuin samenstellen met scones, jam en slagroom (of clotted cream). Een potje thee erbij, pink omhoog en je lievelings-team aanmoedigen, of speler of wielrenner.
En probeer nou niet het hele weekend voor de buis te zitten….

Ons quintessential Engels assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Echte Engelse Cheddarkaas brood
Dit Cheddar & bieslookbrood is onze allerbeste topper aller tijden, en elke keer dat we dit in het assortiment hebben, vliegt het als warme broodjes over de toonbank, ha,ha. Ons record met dit brood in het assortiment is 54 broden op een vrijdagmiddag. Wanneer we dit bakken ruikt ons huis onweerstaanbaar lekker – en het Vikingpad hiernaast ook.

De cheddarkaas die hier in Nederland te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte cheddar uit Engeland. We hebben bij kaaswinkels en online gezocht, maar niks kan tippen aan de echt extra mature Cheddar die we in Engeland kunnen vinden. Aan een kant ‘helaas’, want anders zouden we dit voortreffelijke brood vaker kunnen maken. Maar aan de andere kant heeft elk nadeel ook zijn voordeel, zoals wijlen-filosoof-voetballer Johan Cruyff zei, en de smaak-kwaliteit van de kaas maakt dit dan ook zeker het wachten waard.

Wanneer we in Engeland aan de kassa staan met stapels Cheddar krijgen we best wat scheve gezichten van de kassiere (met een stiff upper lip uiteraard, het blijven Britten). Er komt meestal een voorzichtige vraag over waarom we zoveel kaas aan het kopen zijn. Hebben we soms een nasty little cheese habit (lees=verslaving)? Onze uitleg zorgt daarna voor heel wat hilariteit: kaas meenemen naar het kaasland Nederland. Het blijkt net zo grappig te zijn als zand naar de woestijn brengen…. Dan barst ineens dat stijve lipje en komt er een warme grijns naar voren. Tja… Engelsen hè…

Dit is een licht gistbrood dat vol blokjes original seriously strong extra mature Cheddarkaas zit met een beetje bieslook. Het is heerlijk zoals het is, ook met een beetje boter. Als het warm uit de oven komt (of wanneer je het zelf opwarmt), ruikt de keuken verrukkelijk en de smaak is, wel, heaven in a mouthful :=) Je kunt het ook in de broodrooster doen en dan heb je een tosti. Mocht je twee bammetjes aan elkaar willen plakken met wat ham en boter en dit vervolgens in de broodrooster doen, dan heb je een eigentijdse ham & kaas tosti.
Tapenade, pesto en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz) zijn ook perfect partners. Heerlijk ook bij de soep. Misschien is hagelslag net een stapje te ver…maar pindakaas en jam zou misschien wel kunnen [de Engelsen eten vaak een broodje kaas met jam en/of pindakaas….niet voor niks een eiland, en nu een buiten-EU eiland.
 
Dit is zo speciaal dat we het alleen heel af en toe kunnen maken. Dus mocht je deze week geen brood kunnen bestellen, misschien is het een idee om een buurman/buurvrouw te emailen/appen om eentje voor je in te slaan en in de vriezer te bewaren?

Cheddar & bieslook1  Cheddarbrood stapel
 
€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood (niet Engels!)
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Echte Engelse scones
De Cheddar die in NL te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte Engelse Cheddar, hetzelfde geldt voor de scones. Jayne moet altijd vreselijk lachen (en vervolgens bijna huilen) over wat er hier verkocht wordt onder het mom van scones. Triest, maar waar. Gezien dat er veel misverstand is over scones en hoe je ze eet, dachten we dat hier maar even op te helderen.

Scones horen bij een afternoon tea. Scones kunnen naturel zijn, maar ze kunnen ook andere ingredienten bevatten. Rozijnen, sultana’s of kersen (gedroogd) zijn het meest gebruikelijk, maar je komt ook vaak hartige scones tegen met kaas erin (Cheddar, uiteraard). Deze week bakken we sultana scones voor jullie.

Hoe serveer je een scone? Wanneer ze vers uit de oven komen en ze zijn nog een beetje warm, dan zijn ze het lekkerste. Als je een echte purist bent dan zou je er eerst eentje doormidden snijden en zo opeten, met een likje boter dat rustig smelt op de nog warme scone. Je kunt er ook jam op smeren: dan zijn aardbeienjam of frambozenjam het meest gebruikelijk.
Mocht je de full monty (of, the whole hog, dwz letterlijk het hele varken) willen doen, dan gebruik je jam en cream. Voor cream kunt je opgeklopte slagroom gebruiken of clotted cream. Deze laatste is tegenwoordig te koop bij supermarkt ‘Plus’ en ook bij Marks & Spencer (Kalverstraat 226). Om alles af te toppen kun je er een paar stukjes verse aardbeien bovenop doen. Misschien wil je ook boter onder je jam smeren? Go vooral your gang.

En hoe spreek je ‘scone’ nou uit? Als je uit het noorden komt zeg dan ‘skon’ en als e uit het zuiden komt dat spreek je het uit zoals ‘skoon’. Dus bij ons komende vrijdag zul je uitsluitend ‘skon’ horen. Wil je Jayne op de kast krijgen, blijf dan maar ‘skoon’ zeggen. Zij zal je automatisch corrigeren….

Sultana scones  Scone, cream & jam
€3 voor 4 scones: We raden jullie aan om vrijdag onze scones op te eten want dan zijn de het meest vers. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan vind je onze aanbevelingen in de routebeschrijving die we er vrijdag weer bij zullen meegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.