Bakken voor de Buren: vrijdag 15 juli 2016

Lieve BakBuren

Fietsen, voetbal, tennissen, wielrennen, autosport, atletiek – poe poe. Drukke sportdagen deze zomer. Er zijn veel (ook NL en een beetje GB) winnaars, vandaar ons uien-laurier winnaarsbrood.
Het is de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent een glutenvrij multikleuren maisbrood om wat kleur in deze (beetje) zomer te brengen.
En zoals altijd is het top rogge zuurdesem er ook bij. Voor uw dagelijkse pink-oefening: kopje thee/pink omhoog met de traditionele Engelse Victoria sponge cake erbij!
 
Ons winnende assortiment voor deze week is geworden:

* Het ‘gast’ brood: Uien-laurier brood
De keuze van dit brood voor alle sport fans is wel toepasselijk: in de Klassieke Oudheid was laurier het symbool van de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. En in de natuurgeneeskunde wordt laurier gebruikt bij spierpijn en verrekkingen….dus laurier is iets dat de wielrenners, atleten, tennisspelers en voetballers zeker nodig zullen kunnen hebben in deze dagen…..

Ui en laurier zijn een winnende combinatie die vooral bekent is van de bechamelsaus. Dat klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood deze week, maar het werkt fantastisch.
Dit is een licht volkoren brood dat vol zachte uien zit die we een tijdje hebben laten trekken in melk met laurierblad. Zodoende krijgen we een verrassend zachte en voortreffelijke smaak in het brood zelf.
Een sneetje gaat perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, kaas (komijnkaas is een aanrader), en heerlijk voor bij vlees en vis van de BBQ. We zouden pindakaas deze week maar overslaan….  

Uien-laurier heel  Uien-laurier doorgesneden
€4,50 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Multikleuren maisbrood
Haal de lente definitief in huis met dit gluten-vrije brood! Een stoer en zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene lente ui en bruine spikkels chiazaad. We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat.

Dit is een perfect picknick brood voor als je lente kriebels krijgt en alvast op stap wilt: hartig, smaakvol en het kan een stootje hebben. Je kunt het in blokjes snijden en ze zo opeten (zoals een eiertortilla; zie foto), horizontaal door midden snijden en dan beleggen als een sandwich, of zelfs beleg & smeersels er boven op strijken. We verkopen deze glutenvrije gezondheid deze week in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een foccacia.

Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.

GV multikleuren maisbrood sandwich  GV multikleuren maisbrood plak

€3,50 per plak (10x20cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_10

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Patisserie: Tradtionele Victoria sponge cake
Na het succes van de Engelse scones afgelopen week, dachten we om in de sfeer van de afternoon tea te blijven. Victoria sponge sandwich cake werd genoemd naar de Britse koningin Victoria, die hier graag een puntje van lustte bij haar afternoon tea. De ronde cake wordt eerst horizontaal doormidden gesneden en dan weer aan elkaar ‘geplakt’ (vandaar de naam sandwich) met jam en slagroom. Wij doen een tikje extra om er ook nog wat seizoenvruchten tussen te doen. Hoeveel luxe en verwennerij kun je hebben?!

Normaal gesproken zijn de Victoria sponge cakes rond 20cm in doorsnede, maar dat vinden we teigenlijk te groot om in de bakkerij te verkopen Dus, slimmerds die we zijn, hebben we kleintjes kunnen maken van 9cm doorsnede. Die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en ze zijn groot genoeg voor 2-4 personen.
Enne….wanneer je ze opeet, neem er dan een kopje thee bij, en zeer belangrijk…….pink omhoog tijdens het drinken :=)

Vic sponge juni15
€4 voor de cake gevulde met slagroom, jam & vruchten 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.