Vrijdag 19 oktober 2018

Lieve BakBuren

Wat een super herfst hebben we tot nu toe!
Anders dan in Zuid-West Engeland, waar Jayne afgelopen weekend was. De witte knokkel landing op het vliegveld van Bristol zette de toon voor het weekend. Daarna waren er stormen en flinke stortregens. Uiteindelijk maakte het niet uit, de schrijfworkshop was toch binnen ;=)
Talking of de super herfst, slaat het weer hier deze week om of juist niet? Mocht dat wel – of niet – gebeuren, dan hebben wij all bases covered. Als gastbrood het allround super soepbrood datgemaakt is om te dompelen. Het is ook de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent weer een glutenvrij brood in het aanbod. Deze keer een glutenvrij haver rozijnen brood – wat een traktatie voor onze glutenvrijers, maar glutenvollers zijn natuurlijk ook van harte welkom om het te bestellen. De patisserie is een heerlijk herfst hapje: peanut butter haver blokjes die toevallig glutenvrij zijn. En last but not least, het vaste rogge zuurdesem. Dit heeft eigenlijk geen aankondiging meer nodig. Zo geliefd is het dat het wel zijn eigen Facebook pagina en volgers zou kunnen hebben.

Ons assortiment voor deze week is dus geworden:  

* Het  ‘gast’ brood: Super soepbrood
Ons super soepbrood is een delicaat, licht volkorenbrood met een sappige moist kruimel. Het is een brood dat ontwikkeld had kunnen zijn om expres in soepen te dompelen. Heerlijk om ook in vlees-stoofpotten te dippen, en je bord mee schoon te vegen van de saus restjes….
We voegen een handvol venkelzaden toe en dat maakt dit brood bijna verslavend. Het is moelijk om het bij een plakje te laten, want van die venkelsmaak wil je nog meer. Kortom, je snap het wel, we noemen dit niet voor niks een super soep brood.  
Maar het is ook een fantastisch ‘broodjes brood’ en is overheerlijk met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Voor de chiqueren onder jullie, probeer stukjes te dopen in olijfolie als een voorafje….En mocht je wat over hebben na dit weekend – het maakt geweldige toast. Uiteraard dik met boter besmeerd….

Super soep brood doorgesneden Super soep brood doorgesneden
Super soep brood doorgesneden Super soep brood doorgesneden

€4,75 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maandbrood: Haver rozijnen brood
Een glutenvrij brood dat als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Een gistbrood gemaakt met havermeel, een drizzle honing, lijnzaden en chiazaden (voor die goede struktuur). Met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfekt. De rozijnen zijn geweekt in rode wijn want sinaasappelsap (dat zou je waarschijnlijk eerder denken in combinatie met rozijnen) maakte het brood te zoet.

De rode wijn is zeker niet sterk aanwezig (dus ook prima voor de kinderen), maar geeft net een voldoende hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is. Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge & oude kaas, geitenkaas (goed voor bij de kaasplank tijdens de kerstdagen), roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindkaas en Nutella. En als toast is het onweerstaanbaar. Met roomboter, uiteraard. Veel boter…tenzij je dan lactosevrij moet zijn ;=)

GV Haver rozijnen brood1 GV Haver rozijnen brood1

€5,50 per busbrood (ca 600 gram)


* Patisserie: Peanut butter haver blokjes (ook glutenvrij, toevallig)
Heb je soms het idee dat je van alle restjes uit de koelkast een lekkere maaltijd kan maken? Dat noemen wij een ‘opruimkoelkast’ maaltijd.  Alles wordt opgemaakt, opgebakken of samen in een pan geroerd (dit is meestal wat wij doen op een vrijdagavond na een bakdag). Nou, bij de patisserie van deze week hadden we ook zo’n ‘opruimgevoel’.

Dit is een écht recept van een échte bakery (Ovenly) in New York dat we tijdens onze surf-reis door een aantal van onze lievelingsblogs vonden. Dat ‘opruimkast’ gevoel hadden we meteen bij het lezen van de ingredientenlijst: pindakaas, chocolade, haver, kokos…een handvol cranberries…een beetje kaneel & gember… We konden ons bijna voorstellen dat het het eind van een maand was, en dat de bakker van Ovenly voor haar/zijn voorraadkast stond met allerlei beetjes over. Ah, verrek, what the hell, laten we alles maar eens mengen en zien wat er gebeurt…

Maar het resultaat is erg lekker! Gelukkig maar…
Oh ja, en het is ook nog glutenvrij. Een toevallige bijkomstigheid maar niet onprettig voor al onze glutenvrije fans.

Peanut butter granola blokjes7 Peanut butter granola blokjes7
Peanut butter granola blokjes7 Peanut butter granola blokjes7

€3,75 voor 6 blokjes


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2018_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.