Vrijdag 17 januari 2025

Lieve BakBuren 

Je zult ons bijna niet geloven, maar komende vrijdag is de dag van de fetish!

Leuk voor Jayne om zo’n contrast te zien na bijna een week in stilte in een Brits klooster, haha. 

We houden het wel netjes deze keer (jammer hè voor sommigen)…

Fetish: dat wordt dan aparte ingrediënten anders combineren in recepten…gelukkig vinden jullie dat eigenlijk altijd al prima, want ons menu van deze week bevat ‘for sure’ erg geliefde toppers 😃


Ons dag-van-de-fetish🦹‍♂️ assortiment voor deze week is geworden:

Dit brood zorgt altijd voor veel feedback-emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu! We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is (jaja, dat komt binnenkort weer….) , maar dit brood blijkt de stille Willy van ons assortiment te zijn. Een perfect brood voor een weekend winterse brunch. 

Maar hoe is dit brood nou ontstaan? Wel, lieve bakbuurlezers, op een zondagochtend in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken (as you do), en natuurlijk met een twist. 

In haar zondag-ochtend-mistige-nog-geen-koffie-gehad bakbrein (picture that!) had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden kunnen zijn (klinkt als een fetish)…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan dit roggebrood?

De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. En het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.

In de foto’s zie je de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), pindakaas, roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), maar bizar genoeg is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje (helaas geen foto’s). 

Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zoveel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen….maar vergeet niet om wat plakken te bewaren voor de zondagbrunch!!

€5,25 Dit speciaaltje is alleen per busbrood beschikbaar deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)

Nostalgisch én hip in één hap! En voor diegenen die houden van retro, dan heb je er óók meteen een dosis retro-fetish bij ;=)

Campari… wie kent het niet? En toch heeft bijna niemand dat meer in huis…al jaren niet meer, toch?

Wel, twee jaar geleden had Jayne zo’n fetish moment…overal kwamen we negroni cocktails tegen – zij die bijna nooit drinkt – en haar bakkersbrein sprong meteen aan. Negroni is een cocktail dat uit een mengsel van de ‘crimson’-rode, bittere sinaasappel-gebaseerde Campari, vermouth, gin en een schijfje sinassappel als garnish bestaatDe verleiding was te groot om de smaak van een ‘hele’ negroni (en misschien de oranje-en-die crimson kleuren) in een cake proberen te krijgen. En vooral nu dat die bloedrode bloedsinaasappels weer helemaal in seizoen zijn. Dus dat bakkersbrein ging ratelen…en met resultaat. Jullie waren hier afgelopen jaar laaiend enthousiast over.

Een sappige, kleffe cake vol citrus (inclusief bloedsinaasappel- en citroenenrasp) met een flinke scheut Campari. Jazeker! Een.flinke.scheut.

Dat geeft een licht bittere kruidige ondertoon die perfect de lichte zoetigheid van de cake uitbalanceert. (De alcohol verdampt in de oven – dus het is prima om een stukje aan de kids te geven). 

Het toevoegen van een handvol maanzaad aan het beslag schept wat extra vrolijkheid met hun knispertje. We bekwasten de cake rijkelijk met een mengsel van bloedsinaasappelsap en citroensap wanneer hij warm uit de oven komt. En dat maakt die cake echt helemaal af!

Hij is een aantal dagen goed houdbaar, op alle tijdstippen van de dag te genieten en ook om op te pimpen voor het diner met roomijs, good quality slagroom, crème fraîche en misschien zelfs met een glaasje Campari ernaast…

Kortom, een unieke punt patisserieplezier voor dit weekend. Come join the party! 
 
€4,95 per 1/4 punt cake; €19 voor een hele cake van 26 cm doorsnede en bijna 1,2 kilo :=)

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie