Vrijdag 9 september 2022

Lieve BakBuren

Komende vrijdag (9 september) blijkt het de internationale dag van de teddybeerte zijn. Toen Jayne dat zag sprong haar bakbrein aan – niet om te knuffelen (=teddybeer), wat de tweede associatie was – maar naar Teddys appelcake. Zo heet dat recept namelijk en je leest daar hieronder meer over. Voor een Engelse lijken beer en bier erg op elkaar qua uitspraak in het Nederlands. Daarom hebben we deze week ook ons bikkels bierbrood in het assortiment opgenomen.

Ons bier-en-beer assortiment van deze week is geworden:

* Het gast brood: Bikkels bierbrood

Ons bierbrood is een simpel en veelzijdig brood en het bier geeft een heerlijke zachte structuur. Bier, lijnzaad en haver. Bikkel lekker.

De beroemde teddyberen – beertje Paddington, Winnie de Poeh, Yogi bear, Bruintje beer en Baloo – melden aan ons dat ze dit een berenlekker (sorry…open doel…) brood vinden. Het gaat lekker met Marmelade (voor Paddington), honing (voor Winne de Poeh) en je kunt er een uitstekende sandwich van maken (voor Yogi bear). Voor ons gewone mensen is dit likkebaardend lekker met hartig beleg zoals gezouten boter, plakjes kaas en gerookte zalm. Mocht het weer het toelaten dit weekend, dan  zou het ook goed passen bij (en zelfs op) de barbecue…en anders dompel je het gewoon in je soep.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Patisserie: Teddys tulbandjes met appel en kaneel (lactosevrij)

We houden van dit soort iconische recepten. Dit recept werd voor het eerst gepubliceerd in The New York Times in 1973 onder de naam ‘Teddy’s Apple Cake’. Niemand is er  ooit achter gekomen wie die Teddy nou precies is (of was), en of het een man of vrouw was. Ondanks dat het al jaren in Jaynes receptenfolder staat hebben we het slechts één keer eerder gemaakt in de bakkerij, en een paar keer voor grotere cateringen. Met zo’n naam konden we dit niet niet bakken voor de Teddybeerdag!

Als je het recept googelt dan kom je erachter dat iedereen aan dit recept sleutelt door ingrediënten toe te voegen of weg te halen: walnoten, rozijnen en verschillende specerijen. Maar voor de verandering houden we het simpel en puur: blokjes frisse appel en een goed snuf kaneel. Er zit geen boter in maar zonnebloemolie, wat de tulbandjes lactosevrij maken. En die olie zorgt er weer voor dat ze dagenlang sappig blijven zodat je er het hele weekend van kan genieten.

sIn plaats van een grote tulband zoals in het oorspronkelijke recept gebruiken we onze kleine tulbandjes. Die zijn dan een mooie portie voor 1-persoon, of voor 2 mocht je een gulle deel-bui hebben dit weekend….
 
€2,50 voor 2 tulbandjes

€4 per kwart punt; €15 voor een hele cake (23cm doorsnede)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie