Lieve BakBuren
Hoera! Het is weer kerst🎄en de feestdagen beginnen 💃🕺.
We hebben een uitgebreid ‘fris en fruitig’ menu verzonnen om juist jou fris en fruitig te houden tijdens deze feestdagen. Er is iets voor iedereen! Enne..alles is een aantal dagen goed houdbaar zodat jij lekker voorzien bent voor de komende dagen.
Kom je trouwens bij het ophalen van je bestelling deze zaterdag (17-18.30u) meeproosten met een glaasje glühwein (of sap)?
We hebben onze ‘Kerst Elf’ (Christmas Carol-ine) weer ingevlogen voor extra gezelligheid en de broodnodige hulp. Yippee! Ho ho ho.
Neem de tijd om alles goed door te nemen. Er zijn wat kerstverhalen ;=) En we hebben ook wat serveertips toegevoegd. Altijd handig hè…
DEADLINE VOOR BESTELLEN IS DONDERDAG (21 december) 13u.
OPHALEN is zaterdag 23 december (dus niet vrijdag) van 17-18.30u.
Ons Kerst 2023 assortiment is:
* Het Kerstbrood: Deens roggebrood/Dansk rugbrød
Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood. Rudolf het Rendier is een grote fan zoals je in de foto ziet.
Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood ook een zuurdesembrood is? Én dat het geen gist bevat?
Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en recepten flink door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we een Deens roggebrood waarop we beretrots zijn. Een rugbrød dat én authentiek is én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten. Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen van dit brood de donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.
KERST-TIP: Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: doe er allerlei toppings op om je eigen smørrebrød te maken. Een perfecte tip voor de feestdagen. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….iets met avocado doet het ook altijd goed.
Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer), dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken. En daardoor nieuwe eigen tradities creeëren






€5,25 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 750 gram)
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Toch nog een keer in de bakkerij dit jaar – op verzoek van meerdere bakklanten!
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
KERST-TIP: Voor je kerstlunch of -diner is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam! Happy Christmas.



€9,95 voor ca 900g
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.


€4,50 per brood (ca 650 gram)
* Kerst patisserie 1: Hazelnoot-bosbessen kersttaart (is ook glutenvrij)
Met al dat (zware) eten in de komende dagen dachten we dat jullie dit jaar meer baat zou hebben bij een frisse kersttaart! Dus bij deze. You’re welcome :=)
Sappige bosbessen in een beslag van gemalen hazelnoten, ricotta, een beetje citroenrasp en een vleugje gember. Afgetopt met nog meer bosbessen en grof gehakte hazelnoten. Yammie!
Het is meerdere dagen goed houdbaar, dus je kan hier het hele weekend van genieten.
KERST-TIP: Vanzelfsprekend is dit hét perfecte kerstdinerdessert (mooi woord voor galgje na het eten). Maar (Jayne d’r tip), het is ook een chique verwennerij als ontbijt 😱. Uiteraard past het uitstekend bij de koffie of thee…Hadden we je ook al verteld dat het glutenvrij is?




€7,50 per 1/2 taart 16 cm lang, genoeg voor 4 personen ; €14,50 per hele taart, 32 cm lang, genoeg voor 8 personen.
* Kerst patisserie 2: Lemon & lime blokjes
Deze lemon & lime blokjes hebben bijna geen voorstelronde nodig. Ze blijven in de Top 3 van onze meest geliefde en gevraagde baksels.
Deze heerlijkheden ontstonden toen we jaren geleden ‘last’ hadden van kale citroenen. Dat klinkt misschien als een besmettelijke ziekte, maar het was eigenlijk een overschot aan naakte geraspte citrusvruchten. We raspen die meestal om juist de schil te gebruiken in andere gerechten, maar dan blijven die kale sappige rakkers over. Dagen – soms weken – later vinden we ze weer, maar nu een hele gemeenschap van deze zielige kale ballen die zich verplaatst hebben richting groentelade onderin de koelkast. Zoals je weet vindt Jayne alleen het idee van weggooien al pijnlijk, dus we hebben dit recept jaren geleden verzonnen om van zo’n lading kale jongens af te komen. Wat begon uit nood is nu een onderdeel van onze bakkerijgeschiedenis en folklore geworden.
Het contrast van de knapperige digestivekoekjes-bodem met de fluweelzachte citroen-limoenlaag blijft aanlokkelijk. Afgetopt met rozetjes opgeklopte slagroom (dus niet met poedersuiker zoals op de foto; slagroom is zooooo veel lekkerder!) en het resultaat is onweerstaanbaar. Alsof dat nog niet genoeg zou zijn, ze zijn dagenlang goed houdbaar in de koelkast en ze vriezen geweldig in. Maar dat gaat jullie echt niet lukken hoor! Wedden…



€3,95 voor 6 blokjes
* Kerst patisserie 3: Duivels ‘crack’
Het idee voor dit baksel kwam uit een Australisch kookboek dat Jayne eigenlijk al in de afvalbak had gedaan… Gekocht in de ramsj bij het American Book Center lag het, vergeten en zielig, twee jaar lang op de boekenplank. Tot die opruimactie. Vlak voordat het aan de container gevoerd zou worden, dacht Jayne om het nog een keer ‘even’ in te kijken…Je moet haar nu horen over het boek (‘Special Guest’ door Annabel Crabb en Wendy Sharpe). Het is een van haar meest geliefde kookboeken geworden! Dit recept komt daar dus uit.
In dit wegwerpboek schrijft de Australische radio-presentatrice Annabel Crabb hoe een luisteraar haar een pakketje van deze lekkernijen had opgestuurd. Annabel was niet van plan om ze te proberen omdat ze zóóóó fout klonken. Wat zou jij denken als je de volgende beschrijving zou lezen? Een crackertje (ja, ja, die crackers met van die ‘doorbreek gaatjes’ die we hier in Nederland toppen met huzaren- of krabsalade, of een stuk brie of roomkaas als hapje vóór het Kerstdiner), maar dan nu bedekt met een laagje caramel en afgetopt met een toplaag glanzende chocolade. Zo fout.
Ze nam een hap en voordat ze het wist was het pakje leeg. Zo fout. Zo goed.
We hebben Annabels recept ‘crack’ genoemd. Dit zowel voor de crack-ers die de bodem vormen als dat het werkelijk verslavend lijkt. We sprenkelen er gehakte cranberry’s, getoast amandelschaafsel en een snufje grof zout over de gesmolten pure chocolade heen om het een Christmas twist te geven. We leveren dit als een plak (ca 9 x 14 cm) zodat je het zelf thuis in stukjes kunt breken. Het zou in principe een aantal dagen goed houdbaar zijn…maar eerlijk gezegd is het zo lekker en verslavend dat het niet de kans zal krijgen. Devilishy delicious is onze Duivels crack.
KERST-TIP: Je kunt dit bij de koffie of thee snacken tijdens de feestdagen. Maar het maakt en er sjiek en aantrekkelijk koekje om in een bolletje roomijs te steken voor een dessert. Je hebt dan meteen ook een onderhoudend verhaal dat je erbij kunt vertellen….welcome to our world :=)
KERST-TIP2: meer bestellen. Hi hi…



€4,95 per plak (ca 9 x 14 cm)
* Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan kerst patisserie: Sticky gembercake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)
Sommige baksels zien er gewoon niet zo mooi uit. En dit is er zo eentje ;=)
Dat is geen goede verkoopstrategie haha – maar laat je niet misleiden door een niet-zo-aantrekkelijk uiterlijk please. Dit vrijvanalles én vegan baksel heeft zijn pracht diep verborgen.
Deze gembercake is genereus gekruid met kaneel, gember (zowel vers geraspt als gemberpoeder), kruidnagel en zwarte peper. Zijn zoetigheid komt dankzij de dadelstroop, kokosbloesemsuiker en de agavesiroop. Het resultaat is sappig-en-plakkerig en het geheime ingrediënt van gedroogde pruimen zorgt voor wat textuur contrast (poepoe hee).
Wanneer een bevredigend baksel zo likkebaardend lekker is dan merk je niet dat er eigenlijk ‘niks’ in zit. Geen eieren, geen boter, geen gluten, geen noten…geen probleem.
KERST-TIP: Maak dit je ster op tafel voor die (onverwachte) vegan gast en je kunt heerlijk scoren! Met een klodder (plantaardige) crème fraîche en eventueel fruit ernaast heb je fans voor het leven.




€4,95 voor 6 blokken