Vrijdag 20 november 2020

Lieve BakBuren
 
Half november is een soort watertrappelend niemandsland. De herfst bouwt af richting de winter, Halloween en Sint Maarten zijn geweest en nu is het op adem komen voordat die december feestdagen beginnen.
Een voor de hand liggend thema was er dus niet voor ons deze week.
Zelfs het Googlen van aparte feestdagen en belangrijke gebeurtenissen leverde geen inspiratie op. In een wanhopige poging voor 'iets', zochten we op verjaardagen van beroemdheden op 20 november. De enige die eruit sprong (dwz, die ons bekend voorkwam) was ene Joe Biden…Kortom, armoede wat een pakkende rode draad betreft. Wa wa waaaa.
 
Maar toen….toen begon het zondagmiddag te regenen. Wij kwamen zeik- en zeiknat thuis na een lekkere wandeling, uitwaaiend over de dijk. Jayne pakte de mengkommen uit de kast, haalde haar 'uit te testen' lijst naar boven en een paar uur later stond onze keuken vol bedwelmende en zeerrr welkomende geuren. Dat blah mwah gevoel was totaal overgewaaid. En juist daardoor hebben we deze week een gloednieuw assortiment vol met primeurs. Hoezo saai, 20 november?

Ons van-mwah-naar-mjam assortiment van deze week is dus geworden:

 
 
*Het 'gast' brood: Hazelnoot-kastanje brood 
Dit testje was zo fantastisch gelukt deze zondag dat we twijfelden of we het beter konden bewaren voor de Kerst. Zo'n verrukkelijk, feestelijk en fabuleus brood is het. 
Maar delayed gratification is niet aan ons besteed. Dus tjakka, meteen in het assortiment voor deze saaie 20 november.
 
Kastanjemeel - tenzij je er niet teveel van gebruikt – geeft een subtiele smaak en kleur aan een broodkruim. Deze eigenaardige ietwat zoete en aardse smaak wordt gesust door het toevoegen van een klont gesmolten boter (!) en een paar lepeltjes room. Wanneer dit dan wordt gecombineerd met gemalen geroosterde hazelnoten en chunks gekookte kastanjes ontstaat er iets wonderlijks. Dit is een van de meest bijzondere broden die wij in een lange tijd gebakken hebben.
 
De perfect partner voor een dun plakje kaas, een goed lik(je) boter, vleeswaren, gerookte zalm en eiergerechten. Of alvast invriezen voor de Kerst…
 
Hazelnoot-kastanje brood2 Hazelnoot-kastanje brood2
Hazelnoot-kastanje brood2 Hazelnoot-kastanje brood2

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

 
 
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Sunshine cakejes (glutenvrij, suikervrij een lactosevrij)

Geurig met citroen, kurkuma en een vleugje gember, zullen deze sappige cakejes je een beetje zonneschijn bezorgen in deze herfst-winterse dagen. De cakejes bevatten amandel-, rijste- en boekweitmeel zodat ze volledig glutenvrij zijn. De karamelachtige zoetigheid van de kokosbloesemsuiker maakt ze suikervrij en de lactose omzeilen we door kokosmelk te gebruiken. En ze zijn lekkerrrr…

Om jullie extra blij te maken, kun je deze week je vorm zelf kiezen: één portie bevat 6 rondjes óf 3 boomstammetjes. Geef je het aan welke vorm je wilt? Dan doen wij de rest.

Sunshine cakejes4 Sunshine cakejes2
Sunshine cakejes5 Sunshine cakejes5

4,50 per portie: 6 rondjes óf 3 boomstammetjes. Welke wil jij?

 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.