Vrijdag 26 juni 2020

Lieve BakBuren

Als de weersvoorspellingen voor komende vrijdag kloppen, dan zal het kwik stijgen tot wel 30 graden. Om te voorkomen dat wij zelf niet meebakken met onze broden en patisserie deze week, houden we het deze week ietsjes eenvoudiger. Laat je niet misleiden: eenvoudiger betekent niet dat we compromissen maken op de smaak – of de verhalen in onze bak-email!
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen. Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen. no cash please.
 

Ons assortiment deze week is:

 

* Het gast brood: Gouden amandelbrood

Gouden amandelbrood voor gouden, zonnige dagen nu dat het officieel zomer is vanaf 20/21 juni!

Dit recept werd geïnspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne – 17 april – maar dan 166 jaar eerder). Ze begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was omdat haar poëzie niet zo goed verkocht. Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel. (Hoor je ons juichen?)

Een van haar recepten heet ‘Turks brood’ omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk niet kent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen uit dat Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten, dan over de werkelijkheid. Mevrouw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres, dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?

Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwe leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemistische wending naar voren komt, is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?

Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammetjes voor de lunchbox van de kinderen maar ook om naar kantoor mee te nemen (mocht je niet meer thuis hoeft te werken).

Amandelbrood2 Amandelbrood2
Amandelbrood2 Amandelbrood2

€4,95 per brood (ca 650 gram) –als bus, freeform of 8 bolletjes – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
 
 
Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Supersonic turbo flapjacks (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
We horen je dat al roepen vanuit onze keuken….WATTT????
 
Flapjacks zijn een traditionele Britse traktatie. Vooral kinderen zijn er dol op, zowel om ze zelf te (helpen) maken als om ze op te eten.
 
Het zijn een soort granolarepen gemaakt op basis van haver. In Engeland wordt er altijd bakken met suiker, stroop en boter aan toegevoegd. Het hele mengsel wordt dan in een bakvorm gestampt, in de oven gebakken en daarna in blokjes of reepjes gesneden. Dat is de basis uitleg….en wij zouden de BuiksloterBakery niet zijn als we hier niet een eigen en veel gezondere draai aan zouden geven ;=)
 
Onze supersonic turbo flapjacks geven je vleugels en toch zijn ze geen Red Bull. Er zit namelijk geen enkele ‘rotzooi’ in. Nee, in tegenstelling: ze zijn een heerlijk voedend mengsel van haver, dadels, bananen chips, walnoten, sultana’s en zonnebloempitten, gebonden met de hyper trendy kokosolie en een beetje honing. Het resultaat is een krokant feel good en doet-je-goed verwennerij.
 
Je kunt ze meenemen voor ontbijt onderweg (als je op stap mag/moet), achter je bureau (thuis) bij de ochtendkoffie, gebrokkeld over je yoghurt of op kwark, of als een verwennend-toch-gezond tussendoortje. En ja hoor, naast Sjoerds lievelingsbolletje roomijs kan ook om ze om te toveren naar een dessert.
 
Het is misschien handig om te weten dat ze een dikke week goed te houden zijn (ze worden dan ietsjes minder krokant), dus je kunt er over nadenken om een extra zakje in te slaan…..
€4,50 voor een zakje vol
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem jan2017_2
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.