VADERDAG assortiment: vrijdag 19 juni 2020

Lieve BakBuren

Deze week zetten we al onze leuke mannen in het zonnetje, of voor de Amsterdammers, het sonnetje. Komende zondag is het weer Vaderdag. Zeerrrr belangrijk, hi hi… Dat geeft ons een goede smoes om niet alleen de vaders in de spotlight te zetten, maar al onze bakbuurmannen ! Feest :=)
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen. Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen. no cash please.
 

Ons stoere mannen assortiment is:

 

* Het Vaderdag brood: Barbecuebrood
Wat is het dat mannen hebben met vuur en een fikkie steken?
Voor Vaderdag leek ons zo'n barbecuebrood heel gepast om te bakken voor al onze Breek barbecueënde bakbuurmannen.
 
Dit is een licht volkorenbrood dat vol uien zit en een grote handvol gehakte salie. Dit wordt allemaal opgenomen door een sappige broodkruim van ons lievelings gebuilde tarwemeel.
 
Ons barbecue brood is onverbeterlijk met een burger, worst en zelfs gegrilde groenten. Denk dan aan onze bolletjes die fungeren als uitstekende ‘burger buns’. Met mayonaise, ketchup, Dijon mosterd en wat sla. Of gewoon als plakje rechtstreeks op de barbecue. Dan komt de grillsmaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken. 
 
Maak hier een broodje kaas van en leg die op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….voilà! Een bbq kaas-ui tosti. O mijn hemel…mjam, mjam. Een sneetje gaat ook perfect met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado, hummus en alle kaas-soorten. We zouden pindakaas deze week maar overslaan…
 

Barbecue busbrood doorgesneden1 Barbecue busbrood doorgesneden1
Barbecue busbrood doorgesneden1 Barbecue busbrood doorgesneden1

€4,95 per brood (ca 650 gram) –als bus, freeform of 8 bolletjes – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt
 
 
* Pa-tisserie: Cowboy cake
Yee-Ha bakburen, een echte Cowboy Cake voor de Malborough Man in jouw leven. -:) 
 
Het recept is afkomstig van een echte dude ranch in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze het zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een paar jaar geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!
 
Hip, trendy & gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus kreeg Jayne het toen op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets-ehm, stalen ros zit. 
 
Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten. 
 
Deze cake maakten we 4 jaar geleden voor het eerst en misschien kunnen jullie je voorstellen wat een voorpret vol woordspelingen en dubbelzinnige opmerkingen we hadden. We moesten vreselijk lachen wanneer we ontdekten dat de bakvorm waarin we de cake maakten van het merk ‘Fat Daddio’ was. Dat blijft nog steeds een teken voor ons dat deze cake zijn terechte bestemming heeft gevonden voor vaderdag ;=) 
Dus met veel plezier, presenteren we deze week voor het Pa-tisserie gedeelte de Cowboy Cake. Voor al onze Breek Bikkels.
 
€4,50 voor 6 macho blokken 
 
 
* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Boekweitbrood
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan gras gegeten de laatste tijd?). 
 
Boekweit alleen als hoofdingrediënt kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
 
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (ja die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spieronspanning en tegen krampen. Da’s belangrijk als je urenlang op je paard (of fiets) moet zitten als cowboy.
 
We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
€8,50 voor ca 900+g - geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger busbrood vorm wilt
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem jan2017_2
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.