Komende zaterdag (28 september) is het weer Landelijke Burendag. Met ons ‘Bakken van de Buren’ initiatief is deze dag echt op ons lijf geschreven. Dat betekent dat we een gepast assortiment hebben verzonnen voor deze vrijdag met allerlei baksels die je kunt delen met zowel je oude als nieuwe buren. Hoera!
Ons landelijke-burendagš šØāš©āš§āš¦ assortiment van deze week is geworden:
* OnsĀ gastbrood:Ā Hollands kaasbrood
Een Hollands brood voor een landelijke Nederlands ‘feest’! Er is geen betere manier om dit te vieren dan met ons meest geliefde brood ooit: ons Hollandse kaasbrood.
Dit (gist)brood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven āvol blokjes kaasā, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben zelfs een 11+ kilo kaaswiel in huis gehaald (dat zagen jullie afgelopen week vast al op de aanrecht liggen!).
Deze keer komt de kaas uit de Beemster. Wist je trouwens dat alle kazen uit de Beemster-streek zijn gemaakt van 100% weidemelk? Sjoerd gaat deze week langs bij de kaaswinkel in de Banne om het wiegemes te lenen bij eigenares Carolina (in ruil voor een kaasbrood natuurlijk). Dan zal hij urenlang ’therapie’ hebben om de kaas in kleine blokjes te snijden voordat we ze verwerken in dit populaire brood. We voegen er ook nog wat kruiden aan toe (meer snijwerk…pfffff, haha). Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes.
Ons Hollandse kaasbroodĀ is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan eens in de broodrooster oor een ābijna tostiā.
Een kleine kanttekening: Dit is een zeer populair brood, en we willen zo veel mogelijk bakburen blij kunnen maken in deze tijden. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan zullen wij ons best doen om dat waar te maken, maar…mocht het ons niet lukken dan nemen we contact met je op om te vragen of het ietsjes minder mag… but … don’t be shy hoor!
ā¬5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
*Ā Patisserie 1: Big big comfort appelcake (glutenvrij ook mogelijk)
Een flinke punt cake en een hug tegelijkertijd! Vandaar de naam ‘Big Big Comfort Appelcake’. Er is niets zo Nederlands als appelgebak als je iemand welkom wilt laten voelen, zoals je (nieuwe) buren. Perfect om de herfst te verwelkomen Ć©n om zaterdag te delen met je buren – oud en nieuw. Helaas komen de appels dit jaar niet uit onze eigen tuin….de vogels en wespen hebben feest gevierd op onze oogst in de laatste maand.
Deze cake is een boterige sappige appelcake met een beslag bestaand uit boekweit, amandelmeel, tarwemeel en maismeel om een extra laag complexiteit (poepoe hƩ) toe te voegen. Dit is geen doodgewoon appelgebak. Er zit geraspte appel in de cake Ʃn vele appelpartjes bovenop in een aantrekkelijke waaiervorm.
Dit is een beeldschoneĀ cake dieĀ zeker een aantal dagen goed houdbaar is, mits bewaard in een luchtdichte container. Je kunt het zowel warm als koud eten. Een goede klodder crĆØme fraĆ®che, yoghurt of (volvette 30+%) slagroom erbij zou ook niet mis zijn.Ā
Wil je liever de glutenvrije variant? Geef dat dan door bij je bestelling.
ā¬5,50Ā per flinkeĀ 1/4Ā punt cakeĀ (voorĀ 2 Ć 4 personen); ā¬21 per hele cake van 25 cm doorsnede
*Ā Patisserie 2: Chocolade-amandel biscotti (toevallig lactosevrij)
Perfect om in een kopje koffie of thee te dompelen terwijl je bijpraat met je buurman of buurvrouw dit weekend!
De naam biscotti vertaalt letterlijk als tweemaal gebakken: bis-cotti. Voor de vroegere bakkers waren biscotti (in Italie), biscuits (Frankrijk & Engeland), beschuit (Nederland) een economisch voordeelā¦dit omdat ze gebakken konden worden bij lagere temperaturen dan brood; een bakker kon na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om ze te bakken. Tegenwoordig maken de moderne bakkers hippe muesli en granola in hun afkoelende ovens. Slim volk die bakkers ;=)
Biscotti is een meer algemene naam voor ākoekjesā in het Italiaans. Deze variant, beter bekend als cantuccini, wordt in Italie in Vin Santo (sterke zoete wijn) gedompeld, maar ze zijn ook heerlijk wanneer ze in (sterke) koffie gedompeld worden. Ze zijn een specialiteit uit Firenze, en onze 020versie is met pure chocolade en amandelen (cantuccini con cioccolato e mandorle). De choco is net een beetje gesmoltenā¦.jammie, jammie.
Hoewel ze een heerlijk āzomaarā oppeppertje zijn op elk tijdstip van de dag, hebben we een paar extra tipsā¦Ze fungeren als een echt luxe koekje wanneer ze in een bolletje roomijs gestoken worden met een fruitsalade ernaast. En zelfs gekruimeld over een ontbijt bakje fruit-en-yoghurt is top. Chocolade voor ontbijt? Jazeker ;=)
Omdat deze koekjes best wel krokant (=hard) zijn, doe aub voorzichtig als je een (slecht of oud) gebitje hebtā¦..anders zou het zomaar een dure bakweek kunnen worden: ā¬4,50 plus de tandarts rekening ;=)
ā¬4,50 voor een zakje vol
* Ons āvasteā brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse āpain de campagneā brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
ā¬4,50 per brood (ca 650 gram)