Lieve BakBuren
Daar zijn we weer! Daar zijn jullie weer!
Iedereen is zo’n beetje terug van weggeweest, dus tijd om onze mouwen op te stropen en weer aan de bakslag te gaan. Hoeraš„³
Vrijdag wordt de eerste dag van de herfst – en dat vinden wij een mooie aanleiding om verrukkelijke herfst heerlijkheden voor jullie te bakken.
Ons terug-in-het-šzadel-en-de-eerste-dag-van-de-šherfst assortiment van deze week wordt:
* Ons gastbrood: Krenten-roggebrood met cacao
Dit brood zorgt altijd voor veel feedback-emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu! We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is (jaja, dat komt binnenkort weer….) , maar dit brood blijkt de stille willy van ons assortiment te zijn. Een perfect brood voor een weekend(herfst) brunch.
Maar hoe is dit brood ontstaan? Wel, lieve bakbuurlezers (mooi woord hoor!), op een zondagochtend in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken (as you do), en natuurlijk met een twist.
In haar zondag-ochtend-mistige-nog-geen-koffie-gehad bakbrein (picture that!) had ze het idee dat cacao en rogge een aangename āalliantieā zouden kunnen zijnā¦dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan dit roggebrood?
De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. En het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.
In de fotoās zie je de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), pindakaas, roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), maar bizar genoeg is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje (helaas geen foto’s).
Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Daās wel zo handig, want met zoveel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberenā¦.maar vergeet niet om wat plakken te bewaren voor de zondagbrunch!!
ā¬5,25 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)
* Patisserie: Krokante bosbessentaart – die is terrrrrug!
We doen niet vaak aan verzoekjes…maar na zijn entrĆ©e in juli zijn we regelmatig ‘bestookt’ geweest met ‘Zeg…die bosbessentaart…wanneer komt ‘ie weer?’. Dus voor alle fans…dan hier is ‘ie weer!
Als je een tijd in onze bakkerij bent dan weet je dat we regelmatig onze nieuwe broden en baksels testen op vrienden (=proefkonijnen). Zo was het oorspronkelijk ook met deze afgelopen juli.
Uitgenodigd voor diner bij vrienden met ‘willen jullie dessert meenemen?’ kon Jayne dit uitproberen. Licht opgewarmd (DOEN!) en geserveerd met een flinke klodder goede 30+% ongezoete opgeklopte slagroom zag het er onschuldig uit op het bord. Maar vanaf de eerste hap kwam er een gekreun, gezucht en allerlei geluiden los die ons deden denken aan dĆ© scĆØne van de film ‘When Harry met Sally‘.
We hebben helaas slechts een paar foto’s kunnen maken….het was zo snel op š«£ Voor diegenen die dit de laatste keer bestelden, jullie weten only too well waar we het over hebben…
Wat zit erin? Wel…een boterachtige polentakorst fungeert als de bodem voor de vol blauwe juwelen bosbessenvulling. En er zit een pond bosbessen in een hele taart! Dezelfde korst verkruimelen we bovenop als topping, gemengd met een beetje zout. Dat geeft het perfecte krokante contrast voor dat jammy (maar eigenlijk niet te zoet) fruitige mengsel eronder. Zoet, zout, krokant, warme taart, koude slagroom…
Mocht de taart vrijdagavond overleven (wat een wilskracht vraagt, gefeliciteerd) dan kunnen we ons voorstellen dat het een voortreffelijk verwen-ontbijt zou zijn dit weekend. Aan jou of je het warm of op kamertemperatuur wilt serveren.
Maar onze aanrader (voor whenever je het opeet) zou zijn: Even opwarmen (150 graden, 10 min, geen alufolie nodig bovenop) en serveren met goede 35% slagroom.
ā¬4,25 voor 1/4 punt; ā¬16 per hele taart van 23 cm doorsnede
* Het 3e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrij-brood: Bourgondisch boekweitbrood (glutenvrij, gistvrij, lactosevrij Ć©n vegan)
Een mals bourgondisch brood met de verrukkelijke smaak van boekweit. Waarom noemen we het bourgondisch? Omdat het perfect paart met alle belegsoorten, van hartig tot zoet. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Men denkt vaak dat dit een tarwesoort is, en dus glutenvol zou moeten zijn, maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en het komt uit dezelfde familie als rabarber (waarop de Scandinaviƫrs gek zijn!) en zuring.
Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen of moeten eten. Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiĆ«le aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen. Zo, zo, tis wat hĆØ!
We kunnen nooit beslissen welk formaat we het beste vinden: de langwerpige (24 cm) āBrickā die lang en dun is (rechts op de foto), of onze ānormaleā busbroodbakvormen waarin we onze gast busbroden bakken (links op de foto). Deze laatste geeft het idee van een āechtā sneetje brood, het bammetje. Wij kunnen niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De fotoās geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
ā¬8,95 voor ca 900+g gistvrij Ć©n glutenvrij ā geef je aan of je de lange 24cm āBrickā š§±formaat of de hogere busbroodšš vorm wilt
* Ons āvasteā brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse āpain de campagneā brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
ā¬4,50 per brood (ca 650 gram)