Whooooo whoooo lieve BakBuren
Zaterdag is het Halloween.
Wat een goede smoes om gruwelijk smakelijke baksels voor jullie te verzinnen voor komende vrijdag. Afgelopen week hadden we een assortiment met 'magie' als rode draad. Maar deze week gaan we over naar the dark side…..letterlijk met een pikzwart Halloween heksenbrood als zuurdesem gastbrood.
Naast ons vertrouwde vaste brood, het rogge zuurdesem brood, hebben we een minder eng doch verschrikkelijklekker dubbel pompoen brood als (gist) gastbrood. Dit is rijkelijk gevuld met blokjes geroosterde pompoen en het bevat ook pompoenpitten voor een extra crunch.
De patisserie is de traditionele Ierse Halloween cake, de Barmbrack. Dit is altijd zo geliefd omdat we weten dat sommigen van jullie de weken aftellen totdat het weer Halloween is. Aan de Barmbrack hangt een verhaal, en dat kun je hieronder lezen. Aan het pompoenbrood hangt ook een verhaal in de geest van Halloween dat een beetje griezelig is…..
Lees het dus niet alleen en ook niet in het donker…. whooooooo whooooo.
Ons gruwelijk likkebaardend assortiment van deze week is dus geworden:
* Het zuurdesem 'gast' brood: Heksenbrood
Pompoenen zijn het meest bekende ‘gezicht' van Halloween. Blijkbaar stamt deze Amerikaanse traditie van een pompoen uithollen tot een Jack-o’-lantern (lampion) van de Ierse immigranten die daar gingen wonen. Maar weet je hoe die legende ontstaan is? Nee? Niet? Echt niet…?
Het was een donkere stormachtige nacht….. (ogen dicht doen en ff projecteren…) dan klik hier om het verhaal verder te lezen.
Dit zachte gistbrood is royaal gevuld is met blokjes geroosterde pompoen en pompoenpitten. Deze laatste zorgen voor juist die extra knisper in je bammetje. Het brood is wel kleurrijk (net zoals ons verhaal over Jack) met de blokjes oranje pompoen en de groene pompoenpitten. Prachtige herfstkleuren toch? Dat wordt vrolijkheid in je thuis-werkende-lunch en aan de ontbijttafel deze week :=)
Dit brood gaat uitstekend met hartig beleg zoals kaas (vooral komijnekaas), boter, avocado, hummus, zalm en het maakt geweldige toast. Pindakaas en tahin gaan net…maar jam en Nutella zijn niet echte aanraders.
Dit dubbel pompoen brood is fantastisch met een stevige najaarssoep. Voor de pompoenliefhebbers onder jullie, ga voor een pompoen overdosis: serveren naast een dikke pompoensoep met een goede drizzle pompoenpittenolie en besprenkeld met een handvol geroosterde pompoenpitten. Too much?…..We horen het wel! We weten niet wat dorpssmid Jack van ons brood had gevonden, maar wij vinden het devilishly delicious!
€4,95 per busbrood/freeform/8 bolletjes (ca 600 gram)
geef aub aan bij je bestelling of je een busbrood, freeform of 8 bolletjes wilt
* Patisserie: Barmbrack – traditionele Ierse Halloween cake
Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín = busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen).
Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in Earl Grey thee-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, rozijnen, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, (tarwe)bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!
Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar. Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat nog trouwen; een erwt – jammer, dan trouw je niet dit jaar; en een stuk doek/stof….dan je hebt geen mazzel en je wordt arm; oh ja, en een stokje…levert veel ruzieop….. Hmmm…. Genoeg keus voor ons dus! We maken deze cake met een van de voorgenoemde verrassingen.
We leveren het expres ongesneden aan, want als we dit brood in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..niet de bedoeling ;=)
€4,50 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token); €8,50 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood