Midzomer assortiment: Bakken voor de Buren vrijdag 21 juni 2019

Lieve BakBuren
 
De laatste paar maanden hebben onze bakdagen veel feestdagen gezien: Goede Vrijdag/Pasen, Moederdag, Koningsgdag, Hemelvaart, Pinksteren en Vaderdag. Deze week hebben we er weer eentje: het Midzomerfeest.

Vrijdag (21 juni) is het de zomer zonnewende en dan begint officieel de zomer. In Scandanavia wordt het begin van de zomer gevierd op de vrijdagmiddag en avond met een midzomer (midsommer) feest. Mensen wandelen langs het water, verzamelen zich om mega vreugdevuren heen en zuipen zich klem. Oh ja, het gaat natuurlijk vooral om de gezelligheid (hygge). Dat betekent daar dan ook nog eens haring, aardappelen en aardbeien eten. En dat drinken dus. Veeeeeel drinken. We konden zo’n gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan, dus bij deze ons eigen assortiment vol Scandi-sfeer, vol zomer en vol feest. Maar zonder drank…..deze keer.

Ons Midzomerfeestassortiment van deze week is dus geworden:

 
* Het 'gast' brood: Scandi-brood
Limpa met anijs! riep Jayne. 'Dat klinkt als een SOA!’
Dat was de oorspronkelijke naam van dit geliefd-in-Zweden brood. Maar met zo’n ongelukkige benoeming dachten we dit heerlijke brood nooit te kunnen verkopen. Dus huppettee, een snelle naamsverandering en 18 maanden geleden ging het als hete broodjes over de toonbank. Jullie bleken toen net zo gek op dit brood te zijn als de Zweden zelf.  

Dit brood bestaat uit volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuild tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is van die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg al gevonden in een brood….maar nog niet tot Ikea in het €2 ontbijt. Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met allerlei smørrebrød belegsoorten zoals kaas, eieren, garnaaltjes, rosbief en gerookte zalm. Maar je kunt ook een plakje dik besmeren met gezouten boter. God aptit!

6a01a3fd0586d4970b022ad37a3cbc200d-320wi 6a01a3fd0586d4970b022ad37a3cbc200d-320wi

€4,50 per brood of 8 bolletjes (ca 600 gram)

 
 
* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Bricks zusje (lillesøster)
Bricks zusje, of lillesøster in het Deens, is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Terwijl de baksteen vol macho chunks walnoten, zonnebloempitten en haver zit, is zijn zusje geraffineerder en zachter. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.

Zusje bestaat uit amandelmeel, volkoren rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijndere kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere (storebror) broer op te kunnen fietsen.

Het geheel wordt natuurlijk gebonden – net zoals de Brick – met chiazaad en psylliumzaad want die horen in die familie genen. Net zoals de Brick is zij van alle marketen thuis: van Nutella en jam tot kaas en ham. Zij flirt ook met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch een verdwaalde kroket en alle soorten kazen.

Het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. Da’s lang nadat de zon weer ondergegaan is op dit jaars midsommerfeest.
 
6a01a3fd0586d4970b022ad3a7f4c7200d-320wi 6a01a3fd0586d4970b022ad3a7f4c7200d-320wi

€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen)

 
 
* Patisserie: Aardbeien, amandel en beurre noisette taart
Bij een midzomerfeest horen aardbeien. En aquavit.
Deze taart hebben de ophalende bakburen afgelopen vrijdag al kunnen proeven. Het viel plomp in de smaak. 

We vinden dat deze taart een belichaming van de zomer is: licht, sappig en vrolijk-makend. We hebben een chique beurre noisette(da’s bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo lekker) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel. We merken dat deze twee ingredienten de smaak van de aarbeiden echt versterken.
Jayne halveerde meteen de hoeveelheid suiker van het oorspronkelijke recept, dus het eindresultaat is ook niet al te zoet. Eigenlijk is dat dan nou nietScandi, want die houden van meer zoetigheid in de patisserie dan de Nederlanders.
Hoe kun je dit het beste serveren? Met een bolletje goede vanille roomijs om lekker af te koelen en….verse aardbeien natuurlijk…
Een glaasje aquavit of jenever daarnaast zou ook niet mis zijn. Dan pas je helemaal in de Scandi midsommersfeer.

 
Aardbeien beurre noisette taart1 Aardbeien beurre noisette taart1
Aardbeien beurre noisette taart1 Aardbeien beurre noisette taart1

€3,50 per 1/4 punt taart; €13 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)

 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
42a84bb45f7f422e90872844d0b7ccf6

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.