Vrijdag 28 juni 2019

Lieve BakBuren
 
We gaan letterlijk bakken deze week….het kwik stijgt flink, dus vrijdag wordt het misschien een uitdaging om te zorgen dat ons deeg niet te snel de pan uitrijst.
Oorspronkelijk waren we van plan om alleen kaneel mousse meringues te maken voor de patisserie deze week. Maar het succes van het Breek-bananen-cake testje was dusdanig overwelmend dat we niet konden kiezen. Vandaar beide soorten patisserie dus. Jullie verwennen mag hoor, vinden wij!

Ons bakken-met-bakken assortiment voor deze week wordt:

 
* Het 'gast' brood: Maanzaad brood
Toen onze bakkerij zes jaar geleden begon waren we erg gecharmeerd door de bakkerij ‘Bakken met Passie’ op de Albert Cuypstraat. Daar gingen we af en toe lunchen. Hun maanzaad brood was verrrrrrrukkelijk, en vooral als broodje met kaas. Op een bepaald moment gingen de prijzen daar zo omhoog en toen was de charme er snel van af. Toch bleef de aantrekkingskracht van het maanzaad brood . Dus wat doe je dan? Als je Sjoerd en Jayne heten dan maak je het zelf :=)

Ondertussen is dit maandzaadbrood niet alleen een favoriet bij jullie, maar ook bij ons: het is een heerlijk deeg om mee te werken. Soepel, zacht, niet plakkerig en het rijst zo egaal en mooi (hopelijk ook in de hitte van deze  vrijdag…) dat we een soort van ‘trotse ouders gevoel’ hebben wanneer de broden uit de oven komen. Het zit vol met maanzaad en met alle zwarte spikkels ziet het er toch enigszins grappig uit. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper in je mond meteen een glimlach.

Misschien heeft dat blijheidsgevoel ook een andere reden….maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. Als je verslaafd wordt aan dit brood, dan misschien…. geintje ;=)

Dit brood vinden wij zelf nog lekkerder dan dat van ‘Baken met Passie.’ Het is zeker betaalbaarder….toevallig liepen we daar weer eens binnen afgelopen week om wat nostalgie op te halen. Toch jammer dat  een broodje kaas daar nu bijna €10 is, en we liepen nog sneller de deur uit….. Dat kunnen we zelf thuis ook maken, zoals de foto’s laten zien :=)

 
Maanzaad broodje geitenkaas1 Maanzaad broodje geitenkaas1
Maanzaad broodje geitenkaas1 Maanzaad broodje geitenkaas1

€4,95 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram) 

 
 
* Patisserie 1: Breek bananen cake
‘De Koningin der Restjes’. Zo wordt Jayne genoemd door haar stief-vader, Ron.
Het is een familie grapje dat Jayne een maaltijd kan toveren vanuit het zogenaamde niks. Net wanneer je denkt dat je niks in de koelkast hebt kan Jayne daar wel iets van maken.
Dus stel je het lot van de twee overrijpe bananen op de bodem van de koelkast voor. Ze werden daar een paar dagen eerder naar toe verbannen toen de fruitvliegen ze ontdekten.
Maar uit het zicht is niet uit het hoofd voor onze Koningin der Restjes. Ze had een eenvoudig, ietswat oudewets bananen cake recept op het oog om die steeds-bruiner-aan-het-worden-bananen te transformeren. Zij waren er rijpvoor (sorry, dat was een open doel!)….

Bak-vrijdag kwam en wij schoten lekker op met het bakken. Dat gaf Jayne de tijd om mogelijk een testje te kunnen draaien. Die bananen, en dat ene receptje, riepen.
Maar bananen cake – of banana breadzoals de Amerikanen dat noemen – dat maken wij nooitvoor de bakkerij. Nooit. Tenzij we het in een hipper jasje kunnen gieten zoals onze banana boekweit cake die glutenvrij, suikervrij en lactosevrij is. Banana bread valt in hetzelfde stramien als muffins. Saai, boring, te makkelijk en ‘dat kan ik zelf ook maken’. Kortom, muffins en banana bread zijn niet gewenst of aantrekkelijk. Just too ordinary.

Tot afgelopen vrijdag. Toen kwam DIE ene Breek bananen cake uit de oven….

Jullie kennen Jayne inmiddels en hoe zij werkt. Geen recept is veilig voor haar aanpassinkjes. In dat oudewetse recept werd de zachte boter vervangen door een beurre noisette. Die gebruikten we toch voor de aarbeien, amandel en beurre noisette taart. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard verlaagd.
Wat er uit de oven kwam was een verrassing. We hebben nog nooit zo’n licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake gemaakt. Mensen, dit is werkelijk extraordinary.

Van de reacties afgelopen vrijdag blijkbaar dachten jullie dezelfde.
Normaal gesproken is er met het proeven van een testje een kleine pauze tussen het proeven, het verwerken van de smaken en dan de mening die volgt.
Vrijdag was dat anders. De cake ging de mond is en het leek alsof alles smaaksensoren oplichtten. Onmiddelijk gevolgd door een onbevangen uitroep in de trant van ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ – in een Amsterdams accent natuurlijk. Meerdere keren kwam er een oeh, ah kreet voorbij. Hi hi…

Met zo’n terugkoppeling kunnen we niets anders dan deze Breek bananen cake meenemen het assortiment van de week.

 
 
€4,50 per halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een hele is 24cm lang)
 
 
*Patisserie 2: Kaneel mousse meringues (glutenvrij en lactosevrij)
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke schuimtaartjes tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. En ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor het opzetten van de bakkerij.

Deze meringues waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze er matig verleidelijk uit. Zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchten jams, scones en taartjes.
Maar never judge a book by its coveris het gezegde…. Deze (on)interessante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte kaneel mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag…Gelukkig, want het leven is veel leuker wanneer een verrassing vanuit een onverwachte hoek komt. Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite.

 
Sindsdien hebben we deze regelmatig gemaakt voor caterings en feesten. En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens vanzelfsprekend glutenvrij en lactosevrij. Met zulke meringues krijg je veel vrienden….ze (de meringues dus) zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig).

Mogen we je ook een advies geven, mocht je deze heerlijkheden willen bestellen voor dit weekend?
Koop dan wat goede (35-40%) slagroom, klop het op (zonder suiker!) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue eet met een flinke klodder slagroom, dan zal je ons oneindig dankbaar zijn.

 
Kaneel mousse meringues2 Kaneel mousse meringues2

€3,25 voor een bakje vol meringues (minimaal 6 stuks) – kan ook zonder walnoten bovenop; geef dit dan door aan ons! Er zitten geen noten IN de meringue, alleen bovenop.

 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
 
Rogge zuurdesem1 april2019

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,75 per brood (ca 650 gram)

 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.