Vrijdag 14 juli 2017

Lieve BakBuren

Bonjour, bonjour, nous sommes de retour!
Ja hoor, we zijn terug na een ontzettend gezellige bruilofts-catering voor 100 mensen, aan de Amstel in de zaal van een roeivereniging. In een zee van bloemen – geschikt door dé bloemist van vijf-sterren hotel Claridge’s in Londen (een vriend het echtpaar) – en wij mochten de catering doen. Dagen die wij lang zullen koesteren vol indrukken, veel lachen en ons eigen sterrenteam van personnel.

We rollen van het ene feest naar de andere. Want komende vrijdag is het Le Quatorze Juillet, de nationale feestdag van de Fransen. Dat betekent dat we deze week een Frankrijk-geinspireerde leiddraad hebben. Oooo la laaaaaa.

Ons gast brood wordt deze week het pain au vin rouge, noix et romarin. Da’s in plat Amsterdams dus gewoon ‘rooie wijn, walnoot en rosemarijn brood’. Jawel, en let wel op uw platte 020 accent bij het hardop uitspreken van de naam van dit brood ! Verrukkelijk is deze met een beetje fromage en een extra glaasje vin rouge. Onze patisserie zou thuis zijn in de etalage van een franse patisserie: een tarte aux fruits. Ons eigen vast pain de campagne is er zoals altijd, het rogge zuurdesem brood. Voor Brick fans is het weer de eerste-bak-vrijdag-van-de-maand voor de maandelijkse retour van het mega-meerzaden glutenvrije brood. Of Le Brique om in het franse stramien te blijven.

Ons vive-la-France assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Rode wijn, walnoot & rozemarijn brood (pain aux noix, vin rouge & romarin)
Fans van de Tour de Dopage, oeps.. de Tour de Fromage, oeps – nog een poging – we bedoelen de Tour de France natuurlijk, zullen sans doute al een paar glazen rode wijn achterover getikt hebben tijdens het juichen van hun lievelingscourreur. Het zijn niet alleen de wielrenners die de pieken en dalen meemaken, maar hun fans ook…..

Op weg naar de finale sprint op de Champs Elysées kruisen de coureurs het hele land door. Op onze eigen manier doen wij dat ook deze week – Franse walnoten, rode wijn en Provencaalse rozemarijn. Het enige Franse stereotype dat we niet in dit brood gestopt hebben is knoflook….dat vonden we een beetje trop. Soms is minder meer. Voilà!

Onze Kerstbrood-fans zullen heeeellll misschien de basis recept van dit brood herkennen: het rode wijn & walnootbrood was de inspiratie voor het brood deze week. We dachten dat het niet mogelijk was om het lekkerder te maken maar met een paar aanpassingen waaronder rozemarijn hebben wij onszelf overtroffen,  C’est la vie, nos chers amis, c’est la vie.

Dit brood maar is verrukkelijk met kaas (alle soorten mogelijk). Het is ook heerlijk om op te eten zoals het is, met uiteraard gezouten Franse boter.

Walnoot rode wijn brood rozemarijn3
€4,95
per busbrood/bolletjes (ca 600 gram)


* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood: Le Brique
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g


* Patisserie: Tarte aux fruits
Wanneer wij op vakantie in Frankrijk zijn, dan zijn we vaak te vinden, soms zelfs bijna kwijlend, voor de etalages van de patisserie winkels. De Fransen noemen dit slenteren leche vitrine – letterlijk ‘ramen likken’. Helemaal te begrijpen, want vooral zomers is er een waar kleurenpalette van tartelettes aux fruits, macarons en éclairs uitgestald achter het glas. Wel vaak met een superglaze van jam en suiker eroverheen, dat dan weer wel.
Ze geven ons altijd inspiratie  Onze tarte aux fruits van deze week zou zo in een goede patisserie winkel kunnen passen. Echt waar!
Een boterige kruimelige deegbodem, gevuld met frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en royaal getopt met rijpe zomerse vruchten. En chic alors, de tart is 2 à3 dagen goed houdbaar op kamer temperatuur.  C’est vraiment magnifique.

Tarte aux fruits1  Tarte aux fruits4

€3,50 per 1/4 punt tarte, of €13 per hele tarte (hele taartdoorsnede is 23cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.