Vrijdag 21 juli 2017

Lieve BakBuren

De schoolvakanties kloppen aan het eind van deze week weer aan de deur. Dan vertrekken vele bakburen meteen naar de (hopelijk) zonnige bestemmingen om vakantie te vieren. Alles doen, niks doen en de batterijen opladen voordat de hele mikmak eind augustus weer opnieuw begint.

Het leuke van de zomervakantie is dat wij blijven bakken (m.u.v. 11 & 18 augustus). Omdat er minder bakburen zijn kunnen we meer ingewikkelde broden & patisserie maken zonder die alombekende tijdsdruk van grote hoeveelheden.
Dus voor de BreekBlijvers, maak je borst maar nat, want we hebben al wat heerlijkheden op het oog en achter de hand.

Maar nu terug naar deze week. Voor diegenen die niet meteen met de noorderzon vertrekken hebben wij de zon hierheen gebracht in ons assortiment. Het gastbrood is een zwarte olijven & feta kaas brood dat je meteen transporteert naar warmere landen. De patisserie roept meteen romantische verlangens op en zwoele nachten (of vice versa….) met onze rozen & pistache cake. Deze is toevallig ook nog eens glutenvrij, maar als je dat niet zou weten dan zou je het niet eens merken. Dus.
En mocht je evenwicht zoeken in al dit vakantie gedoe, dan is ons vaste rogge zuurdesem brood er voor een overheerlijk broodje kaas of een bammetje met pindakaas en jam.

Kortom: waar je in de komende 6 weken dan ook heen gaat – of blijf je thuis? – we wensen je hele fijne zomer(vakantie)dagen. Bon voyage en we kijken er naar uit om al de verhalen te horen wanneer jullie weer terug in de Bakery zijn :=)

Ons de-zomer-vakantie-is-begonnen assortiment is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Zwarte olijven & feta kaas brood
Je hebt vast ook zo’n vakantieherinnering: je zit ergens op een terras, misschien aan het eind van de middag of avond. Het is heerlijk warm, je bent ontspannen, de kleuren en geuren om je heen komen langzaam bij je binnen zodat je je omgeving ruikt, ziet, hoort, proeft en voelt op een volledig natuurlijke manier. Het moment is perfekt.

Het lijkt alsof de tijd zich speciaal voor jou uitrekt zodat jij langer van dit ogenblik kunt genieten. Je neemt een hapje van het eten dat voor je staat….. En je neemt een slokje van je glas bier of wijn. Hemels. Dit is vakantie.

Het is dit ‘volmaakte moment’ dat we mee willen geven in het brood van deze week. No pressure voor ons dus ;=)
Hoezo de lat hoog leggen? De smaken van de ingredienten in dit brood– zwarte olijven en feta kaas, slepen je meteen mee naar warmere landen. Je kunt dit brood zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt. Dat geeft nog meer vakantie gevoel.
Ideeen om nog meer mee uit te pakken zijn met bijvoorbeeld een gebakken eitje met vers gemalen zwarte peper, of met plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté. Mocht dit brood je zo erg in een Griekse stemming brengen, pas dan op….na afloop ga je vast je borden door de kamer gooien…..Hoppa!

Zwarte olijven & feta kaas brood1 Zwarte olijven & feta kaas brood2
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Rozen & pistache cake (is ook glutenvrij)
1001 Arabische nachten in één cake!

Rozenwater, pistache noten en amandelen verplaatsen je meteen naar een Bedouin tent in het midden van de woestijn. Of een munt thee drinken in een drukke souk (of de Pijp in 020….hi hi). Hete dagen, zwoele avonden en aromatische geuren die je zo gigantisch overvallen dat je die nooit meer vergeet…. Heerlijk toch?

Deze bijzonder smakelijke cake is toevallig ook nog eens volledig glutenvrij. En ooooooh zo lekker.

We maken cakes van 9cm doorsnede: die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, Je kunt zonder te veel schuldgevoel zo’n cakeje in je eentje verorberen, maar eigenlijk zijn ze groot genoeg voor 2 personen.
We maken ze extra bijzonder met opgeklopte slagroom, in zowel de vulling als wel bovenop, voordat we er rozenblaadjes overheen strooien met extra pistachenoten. Romance ten top.

Rozen & pistachio cake1 Rozen & pistachio cake5
Rozen & pistachio cake8 Rozen & pistachio cake7
€4 per cake (9cm doorsnede; genoeg voor 2 personen; een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast).


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_6

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.