Woensdag 28 augustus 2023

De schoolvakantie is bijna op z’n eind! 

We zien buren om ons heen weer terugkomen van weggeweest te zijn. Welkom terug allemaal! Deze week is (dus) de laatste week van onze ‘zomerse bakassortimenten’ reeks (dwz meer tijdsintensive broden en baksels). 

Enne >>>>>>

Onze laatste zomerse bakdag is WOENSDAG 28 aug

Hierna zijn we twee weken vrij.

Onze ovendeuren openen daarna weer op vrijdag 20 september.

Dus…

Dit was afgelopen jaar een van onze zomerse testjes en erg in de smaak viel. Het heeft een lang proces nodig om het te maken, vandaar dat we dit bakken als ‘afsluitertje’ van onze zomerse menus deze week.

Borodinsky brood heeft een iconische status onder bakkers: een donker rogge zuurdesembrood met grof gemalen korianderzaad dat én vol smaak is én vol is met folkore…(Het was eigenlijk het eerste roggebrood dat wij leerden bakken waaaaay back in 2010 in Schotland).

Oorspronkelijk werd dit brood ‘geboren’ dankzij de vrouw van een Russische generaal de avond voor (wat achteraf bleek) de beslissende slag van Borodino (1812) tegen Napoleon. Ze wilde een bijzonder brood maken om de soldaten op te beuren. Nou, dat lukte haar wel met wat verse koriander dat langs de weg groeide onder die vroege septemberzon…tja, dat was kat in het bakkie (of eigenlijk, koriander in de kom, haha). Ze plette wat zaadjes, voegde ze toe aan het deeg van haar donkere roggezuurdesembroden en the rest is history

En nu komen wij met onze Witte Borodinsky. Totaal onbekend in de wereld- geschiedenis, haha. In plaats van een donker roggezuurdesembrood besloten we een licht en luchtiger tarwezuurdesembrood te maken. Het resultaat heeft een zachte malse kruim en blijft een aantal dagen heerlijk sappig. En Jayne deed zelfs de generaalsvrouw na door wat geplet korianderzaad toe te voegen aan het mengsel. Voordat je je neus ophaalt, je merkt er niks ‘korianderigs’ van hoor. Het geeft nou net die verrukkelijke ondertoon van licht gebrande sinaasappel. En dat gaat best goed met het iets zurige karakter van de zuurdesem. 

Dit is echt iets dat je wilt proberen! 

Een plak belegd met gerookte zalm (zoals in de foto’s hierboven), kaas, boter of eieren is onovertroffen. En mocht je zelfs nog ergens een bodempje van onze Marmelade (van een dik jaar geleden) hebben, dan is ook dat een aanrader…..

Enne…niet onbelangrijk…het is een luchtiger zuurdesem dat óók goed als busvorm lukt. Juist omdat jullie dan een smakelijk rechthoekig bammetje in de lunchtrommel kunnen meenemen voor wanneer de scholen (en werk) volgende week weer beginnen.

€5,25 alleen per busbrood (ca 750 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegje en de freeform lukt hier ook niet mee.

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). 

Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.

€9,95 voor ca. 900 g 

Er zijn baksels die een legendarische, bijna ‘cult’ status hebben gekregen in onze bakkerij. Dit is er een van. 

Een oorspronkelijk ouderwetse recept voor ‘banana bread’ (zoals de Amerikanen dat noemen) dat we hebben opgepimpt door de zachte boter te vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard sowieso al flink verlaagd in onze bakkerij.

Licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake. Werkelijk extraordinary – en altijd erg geliefd. Of in de woorden van menige bakburen ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ Met een Amsterdams accent uiteraard.

Het leuke van deze cake is dat je het op allerlei manieren kunt eten: je kunt ze beleggen en er allerlei ‘gebakjes’ van maken. In de foto’s zie je onze testjes: ricotta en honing, marmalade (de sjem was op!), plakjes kaas, meer banaan, pindakaas (banaan-met-pindakaas was Elvis’ lievelingscombinatie voor zijn tosti). Uiteraard kun je ‘gewoon’ een plakje zo opeten…Deze cake blijft dagenlang sappig dus genoeg tijd om allerlei combinaties uit te proberen.

En dit past perfect in de lunchtrommel!

€5,50 voor een halve langwerpige cake; €10 per hele cake (een hele is 24 cm lang)

Dit fudgy walnoten espresso shortbread loopt altijd storm, zoals hete broodjes over die bekende toonbank gaan (als dat  kan voor een shortbread). En ze zijn ook nog eens suikervrij! 

Een krokante shortbread (zandkoekje) bodem met daar bovenop een laag zachte fudge-achtige vulling vol walnoten en espresso koffie. Om het nog even af te toppen, drizzelen we er ook nog gesmolten pure chocolade overheen in de stijl van Jackson Pollock….of van een vijf(entachtig)-jarige die aan het vingerverven is. 

Deze blokjes blijven dagenlang goed en je kunt ze opeten zoals ze zijn, of ‘oppimpen’ tot een dessert met fruit, roomijs of slagroom. Tjakka!

€4,95 voor een zakje/bakje vol blokjes

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie