Vrijdag 28 juli 2017

Lieve BakBuren

Afgelopen week hadden we beloofd dat we nog wel wat lekkere dingen achter de hand hadden voor jullie. Heb jij mazzel dat je (nog) niet met vakantie bent gegaan! Dus drum rol drum rol, we duiken meteen onze speciaaltjeslijst in :=)

Als gast brood hebben we een knaagbrood om van de smikkelen, een vol-met-zonnebloempitten Knabbel & Babbel brood. Als patisserie beginnen we onze zomer verwennerij met chocolade macarons. Om jullie niet totaal uit het ritme te halen hebben we natuurlijk ons vaste brood, het rogge zuurdesem, dat altijd lekker en vertrouwd is.

Ons het-verwennen-van-de-Breek-Blijvers assortiment is dus geworden:

* Patisserie: Chocolade macarons (zijn ook glutenvrij)
Het is bijna 3 jaar geleden dat we deze voor het laatst in het assortiment hebben gehad. Dus we popelden om ze weer eens te maken voor jullie. Nu dat vele bakburen weg zijn wordt veel hanteerbaarder voor ons dan op een normale bakdag :=) Anders staan we twee dagen macarons te maken….
Macarons zijn moelijk en tijdsintensief te maken en worden beschouwd als het summum van chic-heid in Frankrijk. Vooral in Parijs zijn ze volop te verkrijgen in alle kleuren, smaken en maten. De meest vreemde macarons die we tot nu toe hebben gezien (maar niet geproefd)  waren de ‘foie gras met ketchup’ macarons….. En ze zeggen dat de Engelsen gek zijn…..Gelukkig zwaait nuchterheid de scepter hier op de Breek. We hebben ‘gewone’ chocolade macarons of macarons au chocolat in het Frans. Het krokante koekje is van chocolade, amandelen, suiker en eiwit, en de vulling is een pure chocolade ganache. Een overheerlijk iets voor bij de thee of koffie. Je kunt er ook roomijs, slagroom en fruitsalade bij serveren mocht je er nog meer van een feest van willen maken.

Chocolade macarons doos vol

Chocolade macarons

€4 voor 12 stuks


* Het ‘gast’ brood: Knabbel & Babbel brood
De enige boeken waarin wij schrijven zijn kookboeken. Daarin schrijven we altijd de datum waarop we een gerecht voor het eerst hebben geprobeerd, we schrijven of we tevreden waren en noteren eventuele aanpassingen. In de loop van de jaren is het heerlijk en zeker grappig om onze culinaire vooruitgang terug te lezen. Zo kwamen we tegen dat Jayne dit brood een dikke 5 jaar geleden (4 maart 2012) voor het eerst maakte toen Sjoerd de hele dag aan het koken was op locatie.
De aantekeningen lieten zien dat het echt een groot succes was: ‘A-M-A-Z-I-N-G’ schreef ze in grote letters. Toen het uit de oven kwam heeft zij haarzelf gedwongen om eerst een half uurtje te gaan wandelen in het park zodat het de kans had om eventjes af te koelen voordat zij erop aanviel….daarna was het een super ontbijt met zowel boter & marmelade als banaan met roomkaas. En het maakte blijkbaar fantastische toast een paar dagen later.

Maar wat zit er in zo’n brood dan? Er is niet alleen EKO Nederlands tarwemeel en volkoren speltmeel, maar ook havervlokken, veel zonnebloempitten en een beetje honing. Dat laatste geeft een licht zoete (maar zeker niet overheersende) smaak, maar dit brood kan toch echt met allerlei soorten beleg, zowel hartig als zoet. Knabbel & Babbel zouden uit hun dak gaan met dit zonnebloempittenvolle brood!

Knabbel&Babbel brood Knabbel&Babbel brood2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.